Mogen we zeggen dat videogames een dure hobby zijn? Je console, een eenmalige aankoop, kost een paar honderd euro’s maar dan zit je safe voor een paar jaar. Qua games is het, zeker wanneer je regelmatig games aanschaft, andere koek. Dan kan het totaal, op jaarbasis al snel oplopen. Maar ja, elke hobby kost geld denken we dan. Toch?
De prijzen van videogames bedragen, toch voor next-gen, al snel net geen 70 of 80 euro. Als je gaat vergelijken hoeveel uur spelplezier je hiervoor in ruil krijgt, dan valt het best nog mee. Zeker als je de games uitspeelt, en ook de multiplayer gaat spelen. Of gaat vergelijken met andere vormen van entertainment zoals bijvoorbeeld bioscopen.
Maar in de USA is het een ander verhaal. Sony werd namelijk door een groep Amerikaanse consumenten aangeklaagd omdat het de prijzen van hun PlayStation-games volgens hen kunstmatig hoog zou houden. In Amerika heeft Sony namelijk, en dat al voor een periode van twee jaar, verboden dat online shops als Amazon, Best Buy en Walmart downloadcodes voor hun games verkopen.
Dat geeft Sony de kans om hun monopolie te behouden en zodoende (te) hoge prijzen aan te rekenen vinden zij. Volgens de aanklagers liggen de prijzen die Sony rekent aanzienlijk hoger dan hun fysieke tegenhangers die in een concurrerende winkelmarkt worden verkocht. De hele uitleg over dit proces kan je, als je daar zin in hebt, nalezen op Bloomberg.
Mensen zouden dus 175 procent meer betalen voor downloadbare games dan voor dezelfde games die fysiek te verkrijgen zijn beweren ze.
Nu wil het toeval dat ik die vraag ook eens gesteld heb en ik kreeg daar de volgende uitleg voor: de prijzen voor downloadbare games liggen ietsje hoger, of zijn gelijk aan die van de fysieke versies die in de winkel liggen. Ook al heb je bij downloadcodes geen verzend-, verpakkings- of andere kosten. Dit werd echter gedaan om de winkels waar fysieke exemplaren verkocht worden niet te benadelen. (Dat is uiteraard de korte samenvatting).
Maar Amerika is Amerika, en daar kan je dus voor eender welke reden iemand een proces aan de broek lappen. Sony zelf heeft nog niet gereageerd en we zijn dus wel benieuwd hoe dit gaat aflopen.