fbpx

“Blackout Protocol heeft nog wat ruwe kantjes”

Als ik twin stick shooter lees, dan moet ik aan games denken zoals Enter The Gungeon. Het subgenre van shoot ‘em up games krijgt er met Blackout Protocol een nieuwe titel bij. Ontwikkelaar Ocean Drive Studio laat het toe om de game alleen of met vrienden te spelen. Of ik me geamuseerd heb tijdens de Early Access lees je in onderstaande review.

Waarom Wel?

Pure top down fun

Vorig jaar bracht de studio uit Los Angeles Lost Eidolons uit. Na deze turn-based strategy game is dit hun tweede project. Het moet gezegd worden, vanaf de intro zit de sfeer meteen goed. Het grauwe, detective-achtige en vooral donkere sfeertje deed me meteen denken aan die andere recent verschenen topdown game, Aliens: Dark Descent. Met het belangrijkste verschil dat er veel meer tactiek komt kijken in vergelijking met Blackout Protocol. De looks van de personages zijn dan weer het best te vergelijken met Fortnite. Jij vertegenwoordigt het bedrijf S2P Corporation, een geheim instituut waar jij ‘sectie 13’ moet trachten veilig te stellen. Paranormale wezens die ontsnapt zijn, veranderen de medewerkers in monsters die het daglicht niet mogen zien en hullen de diepste krochten van S2P in duisternis.

In deze game gaat het eigenlijk puur om de fun en tracht je alleen of met vrienden waves te overleven van steeds sterker wordende zombies en bloeddorstige robots. Deze roguelite staat gepland voor begin 2024 dus ik speelde de game onafgewerkt. Desondanks de spreekwoordelijke ‘work in progress’, koos ik mijn wapens en class en was ik klaar om iedere vijand kennis te laten maken met de loop van mijn pistool, vlammenwerper, etc.

Het aanbod aan wapens is ruim genoeg om uren fun te hebben tijdens de waves. Deze kan je via automaten kopen tussen de waves door. Reken daarbij ook nog eens granaten, claymore en andere accessoires en je staat garant voor een paar potjes pure shooterfun. Tenslotte krijg je tijdens de waves ook de zogeheten ‘Data Nugs’. Hiermee kan je in het hoofdmenu via de ‘S2P Archives’ verschillende upgrades doen. Deze variëren van snellere reflexen of meer gezondheid tijdens het gebruik van een medic kit.

Waarom Niet?

Friendly fire

In de eerste waves kan je het overzicht nog enigszins behouden. Wanneer de echte chaos uitbreekt wordt dit natuurlijk iets moeilijker. Er is namelijk geen optie om friendly fire af te zetten wat enorm jammer is. Het spel geeft je niet de optie om dit af te zetten zodat je je geen zorgen hoeft maken om je teamgenoten te raken.

In deze Early Access vond ik geen vrienden om mee samen te spelen. Iedereen had het te druk met de voorbereidingen van seizoen 1 op Diablo IV dat eraan zit te komen. Ik moest dus in mijn eentje de hordes vijanden trotseren en dat was in het begin redelijk pittig zonder de S2P-upgrades.

Een klein minpuntje om af te sluiten waren de controls tijdens de tutorial. Blackout Protocol startte voor mij meteen met een slechte kennismaking. Twee slechte kennismakingen eigenlijk. Eerst stootte ik op een confrontatie met een robot die me in 2 slagen ‘Game Over’ mepte. Ten tweede was deze vernedering het gevolg van slechte controls. Tijdens de tutorial was dit onmogelijk aan te passen. Hopelijk hebben ze dit gefikst tegen dat de full game uitkomt. Gelukkig is er integratie van een controller zodat ik een herkansing kreeg tegen de ijzerreus.

VERDICT

7

Ik hoop in de toekomst deze game te spelen met vrienden wanneer het volledig uit is. Co-op lijkt me dit zoveel malen leuker. Misschien kan ik leden van onze crew overtuigen om volgend jaar in Sectie 13 wat zombies en andere mormels neer te knallen. Hopelijk passen ze de controls en het uizetten van de friendly fire aan tegen de release. Wanneer dit gebeurt zie ik het volledig goed komen voor Blackout Protocol!

Pluspunten
+ Speelbaar met controller
+ Coöp fun
+ Data nugs systeem

Minpunten
– Friendly fire uitzetten is niet mogelijk
– Solo iets te pittig

Blackout Protocol
Beschikbaar vanaf 19/07/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

%d bloggers liken dit: