fbpx

“De Kingdom Hearts PC Collection is een unieke en magische spelreeks”

Kingdom Hearts is een franchise die een speciale plek in het hart van veel gamers heeft veroverd. Het interessante concept om de magische Disney-werelden met Final Fantasy te combineren was populair genoeg om de spelreeks jarenlang te onderhouden in verschillende games. Epic Games geeft fans van de serie, of geïntrigeerde mensen die liever op de pc gamen, nu ook een kans om met deze magische spelervaringen in aanraking te komen.

Waarom Wel?

Kingdom Hearts is met niets anders te vergelijken

Mocht je Kingdom Hearts nog nooit gespeeld hebben, dan is dit belangrijk om te weten: ongeacht hoeveel games je hebt gespeeld, je hebt nog nooit iets als Kingdom Hearts gespeeld. Het concept van nieuwe, Japanse animepersonages te combineren met Final Fantasy-personages en Disneywerelden, is compleet uniek en zorgt voor enkele zeer interessante situaties binnen het verhaal die fans van beide iconen zullen kunnen waarderen.

De concepten die Kingdom Hearts zelf introduceert, zoals de Nobodies, het reizen door de verschillende werelden en de Heartless, zijn diepgaand en zorgen ervoor dat de franchise niet gewoon een cross-over is, maar ook een eigen identiteit heeft. In de eerste paar games speelt dat alleen maar in het voordeel van de franchise, aangezien het je intrigeert om het verhaal verder te blijven volgen.

In de latere delen van de franchise ontspoord het verhaal wel wat, doordat bepaalde personages meerdere versies van hunzelf beginnen te krijgen en er dingen als tijdreizen worden geïntroduceerd. Het blijft ten allen tijden boeiend, maar het is bijna onmogelijk om niet verward te raken bij sommige secties van het plot.

Iedere Kingdom Hearts-game heeft z’n eigen twist

De volledige Kingdom Hearts-franchise bestaat uit een heleboel games die allemaal dezelfde foundation hebben, maar toch gaat het niet vervelen als je de games allemaal achter elkaar speelt. Dat komt omdat ieder verschillend deel een bepaalde twist met zich meebrengt dat de formule fris en innovatief houdt.

Sommige van deze nieuwe gameplay mechanics zijn geslaagder dan anderen. In Chain of Memories verandert het hele vechtsysteem in een soort strategisch kaartsysteem dat erg wennen is. In Birth By Sleep speel je drie kleinere verhaaltjes die met elkaar culmineren en op een voldoenende manier samenkomen. Dream Drop Distance geeft je de kans bepaalde monsters te maken en te customisen en ze te voeden.

De twists die iedere game met zich meebrengt, zijn meestal meer dan gimmicks en veranderen wel degelijk de manier waarop je de games speelt.

Eindelijk in hogere resolutie Kingdom Hearts spelen

De pc-versies nemen één groot voordeel mee voor de games: ze eindelijk in een hogere resolutie spelen. Van de allereerste game op de PlayStation 2 tot het recent uitgebrachte Melody of Memories, stuk voor stuk kan je ze in 4K-resolutie spelen. Let wel, ultra wide support is er niet en tijdens de pre rendered cutscenes zal je niet van deze upgrade kunnen genieten.

Waarom Niet?

Weinig tot geen echte verbeteringen voor de pc

Naast de verbeterde resolutie merk ik helaas weinig verbeteringen voor deze gloednieuwe pc-versies. Kingdom Hearts 3 komt hierbij het beste uit de verf, aangezien dat de enige game in de lijst is met HDR support en die zich wel degelijk grafisch kan meten met andere goed ogende pc-titels.

De mini uitbreiding Fragmentory Passage in de 2.5 collectie ziet er ook nog prima uit, terwijl de rest van de games ondanks de hogere resolutie nog steeds redelijk verouderd ogen. Gelukkig maken de games gebruik van een semi realistisch cartoonesk stijltje dat na al die jaren nog steeds niet wansmakelijk oogt.

Prijskaartje is echt veel te hoog

Wat hierom niet goed te praten is, is het absurd hoge prijskaartje voor al deze games. Er bestaat tot nu toe geen bundel voor de volledige franchise, waardoor je iedere collectie of game apart zal moeten kopen. Om de volledige franchise op de pc te kunnen ervaren, zal je de Kingdom Hearts 1.5 + 2.5-collectie, de 2.8-collectie, Kingdom Hearts 3 inclusief de Re:Mind DLC én Melody of Memory moeten kopen.

Stuk voor stuk kosten deze games 50 euro, waardoor je 200 euro mag neertellen voor de volledige franchise. Dat is onacceptabel, zeker als je al die games voor veel minder geld op je console kan kopen en spelen. Enkel voor Kingdom Hearts 3, waar ook de uitbreiding aan toegevoegd is, en het recente Melody of Memories, zijn deze prijzen enigszins te rechtvaardigen.

Enkel op de Epic Games Store te verkrijgen

Ook al is dit niet per se een minpunt met betrekking tot het spel, het is zeker een afknapper als je van plan bent om deze games te kopen en te spelen. De Epic Games Store interface blijft dramatisch en daar houden de problemen niet op. Tijdens mijn reviewproces was de service ook een avondje down, waardoor ik deze single player games niet eens verder kon spelen. Het blijft hoe dan ook een stap achteruit dat je deze games via de Epic launcher moet spelen in tegenstelling tot Steam.

VERDICT

6

De Kingdom Hearts-franchise is een prachtige, onvergetelijke spelreeks die zeker z’n plek op pc verdiende. Het is alleen jammer dat dit via de Epic-manier moest gebeuren. De exclusiviteit zorgt ervoor dat je de frustrerende Epic launcher moet gebruiken, en daar bovenop moet je er een smak geld voor neertellen om alle games te kunnen beleven. Als pc-versies zijn de verbeteringen aanwezig, maar miniem. Een prijskaartje van 50 euro voor iedere collectie is hierom met geen enkel argument te rechtvaardigen. Je bent slimmer een console tweedehands op de kop te tikken en daarop de games te spelen, in plaats van de volle pot neer te tellen voor deze veredelde ports.

Pluspunten
+ Magische franchise met honderden uren aan spelplezier
+ Verbeterde resolutie voor andere games en extra opties voor Kingdom Hearts 3
+ Variatie in games zorgt ervoor dat ze nooit vervelen

Minpunten
– Niet meer dan veredelde ports
– Prijskaartje onacceptabel hoog
– Enkel via Epic Game Store

Kingdom Hearts PC Collection
Beschikbaar vanaf 01/04/2021
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Kingdom Hearts


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.

%d bloggers liken dit: