“Gamestudio is een uitgebreide én toegankelijke manier om kennis te maken met de wondere wereld van gamesontwikkeling.”

Nintendo is een bedrijf dat al eens graag out-of-the-box denkt. Kijk maar naar de consoles die ze de laatste jaren op de markt hebben gebracht. Geen standaard grijze dozen met de normale controller. In de plaats daarvan haalden ze miljoenen gezinnen uit hun zetel met de Wii en bedachten ze met de Switch een perfecte hybride console waarop je zowel thuis als onderweg mee aan de slag kan.

Ook op vlak van games kleurt de Japanse ontwikkelaar graag buiten de lijntjes. Denk daarbij aan de fantastische Nintendo Labo kartonnen bouwdozen waar je eerst de accessoires zelf moest plooien om ze daarna te gebruiken in de meegeleverde games. Op die manier kregen (jonge) gamers een introductie tot mechaniek. En met deze Gamestudio wil Nintendo opnieuw de educatieve toer opgaan door ons een blik te gunnen in hoe games werken.

Waarom Wel?

Programmeren voor jonge en oude(re) dummies

De opzet van Gamestudio is best simpel. Leer de basis van het programmeren in een visuele omgeving aan de hand van zeven uiteenlopende lessen. In deze lessen word je telkens zacht bij de hand genomen door Bob die je de ins en outs van het programmeren probeert mee te geven. De duurtijd om zo’n les door te nemen varieert van een half uur tot anderhalf uur, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Je kan alles op je eigen tempo doen.

Omdat de ontwikkelomgeving visueel is uitgetekend, behoud je altijd een goed overzicht van wat je doet of moet doen. De moeilijkheidsgraad gaat ook heel zacht naar omhoog, zodanig dat je nooit afgeschrikt raakt van de complexiteit van sommige opdrachten en lessen. Het is ook goed dat Nintendo ervoor gekozen heeft om tijdens en na de lessen herhalingen en kleine testjes invoert. Hierdoor weet de software of je de gegeven uitleg snapt en verder kan met de les.

Geweldig interessant én plezant

Ok, ik hoop dat ik je niet afgeschrikt heb met termen als ‘lessen’ en ‘herhalingen’, want Gamestudio is oprecht ontzettend plezant om spelen. Het is en blijft een educatieve game, maar Nintendo is er in geslaagd om het fris en plezant te houden. En dit zowel voor de jonge als oudere programmeurs in spe. Dit komt enerzijds omdat de game volledig in het Nederlands is te spelen, maar ook omdat de Japanse ontwikkelaar er genoeg humor in heeft weten te stoppen.

De verschillende elementen die je gebruikt om games te bouwen, Nodon’s genaamd, hebben elk hun specifieke eigenschappen én karakters. Bovendien zullen ze tegen elkaar praten wanneer een opdracht gelukt is of elkaar uitdagen wanneer het wat moeilijk wordt. Dit allemaal met het typische Nintendo-humor-sausje.

Laat je creativiteit, beperkt, de vrije loop

Nadat je de zeven lessen hebt doorgenomen, is de game nog niet afgelopen. Want dan kan je alles wat je geleerd hebt omzetten in de praktijk. In de uitgebreide open programmeeromgeving kan je jouw creativiteit de vrije loop laten en de meest waanzinnige creaties neerzetten. Al zijn er natuurlijk ook beperkingen, en die vind je vooral op grafisch vlak. Texturen en achtergronden zien er vrij generiek uit en de mogelijkheid om deze aan te passen zijn eerder beperkt. Je moet deze €29,99 kostende game dan ook beschouwen als een uitgebreide introductie tot programmeren. En ik ben er zeker van dat je nergens zo’n goede, interessante én uitgebreide programmeerlessen kan vinden tegen zo’n lage prijs.

Waarom Niet?

En dan schiet je in je eigen voet

Hoewel het een waar plezier is om de zeven uitgebreide lessen door te nemen en zo compleet verschillende gamegenres tot leven te zien komen, blijft Nintendo voor een of andere reden het zichzelf nodeloos ingewikkeld maken om online creaties te delen. Het is een fluitje van een cent om games te uploaden naar de servers, maar het knelpunt zit hem in het feit dat je codes nodig hebt om creaties van anderen te spelen.

Ja, Nintendo heeft er opnieuw voor gekozen om geen open community toe te laten in deze game. In de plaats daarvan moet je weer jongleren met die ergerlijke game-ID’s die je van anderen moet krijgen of moet zoeken op het net. En dit is een grote gemiste kans. Want dit type games moeten kunnen meesurfen op de bruisende community en dat fnuik je van bij de start met dit online systeem. Zonde.

VERDICT

8

Ik kan alleen maar respect hebben voor een mastodont als Nintendo dat ze zonder verpinken games in de markt blijven zetten die het anders willen doen dan normaal. Gamestudio is een uitgebreide én toegankelijke manier om kennis te maken met de wondere wereld van het ontwikkelen van videogames. Je neemt in zeven lessen een kijkje achter de schermen en krijgt zo inzicht in wat er allemaal komt kijken bij gamesontwikkeling. Al kan dit alles best overweldigend zijn voor de jongere gamers. Hoe dan ook serveert Nintendo ons met deze Gamestudio opnieuw een heerlijke educatieve game voor.

Pluspunten
+ Leerrijke blik achter de schermen van gamesontwikkeling
+ Erg laagdrempelig
+ Typische Nintendo-humor
+ Volledig Nederlandstalig

Minpunten
– Omslachtig online luik
Beperkte cosmetische mogelijkheden

Gamestudio
Beschikbaar vanaf 11/06/2021
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.