“Pac-Man World: Re-Pac is een prima remake voor een game waar ik veel nostalgie voor koester”

Zelfs bij mensen die amper iets kennen van games, zal er een belletje rinkelen bij de naam ‘Pac-Man’.  Pac-Man wist dankzij z’n simpele, maar verslavende arcade gameplay heel wat populariteit te vergaren. In de tijden waar je qua graphics enkel kon genieten van een paar gekleurde lijnen en punten, kon je amper beter vinden dan Pac-Man.

Pac-Man World: Re-Pac is de zoveelste remake die in het jaar 2022 releaset, maar in tegenstelling tot de remake van The Last of Us hoef je niet lang na te denken voor je beseft dat deze game wel degelijk een remake kan gebruiken. World werd nog in het PlayStation 1-tijdperk uitgebracht, wat betekent dat een remake van deze game onmiddellijk als taak heeft een serieuze visuele kloof op te vullen. Bovendien is dit een game waar ik als kind enorm goeie herinneringen aan overhield, maar amper iemand over hoor spreken. Meer dan zat reden dus om Pac-Man dus terug in de kijker te zetten.

Waarom Wel?

Opmerkelijke grafische oppoetsbeurt

Pac-Man World stamt uit 1999, en in die tijd kon de game visueel zeker opboksen tegen de competitie. Pac-Man in drie dimensies overbrengen is niet zo simpel, maar het vrolijke design met Pac-Man’s grote glimlach en schattige oogjes viel toen goed in de smaak. De dag van vandaag zullen het vooral de kartelrandjes zijn rond alle personages die je zullen opvallen. Re-Pac doet een uitstekende taak om de graphics naar 2022 te brengen. De remake zorgt ervoor dat de cartooneske stijl van het origineel overeind blijft, maar voegt scherpte toe aan de personages en omgevingen. Als kersje op de taart spatten de kleurrijke omgevingen nu nog meer van het scherm af. Ook de frame rate is dik in orde en ik heb niet één visuele bug opgemerkt. Op grafisch vlak valt er niets aan te merken op deze remake.

Simpele, vrolijke platformer met heel wat te verzamelen

Als kind was ik verzot op Pac-Man World om veel redenen. De gameplay in deze titel doet sterk denken aan Crash Bandicoot met een Pac-Man twist. Net als in die game vervolledig je een aantal levels in verschillende werelden door van punt A naar de eindbestemming te geraken. De game is heel lineair, maar door een heleboel collectibles krijg je een reden om de levels ook te herspelen. Fruit verzamelen geeft je de kans bepaalde deuren te openen, in elk level zijn er P-A-C-M-A-N letters verstopt en je kan ook sleutels vinden om de hele Pac-familie te bevrijden.

Pac-Man kent wat leuke abilities

In tegenstelling tot de Crash Bandicoot-games is deze game wel wat gemakkelijker. Levens verzamelen kan je door puntjes op te rapen, door met een slotmachine aan het eind van een level te winnen of door bonuslevels te vervolledigen. Er zijn tevens heel wat manieren om vijanden te verslaan. Je krijgt onder andere een Sonic-achtige ren functie waarin je als een bal vijanden kan doden. Daarbij kan je op een vijand ground pounden als Mario en kan je je verzamelde puntjes als bommen gooien. Tot slot heb je nog de klassieke Pac-Man indrukknoppen waarbij je gloeiende puntjes kan verzamelen om in een onverslaanbare Pac-Man te veranderen en alle vijanden op te eten als je er gewoon over walst.

Super gevarieerd level design

Nog een reden dat Pac-Man World zo’n nostalgische game voor mij is geworden, is het uitstekende level design. Een piratenwereld is ideaal om de game mee van start te gaan, maar later beland je zelfs in de ruimte met stuk voor stuk sfeervolle soundtracks om die levels te vergezellen. Aan het eind van een wereld moet je ook altijd een eindbaas verslagen, en voor een groot deel zijn ook deze erg fun en memorabel! Het hele pakket is hierom van het begin tot het eind een plezierig avontuur voor jong en oud.

Waarom Niet?

Kort en misschien net wat te simpel

De simplistische opzet van een aantal lineaire levels kan voor veel mensen in het voordeel spelen, maar dat kan voor andere mensen net zo goed een nadeel zijn. Platformers zijn tegenwoordig veel geëvolueerd, en in dat opzicht kan Pac-Man World: Re-Pac wat verouderd aanvoelen. Daarnaast is de game niet bijzonder lang, en kan je al na zes uur de credits over het scherm zien rollen. Hierna zijn er nog wat bonusmodi vrij te spelen zoals een klassieke Pac-Man maze modus, maar zelfs met die modi is de speelduur van deze game niet heel lang. Gelukkig reflecteert het prijskaartje dit ook, en moet je hier niet de volle pot voor betalen.

VERDICT

7

Pac-Man World: Re-Pac is een prima remake voor een game waar ik veel nostalgie voor koester. De vrolijke deuntjes en kleurrijke levels zijn een plezier om nog een keertje te doorlopen. Dit dankzij de uitstekende visuele upgrade en het boeiende level design. Re-Pac vindt het wiel niet opnieuw uit, het teert een beetje op klassiekers als Crash Bandicoot, maar het is gewoon fun. En dat is uiteindelijk waar een goed videospel toch om draait.

Pluspunten
+ Uitstekend level design
+ Mooie en verzorgde remake
+ Voor jong en oud

Minpunten
– Voor sommige mensen misschien net iets te makkelijk
– Korte spelduur

Pac-Man World: Re-Pac
Beschikbaar vanaf 25/08/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.