fbpx

“Maquette brengt een inventieve mechanic dat voor een interessante game zorgt waar meer in zat”

Stel je voor. Je hebt een maquette van jouw woning in het midden van je woning. Je pakt een klein brokje cake en plaatst deze in de maquette-slaapkamer. Je gaat naar je echte slaapkamer en boem: je hebt genoeg cake voor de hele straat! Een buurtfeest volgt en als de cake op is plaats je gewoon een nieuw brokje in je maquette. Ach, doe er meteen wat taart en snoepgoed bij! Deze game werkt dit concept uit, al is het met iets meer romantiek en mysterie.

Waarom Wel?

Klein Gigantisch

Maquette is een first-person puzzle game waarbij je herinneringen oprakelt van een relatie die jouw personage heeft gehad. Doorheen de werelden kom je neergepende boodschappen tegen die dit liefdesverhaal uit de doeken doen. De wereld waarin je jezelf bevindt is een wonderlijk geheel met in het midden een maquette hiervan, wat dus betekent dat er oneindig veel werelden in elkaar zitten.

Je probeert een aantal puzzels na elkaar op te lossen door gebruik te maken van deze maquette. Dat is meteen ook dé game mechanic van dit spel. Wanneer je een klein voorwerp in de maquette dropt, valt deze achter jou gigantisch groot neer. Omgekeerd kan je dus ook grote voorwerpen die je tegenkomt (bijvoorbeeld té grote toegangskaarten) in het klein terugvinden op het bord. Ook verandert de spelwereld continu.

Rozig

Zo moet je bruggen leggen om ze nadien zelf te gebruiken. Zo speel je nieuwe levels en omgevingen vrij. De mechanic is enorm inventief. Het duurt even vooraleer je er mee weg bent maar eens je ingespeeld bent zorgt het voor veel verwondering. Het is ook lollig om er wat mee te klooien. De geluidseffecten van kleine kubussen die achter jou een aardverschuiving veroorzaken is sterk gebracht.  

Naast uitstekend sound design en een rozig romantisch verhaal is de grafische stijl aangenaam. Zonder baanbrekend scherp te zijn geeft het heel goed de sfeer van het geheel mee. Er zijn heel wat verschillende ruimtes en puzzels om op te lossen en ook qua variatie is er voldoende aanwezig. Het is een korte rit zodat je het niet snel beu kan raken.

Waarom Niet?

Wisselvallig

Met ongeveer drie uur spelplezier is Maquette geen lange game. De mooiste momenten maak je wat mij betreft in het begin mee, omdat er niet al te veel nieuwe trucjes bijkomen na verloop van tijd.

Soms is het best uitdagend om de oplossing te zoeken. De voldoening die volgt helpt je verder op weg. Andere momenten is alles zo duidelijk dat het even een sleur wordt. Helaas is er weinig voldoening in de wereld zelf te vinden. Het gemis van een sprintknop is snel pijnlijk duidelijk.

Stationsroman

De spelwereld voelt vrij leeg aan. Al ziet alles er knap uit, er is geen interactie mogelijk naast de missies. Enkele leuke minigames met objectives of interactie met herinneringen hadden het geheel veel levendiger gemaakt. Nu voelt het te vaak aan als een shopping center vol gesloten winkels. Je bent nooit écht verbonden.

Maquette is een story driven game maar brengt geen enorm uniek verhaal. Op geen enkel moment gaat het verder dan de zwakkere stationsroman. Er zijn weinig story beats die je niet verwacht of die iets schokkends brengen. Het is een standaardverhaal dat mooi gebracht wordt maar diepgang mist. Al is er niks mis met een gewone lovey-dovey ervaring, het totaal valt een beetje plat uit.

VERDICT

6

Maquette brengt een inventieve mechanic dat voor een interessante game zorgt waar meer in zat. De eerste momenten brengt Maquette een wonderlijk gevoel gekoppeld aan een rozig liefdesverhaal. De sterke soundtrack zuigt je mee maar houdt je niet tot het einde vast. Een lege wereld en wat lovey-dovey platitudes zorgen dat je na ongeveer drie uur noch teleurgesteld, noch voldaan achterblijft. Leuk voor een avond met een gratis PS+ game maar er zijn sterkere alternatieven.

Pluspunten
+ Zeer inventieve game mechanic
+ Mooie soundtrack
+ Sfeervol

Minpunten
– Lege spelwereld
– Plat verhaal


Maquette
Beschikbaar vanaf 2/03/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Maquette: Home


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

Eén opmerking over '“Maquette brengt een inventieve mechanic dat voor een interessante game zorgt waar meer in zat”'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: