fbpx

“Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is verplichte kost voor elke fan van platformgames”

De Wii U was voor Nintendo niet bepaald de meest succesvolle console. Zeker als je vergelijkt met welke volumes zijn voorganger, de Wii, verkocht. Het is dan ook niet onlogisch dat het Japanse gamesbedrijf heel wat van zijn first-party titels terugbrengt naar de Switch. En maar goed ook want heel wat eigenaars van deze hybride console zouden nooit in aanraking zijn gekomen met deze fantastische games. Dat geldt ook voor Super Mario 3D World dat het levenslicht zag in 2013.

En dat laatste is uitstekend nieuws. Want heel wat Mario-fans keken met een bang hart naar wat Nintendo zou bakken van deze game. Er is de laatste maanden namelijk heel wat kritiek op de gamesgigant. Ze zouden volgens heel wat fans zich er veel te makkelijk vanaf maken met het heruitbrengen van oude games. Kijk bijvoorbeeld naar Mario 3D All-Stars, 3 games van een tiental jaar oud waarvoor je de volle pot moest betalen. Maar zoals gezegd is dat met deze Super Mario 3D World + Bowser’s Fury niet helemaal het geval.

Akkoord, Super Mario 3D World is in grote lijnen dezelfde game als op Wii U, maar het Bowser’s Fury-gedeelte blijkt een pak groter en uitgebreider te zijn dan initieel gedacht. En dat is natuurlijk wél uitstekend nieuws. Je hoeft 3D World zelfs nooit op te starten om met Bowser’s Fury aan de slag te gaan want op het titelscherm krijg je de keuze welke game je wil spelen. Daarom heb ik beslist om ook voor deze review beide games apart te bespreken om dan een finaal cijfer te geven.

Super Mario 3D World
Spelwerelden genoeg

Ik val meteen met de deur in huis als ik zeg dat Super Mario 3D World nog steeds een fantastische game is. Ik heb mij uren vermaakt met dit spel en dat heeft alles te maken met de grote diversiteit die aanwezig is. In totaal zijn er zes werelden die je kan verkennen, en dan heb ik de wereld van Bowser’s kasteel nog niet meegeteld. Elke wereld heeft zijn eigen thema en omgeving.

Zo heb je de standaard groene wereld die gebaseerd is op de eerste level van Super Mario Bros. op de NES. Maar je zal ook kunnen ronddwalen in de zonnige onderwaterwereld en een donkere grottenwereld. Mijn favoriet was de ijswereld en meer bepaald het moment waarin ik met Mario in een gigantische schaats kon gaan zitten om zo Goomba’s te verslaan. Heerlijk!

De camera is, meestal, je vriend

Gamers die Mario Odyssey hebben gespeeld zullen bij het zien van de foto’s of video’s meteen denken dat deze game daar mee te vergelijken valt. Dat is op een bepaald punt misschien waar, later meer daarover bij het Bowser’s Fury-verhaal, maar Super Mario 3D World doet het toch anders. Het belangrijkste verschil is dat de game de besturing van de camera op zich neemt. Dit klinkt misschien beperkend, maar dat is het in praktijk zeker niet. Integendeel. 

Doordat de game op die manier bepaalde perspectieven kan forceren is het net een extra uitdaging om zo bewust uit beeld gelaten openingen te zoeken. En in deze openingen of doorgangen zou zo maar eens die stempel of cat shine kunnen liggen waar je al zo lang naar op zoek bent. Een groter minpunt is het feit dat ik door het veranderende perspectief mijn sprongen soms moeilijk kon inschatten. Hierdoor verloor ik soms domweg mijn power-up omdat ik net voor een Goomba of platform sprong. Dit gebeurde gelukkig niet heel regelmatig, maar het zorgde op die paar momenten wél voor de nodige frustratie.

Maak het jezelf moeilijk

Zoals we dat van Mario-games over het algemeen gewend zijn, is de game niet heel erg moeilijk. Bepaalde levels zorgen zeker wel voor de nodige uitdaging. Ik had het bijvoorbeeld op een of andere manier moeilijk met de levels waarin Mario op de rug zat van dino Plessie. Maar doorheen het spel krijg je zoveel levens, dat je jezelf bijna nooit zorgen hoeft te maken over een Game Over-scherm. Het kan wél moeilijk worden wanneer je alle stempels of cat shrines wil vinden of wanneer je met z’n vieren tegelijk speelt. 

Dit laatste zal zonder enige twijfel voor de nodige chaos zorgen waardoor jij of je vrienden snel levens zullen kwijt raken. Maar laat je dat zeker niet tegenhouden, want uiteindelijke is het wel ontzettend plezierig om samen levels tot een goed einde te brengen. Wat je trouwens nu ook via online multiplayer kan doen. En als ik het nu toch over toevoegingen of verbeteringen heb ten opzichte van het origineel: je kan nu ook samen met je vrienden de Captain Toad-levels spelen. Deze puzzellevels bieden opnieuw interessante uitdagingen en zorgen voor een leuke afwisseling. 

Bowser’s Fury
Mario Odyssey als inspiratie

Nintendo maakte op voorhand niet héél veel bekend over de extra game/uitbreiding Bowser’s Fury. Op zich is er niks mis met het bewaren van de verrassing en het zorgde er bij mij wel voor dat ik na enkele levels in Super Mario 3D World snel de overstap maakte om kennis te maken met wat Bowser’s Fury eigenlijk was. Al snel ontdekte ik dat Nintendo goed gekeken had naar Super Mario 3D World en Mario Odyssey en de beste componenten had samengevoegd.

Bowser’s Fury is eigenlijk een grote wereld waarin je verschillende eilanden hebt. Hierop kan je verschillende cat shines vinden. Deze kan je bemachtigen door ofwel een klimparcours tot een goed einde te brengen, een bepaald aantal vijanden te verslaan of door een puzzel op te lossen. Je zal ook vuurtorens moeten beklimmen om een donkere brij te verdrijven.

Warmer dan een Spaanse furie

In deze wereld is er iets heel grondig mis. Bowser blijkt niet helemaal zichzelf te zijn en is veranderd in een gigantische, donkere versie van zichzelf. Dit zint Bowser Jr. ook niet en hij roept daarom de hulp in van Mario om zijn vader terug normaal te maken. Al blijkt er bij de start niet meteen een groot probleem. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en je kan zonder enig probleem je eerste cat shines oprapen.

Maar dan begint het plots lichtjes te regenen. Na een tijdje pakken er zelfs donkere wolken samen boven de wereld en begint het te stortregenen. En dan is het hek van de dam. Bowser’s Fury ontwaakt en richt zijn, euhm furie, op jou. Eerst kan je dit enkel maar ondergaan en zijn aanvallen met vuurballen ontwijken. Het interessante is wél dat de wereld ook wordt aangepast en dat je bijvoorbeeld met behulp van gevallen blokken op platformen kan raken waar dit eerder niet mogelijk was.

Epische momenten

Maar het coolste moment is zonder twijfel wanneer je genoeg cat shines hebt verzameld en er een gigantische kattenbel verschijnt wanneer Bowser nog eens in zijn furie schiet. Ga dan zeker naar deze bel, want die zal je veranderen in een gigantische kat Mario. In deze vorm is Mario in staat om het gevecht met Bowser wél aan te gaan en dat zorgt zonder enige twijfel voor een van de meest memorabele momenten van de game. Veel meer wil ik niet vertellen over Bowser’s Fury, want het ontdekken van het verhaal is een van de leukste dingen aan dit vier uur durend avontuur.

VERDICT

9

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is een absolute aanrader voor elke fan van platformgames. De heruitgave van Wii U’s Super Mario 3D World is een schot in de roos en de kleine aanpassingen die Nintendo heeft gedaan aan de game, pakken goed uit. Dat je de game nu ook in online multiplayer kan spelen, is een dikke plus. Bowser’s Fury is dan weer een heerlijke nieuwkomer waarin Nintendo zijn creativiteit de vrije loop heeft gelaten. Deze game is vrij kort, na vier uur spelen keek ik al naar de eindcredits, maar het is een avontuur dat ik graag nog eens opnieuw ga spelen. Als je beide games samen neemt, kan ik alleen maar concluderen dat iedere fan van Mario en/of platformgames deze game in huis moet hebben. Als je een Switch hebt tenminste.

Pluspunten
+ Heerlijke Mario-fun
+ Bowser’s Fury is een geweldig leuke toevoeging
+ Super Mario 3D World nu ook online te spelen

Minpunten
Het platformen niet altijd even precies door het perspectief

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury
Beschikbaar vanaf 12/02/2021
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: nintendo.be


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is verplichte kost voor elke fan van platformgames”'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: