fbpx

“Boti: Byteland Overclocked gaat nooit vervelen”

Boti Byteland Overclocked

In Ratchet and Clank strooien ze rond met bouten en dus dacht indiegame ontwikkelaar Purple Ray Studio, wij kunnen dat ook maar dan met bytes. De laatste jaren heb ik meer en meer respect gekregen voor indiegames. Een beetje te vergelijken met de bakker om de hoek of een kraampje op een braderij met artisanale bereidingen. Niet de grote industriële massaproductie maar kleinschalig en met veel passie gemaakt. Of ze mijn peperkoeken hartje konden veroveren met Boti: Byteland Overclocked lees je in onderstaande review. 

Waarom Wel?

Prijzenpakkerstudio

Purple Ray Studio mag gerust aanzien worden als een promovendus in de gaming industrie. Twee jaar geleden bakten ze al hun zoete broodjes op Epic Megajam 2021. Een wedstrijd georganiseerd door Unreal Engine, waar beginnende ontwikkelaars hun projecten kunnen voorstellen. De Poolse studio, gevestigd in Warschau, kwam met BotiBoi als overall 1st rank uit de bus. Ze mochten met mooie prijzen en geweldige reclame voor hun studio terug naar huis.

10101 en geweldige oneliners

Via de binnenkant van een netwerkkabel komen we terecht in een kleurrijke wereld vol glitches en bugs, waar Boti vergezeld wordt door One en Zero. Deze twee zullen je beste (robot)vrienden worden tijdens je vele avonturen. Het duo dat constant naast je vliegt deelt regelmatig steken uit naar Boti, zoals dit in een echte vriendschap ook het geval is.

Al van bij de tutorial, waarin ik vertrouwd raakte met de basis mechanics, kreeg ik de ene oneliner na de andere naar m’n hoofd geslingerd. “Is Boti updating something” of “are you crashed?”, zijn enkele voorbeelden die uit de speakers van One en Zero komen.  Daarnaast zijn de twee kastaars ook niet vies van een potje kibbelen tegen elkaar. De humor is alvast goedgekeurd, nu het platform-gedeelte nog.

Bytes verzamelen

Tijdens het spelen kon ik op elk moment de omgeving scannen op vijanden, puzzels of bytes. Een handige tool waardoor het overzicht niet verloren geraakt en die ene byte die Boti over het robothoofd heeft gezien, wel kan vinden. Wanneer ik ondanks het scannen toch nog iets gemist had, geen nood want een vriend kon me instant joinen om samen te zoeken, naar die ene ontbrekende collectible. De levels volgen een tamelijk lineair pad maar de omgevingen zijn dat allerminst. Ieder level heeft zijn eigen thema waardoor je hier ook weer op variatie wordt getrakteerd.

Om tot bij al die bytes te komen ging ik moeite moeten doen natuurlijk. Het platformen heeft ontzettend veel te bieden en ik had niet meteen de gedachte, “dit heb ik eerder gezien in de game”. Je gaat van stuk tot stuk met bijna op elk begin een checkpoint, zodat de levels behapbaar blijven. Geen ellenlange stukken missies maar gewoon byte per byte. Leuke puzzels tussendoor maken het geheel af. Ten slotte verdien je ook krachten doorheen de game die je dient te gebruiken bij puzzels of om geheime kamers te openen.

Groovy deuntjes en kleurrijke figuren

Al dit platformen, puzzels oplossen en collectibles zoeken gaat gepaard met een leuk groovy computerdeuntje op de achtergrond. De virussen en errors pak je op de beat aan en na ieder level krijg je ook een overzicht van je tijd en hoeveel bytes je verzameld hebt. Je scanner af en toe gebruiken is dus geen overbodige luxe! Een leuk extraatje zijn de outfits. Deze zijn over alle levels verspreid om Boti af en toe een nieuwe look te geven.

Qua storytelling hebben de mensen van Purple Ray Studio puik werk geleverd. De werking van een pc en zijn onderdelen wordt in een goed verhaal gegoten met de nodige kleurrijke personages. In ieder level krijg je wel te maken met enkele leuke figuren die, net als Zero en One, voor de nodige animo zorgen. Af en toe zijn er zelfs kleine missies te vinden in de levels. Niet moeilijk, gewoon een leuk detail dat de game nog aimabeler maakt.

Waarom Niet?

Genoeg bytes maar geen upgrades

Het enige jammere in Boti: Byteland Overclocked is dat er een upgradesysteem ontbreekt. Geen upgrades zonder wapens…, maar deze blijken ook niet aanwezig te zijn. Het is enkel jij en je twee kompanen die het moeten opnemen tegen de virussen in de computer. Op zich niets mis mee, maar dit had voor mij iets uitgebreider gemogen. Een soort talent tree, waar je met je verzamelde bytes nieuwe perks of krachten kunt kopen, miste ik tijdens de avonturen van Boti.

De game is duidelijk gemaakt voor kinderen waardoor er voor volwassenen weinig tot geen uitdaging inzit. Anderzijds is dit de ideale game om samen met zoon of dochter te spelen en hem/haar kennis te laten maken met deze platform game.

VERDICT

8

Polen heeft er met Purple Ray Studio een geweldige gameontwikkelaar bij. Twee jaar geleden na het winnen van Epic Megajam 2021 was dit al duidelijk, maar met Boti: Byteland Overclocked is dit nog maar eens bevestigd. Het platformen, verhaal en leveldesign zorgen ervoor dat de avonturen met Boti nooit gaan vervelen. Graag meer in de toekomst van deze studio!

Pluspunten
+ Veel variatie en humor
+ Voor een iets jonger doelpubliek
+ Grappige oneliners van One en Zero
+ Coöp

Minpunten
– Vrij korte campaign
– Te makkelijk

Boti: Byteland Overclocked
Beschikbaar vanaf 15/09/2023
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: