“Miitopia is een schattige RPG maar daarmee is dan ook alles gezegd”

De populariteit van de Nintendo Switch kent geen grenzen. Een schril contrast met de Wii U. Het is dan ook niet onlogisch dat Nintendo ervoor kiest om heel wat games van die console naar de Switch te brengen om zo een groter publiek (opnieuw) aan te spreken. Ook games van dIe andere draagbare console, de 3DS, maken hun overstap naar de Switch. En daar is deze Miitopia ook eentje van.

Miitopia verscheen in juli 2017 voor de Nintendo 3DS en was niet meteen een succes. Niet geheel onlogisch, want in datzelfde jaar verscheen de Nintendo Switch. Een console die insloeg als een bom en meteen waanzinnig populair was. Waarom zou je dan als gamer nog games zoeken voor een ‘ouder’ systeem dat een pak minder ondersteund zou gaan worden? Vier jaar na de release van de originele game, brengt Nintendo Miitopia naar de Switch. Of dat een interessante game opleverde, zocht ik voor jullie uit.

Waarom Wel?

Speel met jezelf, als je dat wil tenminste

Miitopia is een game waarin, je had het ongetwijfeld al geraden, de Mii’s een hoofdrol spelen. Dit zijn de cartooneske personages die hun intrede deden ten tijde van de Nintendo Wii-console. Het fijne aan deze Nintendo Switch-versie is dat je een pak meer mogelijkheden voorgeschoteld krijgt om de verschillende Mii’s vorm te geven. Denk daarbij aan meer make-up, pruiken en accessoires. Voor je avontuur start, zal je eerst jezelf moeten vormgeven. Je kan ervoor kiezen om jezelf zo goed mogelijk na te maken, of helemaal loos te gaan qua uiterlijk.

En dat geldt ook voor alle andere personages die een belangrijke rol zullen vertolken in de game. Het leuke is dat je ook online kan gaan zoeken naar Mii-creaties van andere gamers die een stuk creatiever bleken te zijn dan ik. Zo zag ik Pikachu’s, Harry Potter, zombies en andere digitale versies van bekende en minder bekende figuren.

Een hechte vriendschapsband

Het verhaal heeft jammer genoeg weinig om het lijf. De wereld van Miitopia wordt geteisterd door een boosaardige tovenaar die de gezichten van onschuldige bewoners steelt en die gebruikt om daar kwaadaardige wezens mee te creëren. En dan is het aan jou en je zelfgemaakte personge om de wereld te redden. Dit doe je niet alleen. In ware RPG-stijl zal je naarmate je avontuur vordert vrienden maken die je een handje helpen om de strijd te winnen.

Het leuke aan Miitopia is dat er enorm hard wordt ingezet op de interactie tussen de verschillende personage van je party. Tussen gevechten door voeren ze relatief grappige gesprekken, maar in de herbergen kom je er pas echt achter hoe diepgaand dit vriendschapssysteem is. Tijdens je vele bezoeken aan verschillende herbergen zal je samen eten, trainen en ontspannen met je gezelschap. Je kan ook geschenken en geheimen uitwisselen. Dit alles in een erg schattige setting. Dit alles resulteert in hechte vriendschappen die ervoor zorgen dat er beter samengewerkt zal worden tijdens gevechten.

Ieder op z’n beurt

De gevechten die je aangaat, zijn turn-based. Dit wil zeggen dat je altijd je beurt zal moeten afwachten om aan te vallen, te schuilen op een veilige plek of een andere actie uit te voeren. De gevechten worden nooit complex en door het feit dat je enkel je eigen personage moet besturen, zal je als nieuwkomer in het genre makkelijk het overzicht behouden. Het interessante is dat de gekozen karaktertrekken van je personages invloed kunnen hebben op de gevechten. Zo zal een cool personage aanvallen makkelijker kunnen ontwijken terwijl een personage met een voorzichtige persoonlijkheid een aanvalsbeurt kan overslaan om de volgende beurt een extra harde aanval uit zijn mouw te schudden.

Waarom Niet?

Te weinig controle

Miitopia is in de eerste plaats een schattige game. De gesprekken zijn schattig en zelfs de meest bizarre personages komen nog guitig uit de hoek. Ook is de game verre van moeilijk, wat ervoor zorgt dat doorwinterde RPG-liefhebbers niet bepaald veel plezier zullen beleven aan de game. Daarbovenop komt het feit dat je enkel je eigen personage aanstuurt én dat tussen de gevechten door je personages automatisch loopt naar het volgende gevecht of herberg. Tijdens deze ’tussenscènes’ vind je meestal de leukste conversaties, maar na een tijdje was ik hier echt wel op uitgekeken en wou ik zelf de interessante wereld van Miitopia verkennen.

En wat ik me écht afvraag is waarom Nintendo zich nog steeds blijft vastklampen aan die verdomde Mii’s? 15 jaar geleden, toen de Wii werd gelanceerd, waren dit guitige avatars. Maar in de huidige context en met de technologische middelen waarover ontwikkelaars nu beschikken, zou Nintendo wat mij betreft onmiddellijk afscheid mogen nemen van deze rudimentaire figuurtjes.

VERDICT

6

Miitopia is een een schattige RPG die op de Nintendo Switch enkele leuke toevoegingen kreeg ten opzichte van het origineel op de 3DS. Je hebt een pak meer mogelijkheden om je Mii’s te personaliseren en op grafisch vlak kreeg de game de logische update. Het feit dat vriendschappen en onderlinge relaties met je teamgenoten erg belangrijk zijn, geeft een originele twist aan het RPG-genre. Ondanks dit alles houdt de game op voor mij belangrijke aspecten teveel controle. Tussen de verschillende herbergen loopt je gezelschap automatisch van punt A naar B, en tijdens gevechten bepaal je enkel voor je eigen personage de acties. Ideaal voor wie kennis wil maken met het fantastische RPG-genre, maar doorwinterde RPG-liefhebbers die graag zelf de actie bepalen, laten deze game best aan zich voorbijgaan.

Pluspunten
+ Oneindig veel mogelijkheden om je Mii aan te passen
+ Interessante vriendschapsmogelijkheden
+ Ideaal voor wie kennis wil maken met turn-based RPG’s

Minpunten
– Geen controle over je teamgenoten
Je kan de wereld niet vrij ontdekken
– Een flinterdun verhaal
– Wordt het geen tijd om afscheid te nemen van de Mii’s?

Miitopia
Beschikbaar vanaf 21/05/2021
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.