Sony geeft details vrij over het interne uitbreidbare SSD-geheugen

PlayStation 5 SSD Expansionn

Toen Sony de PlayStation 5 aankondigde, waren gamers meteen wat terughoudend over het meegeleverde geheugen. De SSD bleek slechts 825GB groot te zijn, waarvan slechts een 667GB beschikbaar is om games op te installeren.

Gelukkig beloofde Sony in eenzelfde adem dat er mogelijkheden zouden komen om je opslagcapaciteit te verhogen. De ondersteuning voor opslag via een externe harde schijf werd een tijdje geleden toegevoegd, maar vele gamers wachten op de mogelijkheid om het interne geheugen uit te breiden.

Het grote voordeel hiervan is dat je snellere lees- en schrijfsnelheden kan behalen, op voorwaarde dat je een compatibele SSD installeert. Hierover is nu eindelijk meer duidelijkheid omdat deze optie nu beschikbaar is in de nieuwste betasoftware.

Want naast een vernieuwde bibliotheek en een betere aanduiding van PS4- en PS5-versies, opent Sony nu de deur om je interne opslag uit te breiden via M.2-geheugen. Op de supportpagina van Sony vind je alle info terug over hoe je dit doet en aan welke eisen de kaart moet voldoen.

Naar verwachting komen fabrikanten binnenkort met speciale SSD’s voor de PlayStation 5. Op dit moment vind je echter wel al compatibele M.2 SSD’s. De prijzen hiervan schommelen tussen de €120 en €800 afhankelijk van de snelheden en opslagcapaciteit.

Ik heb de belangrijkste eigenschappen waaraan je SSD M.2-kaart moet voldoen hier al even opgelijst:

 • Interface: PCIe Gen4 x4 M.2 NVMe SSD
 • Capaciteit: 250GB – 4TB
 • Koeling: Door de hoge snelheden is het noodzakelijk dat de M.2 SSD voldoende gekoeld wordt. Hiervoor moet er een heatsink geïnstalleerd worden. Al bestaan er ook M.2 SSD’s die een ingebouwde koeling hebben.
 • Lees snelheid: 5,500MB/s of sneller is aangeraden
 • Breedte van de module: 22mm (een breedte van 25mm wordt niet ondersteund)
 • Form Factor: M.2 type 2230, 2242, 2260, 2280 en22110.
  Deze nummers vind je in de specificaties van je M.2 SSD. De eerste twee refereren naar de breedte, de overige cijfers slaan op de lengte.
 • Socket type: Socket 3 (Key M) 
 • Totale grootte inclusief de koelingsstructuur:
  In millimeter: kleiner dan 110mm (L) x 25mm (B) x 11.25mm (H).

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.