“Alex Kidd in Miracle World DX is een uitstekende remake van het origineel uit 1986”

Wie kent Alex Kidd nog? Dertigers en veertigers onder ons voelen ongetwijfeld de mooie herinneringen opborrelen bij het horen van deze naam. Alex Kidd was in de jaren ’80 hét icoon bij SEGA, nog voor er ooit sprake was van Sonic. Zijn eerste game, in Miracle World, werd gratis meegeleverd op de Sega Master System I. Nu, 35 jaar later, werd een remake uitgebracht van deze vergeten, maar toch iconische game.

Waarom Wel?

Versteend door Janken the Great

Zoals je waarschijnlijk wel had kunnen raden kruipen we in de digitale huid van niemand minder dan Alex Kidd. Dit is een jonge wees die in Miracle World op de Mount Eternal woont. Hij doodt de tijd door de Shellcore techniek te trainen. Dit is een gevechtstechniek die hem in staat stelt om zijn vuisten staalhard te maken, met als resultaat dat hij rotsen kan stuk slaan. Wanneer op een dag Janken the Great het koninkrijk in chaos stort door alle inwoners in steen te veranderen, is Alex diegene die de wereld kan redden. Dat hij ondertussen ook nog te horen krijgt dat hij van koninklijk bloed is, sterkt hem om Janken The Great te verslaan.

Platformer in hart en nieren

Geen wereldschokkend verhaal, maar het is altijd leuk om weten waarom je de verschillende vijanden die je op je pad komt in mootjes hakt. Alex Kidd is dan ook een platformer in hart en nieren. Je navigeert Alex doorheen verschillende omgevingen. Dit doe je te voet, zwemmend of met een voertuig dat je hebt gekocht in een van de winkeltjes in het begin van de levels. De motofiets of peticopter zijn ontzettend handig om snel en zonder weerstand aan het eind van een level te raken.

Naast deze voertuigen kan je andere items inwisselen voor de muntstukken die je onderweg vindt. Denk aan een schild, een ring die vuurballen afschiet of simpelweg een extra leven.

Het beste van beide werelden

Visueel ziet de game er best aardig uit. De nieuwe grafische stijl brengt Alex naar de 21e eeuw en daarbij heeft de ontwikkelaar erg goed werk geleverd. Verwacht uiteraard geen spectaculaire 3D-visuals, want daar staat Alex Kidd natuurlijk niet voor. Ook de soundtrack is lekker vrolijk en na een tijdje zal je die automatisch beginnen meeneuriën.

Het leuke voor de nostalgische gamers onder ons is het feit dat je met een druk op de knop kan schakelen tussen de nieuwe en oude visuele stijl. Dat gebeurt niet instant, maar met een kleine vertraging. Ook de muziek schakelt over waardoor je écht volledig wordt ondergedompeld in de nostalgische sferen. Als je dat wil natuurlijk.

Deze optie is zeker niet nieuw of revolutionair, want dit zien we bij meer remakes van oude games. Toch zorgt deze optie ervoor dat de klassieke game weer wat beter bewaard wordt.

Waarom Niet?

Blad, steen, schaar-hysterie

Hoe leuk Alex Kidd in Miracle World DX bij momenten ook is, toch overheerste de frustraties aan het einde van de rit. De belangrijkste factor hierbij is dat de game bitterhard is wanneer het aankomt op levens. In de normale modus heb je drie levens. Dat wil zeggen dat een vijand je drie keer mag raken, daarna is het onverbiddelijk game over. Gelukkig heeft de ontwikkelaar wel de optie ingebakken om oneindig veel levens te krijgen, toch voelt dit zo eerder aan als cheaten.

Ook de hitboxes van de vijanden zijn niet altijd even accuraat. Soms raakte ik een vijand niet eens aan en toch verloor ik een leven en kon ik het level opnieuw starten. Het feit dat er slechts elf levels zijn, klinkt alsof je snel door de game heen bent. Maar door de weinige levens en de onfaire hitboxes van de vijanden ben je toch enkele uren zoet. Toch had ik voor 35 euro alle Alex Kidd-games in een verzameling verwacht.

Tot slot zijn er ook de bossfights die niet echt uitdagend zijn. Bij de meeste is een spelletje Jankenpon (blad, steen, schaar) het enige wat in je weg staat om verder te gaan. Je kan je voorstellen dat ook hier de nodige frustraties naar boven komen drijven wanneer je met zo’n loterijspelletje verliest. Het leuke is wél dat sommige vijanden zich niet neerleggen bij hun verlies en je toch een écht gevecht aangaat. Al zijn de aanvalspatronen die ze uitvoeren niet bepaald de meest ingewikkelde.

VERDICT

6

Alex Kidd in Miracle World DX is een uitstekende remake van het origineel uit 1986. De nieuwe visuele stijl doet Alex alle eer aan en het feit dat je on the fly kan wisselen naar de klassieke visuals is een dik pluspunt. Helaas werd er aan de frustrende gameplay niets gewijzigd en bewijst deze game dat vroeger de games écht wel een pak moeilijker waren. De puristen zijn hier ongetwijfeld erg blij mee, maar het brede publiek zal jammer genoeg snel afhaken door de frustrerende moeilijkheidsgraad.

Pluspunten
+ Prachtige nieuwe visuele stijl
+ Switch tussen de nieuwe en klassieke stijl
+ Vrolijke soundtrack

Minpunten
– Bij momenten erg makkelijk en toch frustrerend
– Voelt toch gedateerd aan
– Saaie bossfights
– Weinig content

Alex Kidd in Miracle World DX
Beschikbaar vanaf 25/06/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Geweldig
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht


Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.