fbpx

“Fire Emblem: Engage is een must play voor de fans van tactische games”

Fire Emblem Engage

In mijn rijkgevulde carrière als gamer, heb ik heel wat tactische games gespeeld. Het is dan ook enorm straf dat Fire Emblem: Engage mijn eerste echte kennismaking is met het universum van de Fire Emblem reeks. Benieuwd of deze ontmoeting liefde op het eerste gezicht gaat zijn.

Na duizend jaar ontwaakt onze protagonist Alear uit zijn/haar slaap. Hij of zij, dat kan je zelf bepalen, heeft totaal geen besef wat er is gebeurd. Je wordt al snel met de feiten op de neus gedrukt door twee overenthousiaste figuren. Jij bent blijkbaar de Divine Dragon en het is je doel om de wereld te redden van de slechteriken van dienst. Dit onder leiding van de Fell Dragon Sombron. Dit is het verhaal in een notendop. Ik moet eerlijk toegeven dat ik van het verhaal iets meer had verwacht. Is het slecht? Zeker niet, maar ook niet bijzonder goed. Dat is dan ook de reden dat ik dit in het neutrale gedeelte van mijn review plaats.

Waarom Wel?

Twelve rings to rule them all

Het wordt snel duidelijk dat je deze klus niet alleen moet voltooien. Je krijgt hulp van verscheidene personages die je in je avontuur zal tegenkomen. Naast Vander, Framme, Alfred en nog heel wat andere figuren, ga je ook samenwerken met helden uit andere Fire Emblem-games.

In je avontuur in Fire Emblem: Engage moet je twaalf Emblem Rings zoeken die je zullen helpen om te winnen tegen het kwaad. Elke ring vertegenwoordigt een held uit voorgaande games. Ik ben een nieuwe speler in het hele Fire Emblem gebeuren, voor mij is dit dus een volledig andere beleving. Je zal snel merken dat deze ringen doorslaggevend kunnen zijn in de vele strategische veldslagen.

Marth, Eirika en Corrin zijn enkele van de helden die zich schuilhouden in de ringen. Je kan elke ring aan een personage koppelen en dit zorgt ervoor dat dat personage een boost krijgt. Ik heb ervoor gekozen om de sterke kwaliteiten van elk personage nog sterker te maken door ze te koppelen aan de ringen die voor dit fenomeen zorgen.

Ijzersterke strategische taferelen

De gameplay in Fire Emblem: Engage is vergelijkbaar met heel wat andere titels van hetzelfde genre. De combat wordt uitgevoerd op een speelveld, dat bij elk gevecht een andere grootte aanmeet. Toch zijn er andere aspecten die zich voordoen die er ineens voor zorgen dat deze game toch weer anders is dan we gewend zijn.

De ringen zorgen er niet alleen voor dat je personages een boost krijgen, maar je zal ook je band met de helden van deze ringen kunnen versterken. Je kan op bepaalde momenten engagen met de helden, zodat je een soort van samensmelting krijgt tussen beide. Je personage verandert dan van uiterlijk. Hierdoor krijg je voor drie beurten de kans op het gebruik van de wapens en vaardigheden van het Emblem- personage. Waardoor de gevechten wederom een nieuwe dynamiek krijgen. Hoe meer je dit kan toepassen, hoe sterker je band wordt en zo speel je nieuwe vaardigheden vrij.

Het weapon triangle systeem kennen we van heel wat soortgelijke games, bij Fire Emblem Engage is dit niet anders. Zwaarden zijn sterk tegenover bijlen, bijlen zijn sterk tegenover speren en speren zijn sterk tegen zwaarden. Daartussen zitten dan ook nog eens personages die magie hanteren en kunnen vliegen.

Wat maakt nu dit steen-papier-schaar-systeem anders bij deze game? Als je iemand aanvalt mag je je steeds verwachten aan een counter-attack. Dit gebeurt ook als ze jou aanvallen. Wanneer je echter iemand aanvalt met een zwaard en je vijand hanteert een bijl dan maak je ten eerste grote kans op heel wat schade, maar voeg je ook de break-status toe aan je vijand. Hierdoor kan hij niet meer counteren en krijg je wederom een fantastisch aspect qua strategie in deze game.

Tot de dood ons scheidt

Blijkbaar is het permadeath systeem alom bekend in het universum van Fire Emblem. Ook bij Engage zit de mechanic erin maar wel toegankelijker gemaakt richting andere spelers. Ik hou wel van een game met permadeath, zeker in dit genre, want dan ga je nog harder nadenken over je volgende move. In voorgaande delen zou je al de optie hebben gekregen om te spelen met of zonder permadeath. In Fire Emblem Engage is dit niet anders.

Wie echter toch met de nodige spanning deze game wil spelen heeft nog een achterpoortje waar hij of zij op kan terugvallen. In het begin van de game krijg je de Draconic Time Crystal. Deze zorgt ervoor dat je de tijd kan terugdraaien. Afhankelijk op welke moeilijkheidsgraad je de game speelt, krijg je minder beurten tot je beschikking om deze mogelijkheid toe te passen.

Ogen en oren worden verwend

Dat de Fire Emblem-reeks al jaren goed draait op de vele Nintendo-platformen is geen geheim meer. Dat zie je ook klaar en duidelijk aan Fire Emblem: Engage. Visueel is deze titel bijzonder mooi. De combinatie tussen de gameplay en de cutscenes die je te zien krijgt, is van bijzonder hoog niveau. De cutscenes zijn een regelrechte Anime die je bekijkt.

De sfeer is er eentje die enkel tot zijn recht komt bij dit genre. Betoverende muziek die je doet wegdromen door alle pracht en praal die je oren en ogen opnemen. Bij de gevechten gaat het er dan iets steviger aan toe, waardoor je je focus niet zal verliezen. Het stemmenwerk vond ik ook aangenaam, het belangrijkste voor mezelf was het feit dat het niet storend aanvoelde.

Waarom Niet?

De thuishaven geeft je geen speciaal gevoel

Doorheen de chapters kan je geregeld naar je thuishaven The Somniel gaan. Naargelang van tijd kan je hier winkels openen, dieren die je geadopteerd hebt plaatsen en zelfs sporten. Je hebt ook steeds de mogelijkheid om met heel wat personges te praten en op deze manier ze beter te leren kennen. Echter kreeg ik steeds geen warm gevoel als ik The Somniel bezocht. Terwijl dit toch moet dienen als een thuishaven waar je je als personage goed moet voelen.

Naast de banden versterken met je Emblem-personages kan je dit ook doen met de helden die je in jouw avontuur volgen. Dit doe je tijdens de gevechten door healing of dicht bij elkaar te staan, zodat je elkaar support geeft. Dit noemt ook de Support Rank. Tijdens de gevechten kan ik dit zeker smaken, maar in The Somniel is dit toch een ander gegeven.

Je kan met andere personages samen eten, zodat op deze manier de band nog wat sterker wordt. Dit gaat van rank C tot en met A. Wanneer je een bepaald niveau haalt, kan je een Special Support Conversation tussen bepaalde personages bekijken. Hoofdpersonage Alear kan tot rank S gaan en hierdoor kan je een keuze maken om later in de game met een ander personage te trouwen. Eerlijk gezegd zit ik hier toch niet op te wachten.

VERDICT

9

Fire Emblem: Engage was mijn eerste echte kennismaking met de reeks en ik kan niet anders, dan toegeven dat deze reeks mijn hart heeft veroverd. Ik kan er echt niet bij hoe het komt dat ik deze reeks zovele jaren heb misgelopen. Voor elke strategische gamer is deze Fire Emblem: Engage een verplichting om te spelen. Deze titel is ook perfect om als nieuwe speler te starten. Je komt volledig aan je trekken met de tactische mogelijkheden tijdens de vele gevechten. Het verhaal is helaas wat aan de middelmatige kant en de momenten in The Somniel zijn er om snel te vergeten. Echter het visuele, de sfeer en de combat zorgen ervoor dat deze Fire Emblem: Engage een titel is om een Nintendo Switch voor in huis te halen.

Pluspunten
+ Grafisch top en sfeervol
+ Tactisch topnotch
+ Weapon triangle systeem

Minpunten
Taferelen in The Somniel
Banden versterken met je metgezellen

Fire Emblem Engage
Beschikbaar vanaf 20/01/2023
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.