fbpx

“SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake is een amusante platformer met een lage instapdrempel”

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de beginjaren van SpongeBob SquarePants aan mij heb laten voorbij gaan. Ik was toen net iets te oud om ten volle te kunnen genieten van de flauwe humor van deze Nickelodeon-reeks. Maar dankzij mijn zoon heb ik wél sympathie gekregen voor de goedlachse gele spons. Het was dan ook een waar plezier om SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake samen met hem te spelen.

Waarom Wel?

Interactieve SpongeBob-aflevering
Enkele jaren geleden kregen we de remaster voorgeschoteld van het best aardige Battle for Bikini Bottom. Deze game werd toen ontwikkeld door ontwikkelaar Purple Lamp en zij mochten van Nickelodeon ook aan de slag met een nagelnieuwe game. Dat is deze The Cosmic Shake geworden.

Wanneer je de eerste game hebt gespeeld, merk je meteen op dat deze opvolger hetzelfde DNA heeft meegekregen. Het is een amusante platformer geworden waarin de combat nooit echt uitdagend wordt, maar het verhaal zo idioot van is dat het geestig blijft. Dat heeft te maken met het feit dat de ontwikkelaar de originele stemmencast heeft kunnen inschakelen en zo de typische SpongeBob-sfeer heeft weten te scheppen. Maar ook visueel ziet de game er best goed uit ziet. Vooral de tussenfilmpjes zijn van dermate hoog niveau dat je zou durven denken dat je echt naar de televisiereeks zit te kijken.

Het SpongeBob-multiversum
De game gaat van start wanneer SpongeBob en Patrick in het Glove World-pretpark de geheimzinnige Madame Kassandra tegen het lijf lopen. Zij verkoopt hen een magisch flesje zeep. De twee beste vrienden gebruiken het magische goedje in overvloed waarna het universum open scheurt en hun vrienden en inwoners van Bikini Bottom naar andere dimensies gesleurd worden. Aan SpongeBob en Patrick om dit alles terug recht te zetten.

Dit avontuur brengt je langs acht verschillende werelden waarin je geconfronteerd wordt met verschillende Jellyfish-vijanden die je moet verslaan. Die opzet is best simpel, want meer dan slaan en springen kan je niet in het begin. Naarmate je verder raakt in de game, krijg je meer mogelijkheden en variaties om je vijanden terug te sturen naar waar ze vandaan kwamen. Ook staan er verschillende baas gevechten op het menu die best uitdagend kunnen zijn voor de jongste gamers.

Ook voor de digitale verzamelaars is er goed nieuws. Want hoe meer Jelly je verzamelt, des te meer alternatieve kostuums je kan kopen voor SpongeBob. Dit voegt niets fundamenteels toe aan de game, maar maakt het verzamelen en zoeken naar Jelly wel plezanter.

Waarom Niet?

Bewaart het beste voor het laatst
Jammer genoeg duurt het naar mijn mening iets te lang voordat jouw aanvalsarsenaal wordt uitgebreidt. Hierdoor voelden de eerste uren vrij repetitief aan, ondanks het feit dat de omgevingen waarin je de actie beleefd best interessant waren. Vooral de laatste uren waren écht plezant waardoor ik merkte dat ontwikkelaar Purple Lamp zich daar écht in kon uitleven.

Al hadden ze naar mijn mening ook iets meer tijd mogen steken in de camera van de game. Deze werkt namelijk niet altijd even optimaal waardoor het bij sommige platform elementen best moeilijk en frustrerend was om de juiste diepte in te schatten. Gelukkig word je niet al te snel afgestraft, maar plezant is anders natuurlijk.

VERDICT

7

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake is een amusante platformer met een lage instapdrempel. Dat is vooral fijn voor de jongere gamers, waarvoor deze game in eerste plaats is voor gemaakt. Maar ook de fans van het eerste uur van de gele spons zullen uren plezier beleven aan deze game. Dat is de verdienste van ontwikkelaar Purple Lamp die erin geslaagd is dezelfde, typische humor uit de serie in de game te stoppen. Toch blijft het jammer dat de eerste uren best repetitief zijn en je merkt dat de camera wat extra liefde had kunnen krijgen.

Pluspunten
+ Authentieke SpongeBob-sfeer
+ Originele stemmen
+ Plezier voor jong en oud
+ Heel veel te verzamelen
+ Typische humor


Minpunten
– Eerste uren te simpel
– Best repetitief
– Camera werkt niet altijd mee

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake
Beschikbaar vanaf 31/01/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One /Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.