fbpx

“System Shock Remake is een dubbeltje op zijn kant”

In 1994 gooide developer LookingGlass Technologies “System Shock” op de markt (toen uitgebracht door Origin Systems, bekend van de Wing Commander reeks) de game sloeg in als een bom en werd een inspiratiebron voor latere games in het genre (denk maar aan Deus Ex, ook van dezelfde game director als System Shock, Doug Church en laten we ook BioShock de gekende gamereeks van Ken Levine hieraan toevoegen) Slaagt developer Nightdive Studios, in samenwerking met Prime Matter als publisher, er 29 jaar later in om een volwaardige remake neer te zetten? (Ingestuurd door Dries VDA)

Waarom Wel?

Ground control to major Tom.

Het jaar is 2072 en je verhaal begint aan boord van ruimtestation “Citadel Station”. Na een gefaalde hackpoging ontwaak je in een soort van testruimte van je lekkere dutje. Je staat op, verzamelt wat gear en begint als de door TriOptimum Corporation ingehuurde hacker aan je missie om de, met een godcomplex gestoorde, AI “SHODAN” te hacken die Citadel Station onder controle heeft.

Als je hierin slaagt zullen namelijk alle beschuldigingen, die je aan je laars gesmeerd hebt gekregen bij je eerste gefaalde hackpoging, teniet worden gedaan. Op dit ruimtestation moet je je weg banen doorheen een doolhof van gangen, ruimtes, met op je pad verschillende gedrochten die je weg kruisen en bepaalde obstakels zoals puzzels en dergelijke te voltooien.

Maar vergis je niet, Citadel Station is in het beheer van SHODAN. Naarmate je per level vordert zal je door haar uitgedaagd worden, aan jou om de verschillende levels tot een goed einde te brengen dit telkens met een bepaalde aanpak en verschillende hulpmiddelen.

Plezierreisje, of niet?

Doorheen je kruistocht door de verschillende levels ga je ook meer te weten komen over wat er allemaal precies gebeurt/aan de hand is op Citadel Station. Al meteen krijg je het mes op de keel en krijg je te maken met verschillende gruwelijkheden die je pad kruisen.

Aan de hand van audio fragmenten/notities die verspreid zijn over de levels heen kom je op deze manier meer te weten over de horror en mysterie die zicht heeft afgespeeld (of nog afspeelt?) en wat voor bizarre testen de verschillende individuen aan boord hebben moeten doorstaan.

Waarom Niet?

I never asked for this.

Tijdens mijn speelsessie werd ik wel wat geplaagd met enkele irritaties en ik hoop dat deze in de finale release weggewerkt zijn.

Je kan je spelsessie opslaan maar telkens als je na enkele uren opnieuw zou willen spelen en je uw savegame opnieuw wenst te laden verloopt dat in dit geval vrij bizar.

Bij het opstarten van de game kom je op het titelscherm terecht, je gaat verder met een druk op de toets en de game begint meteen af te spelen (vanaf het begin alsof je een new game zou opstarten) De intro kan je skippen maar je vliegt dus opnieuw naar het begin van de game. Vanaf daar kan je de game pauzeren en je huidige save file zo laden.

Hetzelfde scenario krijg je als sterft: title screen, intro skippen, game laden. Dit zorgt ervoor dat je uit de game getrokken wordt en toch de ervaring in het algemeen doet dalen.

Vooral voor de die hard fans.

De die hard fans van de originele “System Shock” zullen zich waarschijnlijk wel kunnen amuseren met deze remake. Nieuwkomers daarentegen die zullen het wat moeilijker hebben omwille van de stroeve gameplay en de algemene quality of life aanpassingen die die veel beter konden.

De originele game is van 1994 en de remake speelt ook zoals een game uit 1994. Ikzelf was toen nog maar 3 jaar maar als je dit vergelijkt met de hedendaagse FPS games, dan kon deze remake zeker een soortgelijke behandeling gekregen hebben en toch nog trouw gebleven zijn aan het origineel.

Of geef de mensen een optie om te kunnen switchen tussen het origineel en een volwaardige remake naar hedendaagse normen.

VERDICT

6

De nieuwe laag vernis die Nightdive Studios over het orgineel gekieperd heeft zal voor de fans van de reeks wel voldoende zijn om System Shock opnieuw te herbeleven in 2023. Al bij al blijf ik toch wat op mijn honger zitten en hadden ze hier veel meer uit kunnen halen.

Pluspunten
+ Level design
+ Verhaal


Minpunten
– Quality of life kon beter
– Speelt nogal stroef

System Shock Remake
Beschikbaar vanaf 30/05/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)

%d bloggers liken dit: