fbpx

“Transport Fever 2 Console Edition komt op console totaal niet tot z’n recht”

Hout! IJzer! Cargo! Passagiers! We trekken het ons allemaal aan in Transport Fever 2. Transport is nog nooit zo gedetailleerd geweest als in deze simulatiegame. Je bouwt jouw ideaal wegennetwerk uit, zorgt dat élk standsdeel een geweldige buslijn heeft en dat jouw treinen altijd goed bevolkt zijn. We zijn pas tevreden als elke boot efficiënt aanmeert met miljoenen dollars aan vracht en de vliegtuigen harmonieus de lucht bevolken.

Waarom Wel?

Choo-Choo!

In 2019 kwam Transport Fever 2 uit op PC. In deze tycoon-achtige simulator neem je controle over het transportmanagement van grootschalige gebieden. Je zoekt naar business-opportuniteiten, knoopt steden aan elkaar en construeert een ideaal wegennetwerk.

Je bouwt prachtige stations, vliegvelden en havens voor zowel passagiers als cargo. Je schaft de schoonste wagons aan en neemt soms zélf plaats achter het stuur. Vooral om dan eens goed met die hoorn te tuuten. Heerlijke gameplay feature, dat.

Monopolie

In TF2 mag je heel wat aspecten van de transportcyclus voor jouw rekening nemen. Je bouwt zelf alle nodige faciliteiten, schaft de juiste voertuigen aan en tekent de perfecte lijnen en banen uit. Je volgt op dat je genoeg cargo binnenkrijgt en of genoeg passagiers jouw routes gebruiken. Stelselmatig groei je uit tot de grootste transport-magnaat met een compleet monopolie.

Transport Fever 2 levert een enorm gedetailleerde ervaring die uitstekend dienstdoet als simulatie. Je kan jezelf uren verliezen in elke willekeurig gegenereerde map. Je kan kiezen uit dicht beboste gebieden, tropische eilanden of vlakke grote steden. Je kan aan de slag in Europa, Azië of Amerika. Om nóg meer variatie toe te voegen zijn er ook allerlei verschillende tijdzones, gaande van de jaren 1800 tot hedendaagse metropolen.

Te land, ter zee & in de lucht

Dit alles deed TF2 in 2019 al zeer goed op PC. Ze hebben na meer dan 3 jaar een userscore van 88% die duidelijk aantoont dat alle details en mogelijkheden met liefde en overgave zijn gemaakt. Grafisch is er ook heel wat detail in de random generated worlds aanwezig. Voor dit genre is het meer dan goed, op een PS5 komt dit veel minder over. Het is verre van een Last Of Us of Battlefield.

De campaign mode geeft je bijna 20 missies die je doorheen de tijd brengen. Je begint steeds in verschillende gebieden en periodes met jouw eigen bescheiden transportbedrijf. Je helpt in de verhaalmodus onder andere mee de Trans-Siberische spoorlijn aan te leggen en laat de eerste vliegtuigen in Frankrijk opstijgen. De gold rush in de jaren 1800 in de VS, da’s ideaal voor jouw lucratieve stoomtreinen en paarden met karren.

Als je van management-games houdt kan je met deze TF2 gemakkelijk urenlang verdrinken in het simulatielandschap. Variatie en diepgang zijn de twee sleutelwoorden die deze titel zo aantrekkelijk maken. Waarom je dit op console zou spelen in plaats van op PC, da’s minder duidelijk.

Waarom Niet?

Geen klik op console

Dat de makers nu afkomen met een heuse Console Edition bewijst de populariteit van Transport Fever. Er zijn heel wat aanpassingen en verbeteringen toegevoegd, maar het blijft nog steeds een zware bevalling. Deze soort games klikken gewoon vaak véél minder goed op console. Hier valt het extra hard op. De controls voelen vaak stroef en clunky aan. Grafisch is het imposante gevoel veel minder aanwezig.

Er waren heel wat momenten waarop ik oeverloos gefrustreerd doorheen de menu’s lag te zoeken naar de verdoken oplossingen voor mijn uitdagingen. De story mode is leuk en engageert goed maar geeft véél te vage objectieven en cryptische uitleg. Heel vaak raakte ik gefrustreerd bij onduidelijke doelen, verdoken functies of aanblijvende errors die ik maar niet weg kreeg. Alles wordt gewoon pover uitgelegd en matig aangebracht.

Verkeersinfarct

Er zijn redelijk wat bugs die ervoor zorgen dat je bepaalde gebouwen of spoorlijnen maar niet gezet krijgt. Er is ook te weinig informatie over waarom nu juist iets niet wil lukken. Regelmatig zag ik ook rijtuigen zonder duidelijke redenen stoppen en gigantische opstoppingen veroorzaken. Ik krabde me zeer vaak aan de haren. Tegen de tijd dat ik eindelijk de oplossing vond, was de fun en het tempo al lang teruggezakt.

Dat Transport Fever 2 nieuwe zieltjes zal winnen op console, moet nog blijken. Er zit duidelijk een zeer sterke basis in de formule. Op console komt deze véél minder tot z’n recht. Het lijkt mij persoonlijk beter om deze te laten liggen tenzij je een goede PC hebt, want deze versie doet de titel geen volle eer aan.

VERDICT

6

Transport Fever 2 brengt enorm veel diepgang en variatie maar komt op console totaal niet tot z’n recht. Zelfs met de nodige aanpassingen en verbeteringen blijft het pijnlijk duidelijk dat deze game gemaakt is voor PC. Je krijgt prachtige gedetailleerde werelden en gigantisch veel transportopties. Deze zijn helaas pijnlijk matig bestuurbaar met een controller. De gameplay wordt pover aangebracht en uitgelegd. Missiedoelen zijn vaak vaag & verdoken. Bugs & errors zorgen voor constante haperingen in het spelplezier. Het PC-transportplan is perfect uitgetekend maar op console zit je met een verkeersinfarct.

Pluspunten
+ Enorm gedetailleerde open werelden
+ Heel veel variatie qua locaties, voertuigen & historische periodes
+ Gestructureerde diepgang
+ Alle aspecten van transport komen aan bod

Minpunten
Duidelijk geen game voor consoles
Vage missiedoelen, verdoken functies
Gameplay wordt zwak aangebracht en uitgelegd
+ Vreemde bugs en errors

Transport Fever 2: Console Edition
Beschikbaar vanaf 09/03/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.