fbpx

Boekentip: Bonus Level – een liefdesbrief aan het adres van videogames

In een niet zo ver verleden schreef mijn zeer gewaardeerde collega en toffe peer Ronald Meeus voor GUNKmagazine en 9lives.be Door het stopzetten van 9lives moest hij jammer genoeg andere oorden opzoeken. Wat natuurlijk niet betekent dat we hem vergeten zijn. We vertellen jullie dan ook graag wat meer over zijn boek, een boek dat gamers zeker zal aanspreken.

Zeer binnenkort verschijnt bij Willems Uitgevers het boek Bonus Level van auteur Ronald Meeus. In dit unieke boek neemt Meeus de lezer mee in de zestigjarige ontwikkeling van videogames, vanuit het oogpunt van een gamer: de auteur zelf, die het medium al ruim vier decennia lang intens volgt en beleeft.

Videogames brengen inmiddels jaarlijks meer dan 120 miljard(!) euro op en is daarmee een belangrijke, op zichzelf staande industrie geworden. Wanneer je daar tegen afzet dat ‘de videogame’ nog altijd het imago heeft van infantiel, verslavend, gewelddadig, maatschappelijk waardeloos vertier, dan valt er heel wat op te steken over ‘computerspelletjes’.

De rijke en complexe wereld van videogames wordt bovendien steeds meer onderdeel van ons leven. De huidige en toekomstige invloed van deze games kan niet worden genegeerd en moet derhalve worden gezien als een vormende invloed in het leven van jong en oud. Spelwerelden vormen digitale omgevingen die zijn gaan functioneren als een sociale verbinding in het leven van veel mensen over de hele wereld, analoog aan openbare ruimtes.

Bonus Level is een ware ontdekkingstocht door dit nog altijd veelal onbegrepen allereerste entertainmentmedium van het informatietijdperk, het verruimt je blikveld erop en wijst je op de onweerlegbare artistieke en culturele kracht ervan.

Ronald Meeus put uit ruim veertig jaar ervaring als gamer en volgde als journalist gedurende meer dan de helft van die tijd ook de pijlsnelle ontwikkeling van het medium. Hij interviewde tientallen sleutelfiguren uit de sector, zoals Shigeru Miyamoto (Super Mario Bros.), Richard Garriott (Ultima), David Cage (Heavy Rain), Neil Druckmann (The Last of Us), Peter Molyneux (Fable), Toru Iwatani (Pac-Man), Ron Gilbert (Monkey Island) en Yu Suzuki (Out Run).

Meeus: “Ik ben zelf een gamer sinds mijn negende, en bracht een goed deel van mijn late kindsheid en mijn tienerjaren door achter het scherm van een gameconsole, of met mijn neus in vakbladen als ACE, Amiga Format en Computer & Video Games, waarin ik de bewegingen achter de schermen van de opkomende game-industrie volgde. In zekere zin zijn mijn apenjaren een soort ‘voorstudie’ voor mijn huidige werk.”

Zijn decennialange veldonderzoek, vaak achter de coulissen van de bedrijven waar de games worden ontwikkeld, levert een gelaagd verhaal op dat een breed publiek eindelijk een heldere kijk geeft op het fenomeen en tegelijkertijd verwoede gamers verrast met achtergronden en weetjes.

Bonus Level is te koop via onder andere Standaard Boekhandel.

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)

%d bloggers liken dit: