Valve introduceert Steam Deck: een handheld gaming pc die de strijd aangaat met Nintendo’s Switch

Steam Deck

Het werd al een tijdje in de wandelgangen gefluisterd: Valve – je weet wel, het bedrijf achter het allomtegenwoordige Steam-platform op pc – werkt aan een handheld console. Eentje waarop je gewoon pc-games kan spelen en die héél hard op Nintendo’s Switch lijkt. Wel, vandaag hebben we bevestiging: die console komt er. Steam Deck verschijnt dit jaar nog.

Het hebbeding draait op een nieuwe versie van Valve’s SteamOS (wat het basically een draagbare Linux-computer maakt) en zal over alle Steam-features beschikken die pc-gamers gewend zijn. Denk aan chat en cloud saves. De UI zal gebaseerd zijn op Big Picture mode.

De Steam Deck komt in verschillende uitvoeringen en start aan €419 voor 64GB aan opslag. De duurste uitvoering is goed voor 512GB interne opslag en kost je een goede €679. De duurdere modellen hebben ieder een NVMe SSD-schijf, de goedkoopste uitvoering eMMC. Alle modellen kun je uitbreiden met een snelle MicroSD.

Belangrijker is de rekenkracht onder de motorkap, natuurlijk. Dit apparaat moet nu eenmaal pc-games kunnen draaien. Daarvoor valt Valve terug op een AMD quad-core APU-chip die AMD RDNA 2 graphics draait. Dit alles wordt ondersteund door een ruime 16GB RAM-geheugen.

Het toestel zelf geeft serieuze Switch-vibes, maar onderscheidt zich met een hoop extra controle-opties. Ook zullen de controls niet ontkoppelbaar zijn, zoals de Joy-Cons. De beschikbare knoppen op het toestel doen hier en daar wat terugdenken aan de Steam Controller? Zo zal deze handheld ook twee trackpads tellen.

Maar wat echt telt is natuurlijk wat je ermee kan doen. De Steam Deck laat je niet alleen draadloos gamen waar je maar wil (voor several hours of gameplay, aldus Valve). Je kan hem ook aan een scherm of televisie koppelen en op die manier op groot scherm verder spelen. Hiervoor roept Valve een dock in het leven, maar die is niet verplicht. Gewoon een toestel via de USB-C poort verbinden is voldoende.

Ook kun je games vanop jouw gaming pc streamen. Zo kun je games ook in hogere settings op jouw handheld console spelen. Die console zelf zal trouwens standaard 720p beeld bieden. Daarbovenop komen nog enkele leuke features zoals game suspending, native bluetooth en de mogelijkheid om een ethernetkabel te verbinden.

De Steam Deck komt er op een interessant moment. Enkele maanden eerder brengt Nintendo de OLED Switch uit, die net iets minder beefy blijkt qua specs, maar qua prijs zich in hetzelfde vaarwater beweegt. Je kan de Steam Deck vanaf vrijdag voorbestellen. Het apparaat zelf verschijnt in december.

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.