“Mario Golf: Super Rush is op zijn best wanneer je hem met vrienden speelt”

Mario Golf Super Rush

Mario is al lang niet meer de simpele loodgieter van toen Nintendo hem introduceerde in 1985. Sindsdien heeft hij tig keer de wereld én prinses Peach gered en is hij ook de sportieve toer op gegaan. Hij is competitief gaan tennissen, een kartkampioen geworden en is een groot liefhebber van grote gezelschapsspellen boordevol minigames. Maar wist je dat hij ook een begenadigd golfer is?

Mario ontdekte zijn passie voor golfen in 1999 toen hij voor het eerst aan het werk gezet werd op de Nintendo 64 en GameBoy Color. Nu zijn we drie games en 22 jaar later en mag onze gesnorde vriend zijn kunsten tonen op de Nintendo Switch.

Waarom Wel?

Van de makers van de béste golfgame aller tijden

Je zou het niet verwachten, maar deze Mario Golf: Super Rush is, net zoals zijn voorgangers, niet ontwikkeld door Nintendo zelf. Nee, de game werd net zoals alle voorgaande Mario Golf-games ontwikkeld door Camelot Software Planning. Niet meteen de grootste naam in de gamesindustrie, maar ze waren in 1997 wel verantwoordelijk voor de golfgame waardoor ik de sport leerde appreciëren: Everybody’s Golf op de eerste PlayStation. En dat is in mijn ogen nog steeds de beste én leukste golfgame ooit.

Everybody’s Golf zette net zoals de vorige Mario Golf-games het plezier op de eerste plaats. Er was geen plaats voor ingewikkelde mechanieken of andere simulatie opties. Nee, het spelletje moest voornamelijk plezierig zijn. En daar zijn de ontwikkelaars opnieuw in geslaagd. Mario Golf: Super Rush is in de eerste plaats een game om zorgeloos van te genieten en onderweg de onderliggende mechanieken te leren kennen.

Al zwaaiend of met knoppen golfen

De reden waarom zowat iedereen meteen mee zal zijn in hoe de game werkt, is het feit dat je Mario Golf: Super Rush zowel met de knoppen als met de motion controls van de joy-con controllers kan besturen. Dit laatste is vooral interessant voor gamers die niet vertrouwd zijn met het spelen van games omdat dit voor hen een stuk intuïtiever zal werken. Ik geef persoonlijk ook de voorkeur om de game met de knoppen te spelen. Niet omdat ik zo languit in mijn hangmat of zetel kan liggen, maar omdat dit voor mij een pak prettiger en nauwkeuriger speelt.

Zoals eerder al gezegd moet je deze Mario Golf: Super Rush eerder zien als een partygame en je hoeft dus geen realistische golfsimulator te verwachten. Toch zijn er heel wat zaken waar je rekening mee zal moeten houden wanneer je een balletje in de hole gaat proberen slaan. Zo is de windrichting en -sterkte van belang bij het afslaan van je bal. Wanneer je gaat putten, ga je dan weer rekening moeten houden met de hellingsgraad van de green. Dit wordt netjes aangegeven door witte puntjes die over een raster heen schuiven. Hoe sneller ze gaan, hoe steiler de helling. Een systeem dat we kennen van, inderdaad, Everybody’s Golf. Tot slot kan je ook nog effecten meegeven aan je slagen om zo bepaalde hoeken te maken met je bal en zo een stuk van de golfbaan af te snijden.

Heerlijk chaotisch

Mario Golf: Super Rush is niet zomaar een golfgame. Als je al trailers hebt gezien van de game, had je dat meteen opgemerkt. Er is namelijk gekozen om naast het standaard golfspelletje enkele interessante gamemodi in de game te steken die zo het klassieke golfen een interessante twist meegeven.

In Speed Golf moet je na elke slag vliegensvlug over de baan naar je bal lopen. Dit is in principe best saai, ware het niet dat de ontwikkelaar er een typisch Nintendo-sausje over heeft weten gieten. Elk personage, en er zijn er 16, heeft een eigen move en speed dash waardoor hij een voorsprong kan nemen op de rest. Je moet echter goed de uithoudingsmeter in de gaten houden, want als deze leeg is, kan je niet meer sprinten. Als je tijdens je speed dash ook nog eens tegen een tegenstander aanloopt, zal deze even vertragen. Dit zorgt voor een extra dimensie en tactisch gegeven in het spel.

Een andere mode die mij wel kon bekoren is Battle Golf. Niet omdat het gewoon pure chaos is tijdens het spelen van zo’n spelletje, maar omdat je ook hier weer even moet verder denken en je tactisch vernuft moet aanspreken. Tijdens een spelletje Battle Golf zijn er namelijk zeven holes tegelijkertijd open en het is de bedoeling om zo snel mogelijk zoveel mogelijk holes op je naam te schrijven. Maar een belangrijk aspect is dat wanneer iemand een hole put, deze gesloten wordt voor de rest. Ruimtelijk en tactisch inzicht is hier dus zeker nodig.

Waarom Niet?

Samen spelen is leuker dan in je eentje

Wanneer je Mario Golf: Super Rush voor het eerst opstart, zal je aangeraden worden om te starten bij de Avonturen-modus. Hierin ga je aan de slag met je eigen Mii. Ja, ze bestaan nog steeds. Je wordt wegwijs gemaakt in de in’s en out’s van Mario Golf en zal zo steeds moeilijkere tornooien voorgeschoteld krijgen. Dit alles is ondergebracht in een soort Animal Crossing-achtige setting waarbij je onder andere je eigen personage kan aanpassen. Dit zowel vestimentair als technisch. Echter is de uitwerking vrij karig en was ik zeer snel uitgekeken op de bij de haren getrokken conversaties. Of beter gezegd leessessies. Want verder dan wat gekreun of gejuich komen de verschillende personages niet.

En in deze mode wordt ook pijnlijk duidelijk dat de game allesbehalve moeilijk is. De AI maakt soms zeer bizarre beslissingen om er toch voor te zorgen dat jij zou winnen. Bovendien hebben de ontwikkelaars er voor de een of andere manier voor gekozen om de motion controls uit te schakelen in de Avonturen-modus. Zo elimineer je meteen het grootste doelpubliek voor deze mode: de beginners en leken. Dit alles zorgt ervoor dat je beter online tegen andere gamers kan spelen of met een vriend(in) bij je thuis. Want in je eentje is Mario Golf: Super Rush te simpel en eentonig.

VERDICT

7

Mario Golf: Super Rush doet heel veel dingen goed en kan een heel breed publiek bekoren door de grote pick-up-and-play-factor. Dit omdat de game zich zowel met knoppen als met motion controls laat besturen. De Speed Golf en Battle Golf modi zijn ontzettend leuk en chaotisch, als je ze tegen andere gamers speelt tenminste. Want Mario Golf: Super Rush is veruit het plezantst wanneer je dit samen met enkele vrienden speelt.

Pluspunten
+ Heerlijke Mario Golf-game
+ Easy to learn, hard to master
+ Leuke, chaotische golfgevechten
+ Brede keuze aan golfers

Minpunten
– De AI van de tegenstanders niet echt hoogstaand
– Het Avontuur had iets uitgebreider mogen zijn
– Lage herspeelbaarheid als je alleen speelt

Mario Golf: Super Rush
Beschikbaar vanaf 25/06/2021
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.