“Als je allergisch bent aan slechte games, blijf dan ver weg van Monster Jam Steel Titans 2”

Een bandenomtrek van 170cm, gemonteerd op een stalen kooi, brullende motoren, stoere piloten, spectaculaire stunts en een arena vol enthousiaste fans. Dat zijn in een notendop de ingrediënten van Monster Jam. Een typisch Amerikaans event waarbij kolossale monstertrucks en waanzinnige stunts centraal staan. Op het eerste zicht zeker niet evident om dit alles naar een game te vertalen. En dat blijkt ook uit de recensies die vorige games ontvingen. Als gematigde fan was ik razend benieuwd of THQ Nordic wel eens een goede Monster Jam-titel kon afleveren.

Het feit dat ik het gekende stramien ga doorbreken en van start ga met de elementen waarom je deze game niet moet aanschaffen, zorgt er waarschijnlijk voor dat je al weet hoe laat het is. Van bij het opstarten van de game was het mij meteen duidelijk dat ik hier niet te maken had met de meest hoogstaande en realistische game ooit. Niet dat ik met die verwachtingen aan de game was begonnen natuurlijk.

Waarom Niet?

Nieuwe game in een oud jasje

De tutorial die je moet doorlopen na het opstarten is angstaanjagend basic en kort. In verschillende lessen leer je gas geven, remmen en sturen met je vier wielen. Verder doorloop je ook hoe je een salto en een donus maakt. Niet alleen de inhoud is vrij basic, maar ook de manier alles wordt gepresenteerd is erg verouderd. Ik dacht om eerlijk te zijn eerst dat ik de game van 4 jaar geleden aan het spelen was.

Bij de haren getrokken fysica

Over een game van 4 jaar oud gesproken. Het niveau van de graphics is niet iets om over naar huis te schrijven. Alles lijkt te zijn blijven stilgestaan sinds 2015. De carrosserie van mijn monstertruck valt altijd in dezelfde stukken uit elkaar en de textures zijn niet erg gedetailleerd.

Om de een of andere reden zie ik wel opvliegend zand als ik met mijn truck door de woestijn sjees, maar door water rijden is blijkbaar een andere zaak. Want dat water blijft ijzingwekkend stil liggen. Geen opspattende druppels. Ook al rij ik er tegen 80km/uur door. Ook de omgevingselementen tarten de wetten van de fysica. Zo kan ik perfect door houten picknicktafels rijden, maar een houten barakje blijft onbeweeglijk staan als ik er tegen rij.

Dumb & Dumber

Voor de variatie heeft ontwikkelaar Rainbow Studios gekozen om twee carrièremodi in de game te verwerken. Jammer genoeg zijn beide niet meteen diepgaand en interessant. De interessantste van de twee is de World Career Mode. Hier krijg ik verschillende modi voorgeschoteld waarin ik onder andere het snelst een rondje moet zien te rijden tegen de computer of zoveel mogelijk schade moet aanrichten in een stadion. Klinkt amusant, maar dat is het jammer genoeg niet.

Naast deze events in stadia, ga je ook de wijde wereld in om races te rijden. Dit zijn gewone races op een circuit of zogenaamde waypoint races waarin ik van punt naar punt moet rijden. Klinkt ook weer amusant, is het jammer genoeg (ook weer) niet. Ik moest toch even serieus in mijn weinige haren krabben toen ik ontdekte dat ik tijdens een waypoint race, vier keer over en weer moest rijden tussen twee punten die 100 meter van elkaar lagen. En dankzij de fantastische AI resulteerde dit in een grote chaos en een berg aan monstertrucks.

Grindfest

Maar het grootste punt van kritiek dat ik heb op Monster Jam Steel Titans 2 is het feit dat deze game een groot grindfestijn is. Niet de ondergrond, maar het grote repetitieve karakter van de game. In de verschillende open werelden waarin ik zonder limieten kan rondrijden, is heel wat te vinden om bijvoorbeeld mijn truck aan te passen. Jammer genoeg bleek dat al heel snel een lege doos te zijn waarin ik als een kip zonder kop rondreed. De dingen die ik vond hadden uiteindelijk weinig toegevoegde waarde waardoor ik al snel een todo-lijstje aan het afwerken was in plaats van te genieten van een racegame.

Waarom Wel?

Héél misschien perfect voor de doelgroep

Het is best jammer dat Rainbow Studios zo’n draak van een game weet neer te zetten. Het is namelijk een studio die al heel wat jaren actief is en in het verleden best degelijke off-road racegames op de markt heeft gebracht. Denk daarbij aan het legendarische Motorcross Madness uit 1998 en een hele reeks aan MX vs ATV-games. Dit ruikt voor mij dan ook naar easy money willen verdienen op de kap van een interessante licentie.

En het bizarre is misschien dan ook nog dat de doelgroep, jonge kinderen van 6 à 10 jaar, best wat plezier zullen halen uit de game. Deze titel is dan ook absoluut voor de jonge fans van de motorsport gemaakt denk ik. Voor hen maakt het niet uit dat niet alles tot in de kleinste details is uitgewerkt, zolang ze maar kunnen sjeezen in de gigantische monstertrucks die ze gezien hebben op YouTube.

Al zal de teleurstelling toch enorm zijn wanneer ze ontdekken dat ze eerst heel wat uren zullen moeten grinden vooraleer ze achter het stuur van Grave Digger, Max-D of Megalodon kunnen kruipen.

VERDICT

3

Monster Jam Steel Titans 2 is geen goede game. Op papier leek het mooi te zijn. Wat is er immers cooler dan met gigantische monstertrucks als Grave Digger rond te sjeezen en waanzinnige tricks uithalen? In de praktijk kreeg ik een racegame voorgeschoteld die allesbehalve leuk was om spelen. De stunt-events zijn saai en de moeilijkheidsgraad van de races springen alle kanten op. Om nog maar te zwijgen over de zeer bizarre physics van de trucks. Deze game bestaat volgens mij enkel door zijn licentie en (misschien) de aantrekkingskracht bij jonge kinderen. Zij zullen misschien nog plezier beleven aan deze hersenloze racer, maar ik blijf er vanaf nu met plezier ver van weg.

Pluspunten
+ Racen met monstertrucks

Minpunten
– Grafisch achterhaald
– Saaie races/carrière
– Domme tegenstanders
– Wispelturige fysica
– Grindfest

Monster Jam Steel Titans 2
Beschikbaar vanaf 01/03/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 4
Website: www.monsterjamgame.com


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“Als je allergisch bent aan slechte games, blijf dan ver weg van Monster Jam Steel Titans 2”'

Reacties zijn gesloten.