UPDATE – PlayStation 5 voor meer dan 20.000 verkocht op online veilingsite, blijkt het werk van bots

De PlayStation 5 is sinds zijn lancering op 19 november van vorig jaar nog steeds erg moeilijk verkrijgbaar. Het feit dat Sony weinig uitzicht kan geven op een situatie waarbij de erg gewilde console snel beschikbaar zal zijn, zet hopeloze gamers er blijkbaar toe aan om waanzinnige bedragen neer te leggen.

UPDATE
Blijkbaar maakte de veilingsite zelf kennis met een zogenaamde kooprobot. Want de koper blijkt geen echte koper te zijn, maar iemand die met valse profielen en een bot de prijs automatisch de hoogte in jaagde. De veilingsite besliste om de veilingen te annuleren en wist uiteindelijk slechts 3 consoles te verkopen. Wat ze met de andere negen consoles gaan doen, is niet bekend.

Origineel bericht:
In de eerste plaats profiteren scalpers hiervan. Dit zijn individuen of georganiseerde bendes die massaal PlayStation 5-consoles proberen op te kopen door gebruik te maken van onder andere speciaal geschreven software. Deze software schuimt razendsnel het internet af en kan volledig autonoom én razendsnel heel wat consoles aanschaffen.

Deze consoles worden dan onder andere op tweedehandswebsites aangeboden aan bedragen die schommelen rond de 1.000 euro. Maar een Frans/Belgische online veilingwebsite, die onder andere vakanties, gadgets en reizen veilt, is dit weekend een stapje verder gegaan.

Zij wisten namelijk 12 PlayStation 5-consoles te bemachtigen en hebben deze afgelopen weekend te koop aangeboden. En dat heeft hen blijkbaar geen windeieren gelegd, want zeker een van deze consoles is verkocht aan het astronomische bedrag van 20.000 euro. Dat is 40 keer meer dan de geadviseerde winkelprijs van 499 euro.

Hoe de veilingsite aan deze consoles geraakt zijn, is een raadsel. Aangezien Sony heel wat openstaande leveringen heeft openstaan bij hun erkende retailers, lijkt de kans érg klein dat zij deze consoles geleverd hebben. Wat maakt dat de veilingsite de consoles hoogstwaarschijnlijk via deze scalpers heeft verkregen.

Deze veilingsite, die we bewust niet met naam willen noemen, had ons eind vorige week een persbericht gestuurd waarin ze deze actie aankondigden. Omdat wij van oordeel zijn dat wij dergelijke acties niet willen steunen of promoten, hebben wij er bewust voor gekozen om deze actie niet aan te kondigen.

We weten dat het geduld soms opgeraakt, maar we willen jullie aanraden om je consoles enkel via erkende resellers van PlayStation te kopen en niet via deze zogenaamde scalpers. In de eerste plaats om principiële redenen én omdat zo’n malafide praktijken niet aangemoedigd mogen worden. Bovendien ben je ook niet zeker of Sony tussenkomt wanneer je console defect raakt.

Het is een huizenhoog cliché, maar meer dan eens van toepassing: geduld is een schone deugd. Al mag Sony ook een paar tandjes bijsteken bij de productie van de PlayStation 5 natuurlijk.

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.