Wordt Final Fantasy XIV Online dan toch de World of Warcraft-killer?

World of Warcraft draait al 17 jaar mee en steeds als er een nieuwe MMO verschijnt roept iedereen “dit is de WoW-killer”. Maar zoals gezegd, 17 jaar later staat World of Warcraft er nog altijd, en is er van die killers geen sprake.

Het moet gezegd worden, de funderingen van WoW beginnen te kraken, de originaliteit is ver te zoeken, en content wordt gerecycleerd. Dan hebben we de comeback van een andere reus: Final Fantasy XIV Online, dat ook al elf jaar meedraait. Volgens velen zou het de echte WoW-killer kunnen zijn, of is hij dat zelfs?

Sinds de fusie in 2008 heeft Blizzard vaak met de handen in het haar gezeten, het heeft zijn playerbase zien stijgen en dalen doorheen de jaren. De hoop zit er telkens weer in dat ‘dit’ de redding is voor World of Warcraft net zoals andere MMO’s ‘de’ killer zullen zijn.

Al is het de laatste tijd niet echt de content waar de fans over klagen. Dat zal iedere game natuurlijk wel hebben, maar dit keer is de kritiek vooral naar de developers gericht. Zo zou Final Fantasy XIV Online met Square Enix meer feedback gebruiken dan Blizzard. Bovendien voelen de fans zich meer verbonden met de developers.

Het is niet makkelijk voor spelers om over te schakelen van MMO, zeker niet na zo veel jaren. Sommige spelers hebben de overstap naar Final Fantasy al jaren geleden gemaakt omdat de game ‘ziek’ was. Op aanraden van zijn fans en ex-WoWspeler Zepla heeft Asmongold, goed voor zo’n 2,2 miljoen volgers op Twitch, besloten om Final Fantasy te proberen.

Momenteel is de game, vooral door een toestroom aan nieuwe spelers, zo populair dat hij zelfs digitaal in de Square Enix store niet meer te verkrijgen is. De MMORPG heeft in het weekend ook te maken gekregen met serverproblemen. Het gevolg was dat vooral Noord Amerikaanse-spelers in lange queues stonden en niet in staat waren nieuwe personages te maken.

Welke MMO nu uiteindelijk aan het langste eind trekt dat zullen we binnenkort zien, wat wel zeker is: er is weer competitie in de MMO-wereld.

Eén opmerking over 'Wordt Final Fantasy XIV Online dan toch de World of Warcraft-killer?'

  1. Nee, FFXIV is geen WoW-killer, ze doen gewoon hun ding. WoW is een WoW-killer.

Reacties zijn gesloten.