fbpx

“Portal: Companion Collection op Nintendo Switch is dé manier om deze games te (her)ontdekken!”

Portal Companion Collection Nintendo Switch

Portal staat steevast in mijn geheugen gegrift als één van de beste puzzelgames ooit gemaakt. De portal gun, breinsmeltende levels en komisch droge GLaDOS wisten instant mijn hart te veroveren. Nu dat die bewuste game en diens brilliante opvolger op Switch verkrijgbaar zijn, kon ik mezelf niet bedwingen Portal: Companion Collection in huis te halen.

Waarom Wel?

Nog steeds goed

Een reeks steeds moeilijker wordende physics-puzzels die je trotseert met een geweer dat geen kogels, maar portalen afvuurt. Het concept lijkt zo simpel wanneer je het zo neerschrijft, maar Portal was zonder twijfel een briljante uitvinding. Weinig games werden zo iconisch door hun eenvoudige gameplayconcept. Met je linker trigger schiet je een oranje portaal. Met je rechter trigger schiet je een blauw. Oranje en blauw zijn aan elkaar gelinkt en kun je ten allen tijde door stappen (of voorwerpen door gooien). De rest moet je met die tools maar uitvogelen afhankelijk van het level waar je in zit.

Het werkte zo goed in die eerste parel van een game, waar je jammer genoeg véél te snel doorheen bent (tussen de twee en drie uurtjes). Waar het origineel bijna aanvoelt als een indie-succes, krijg je in Portal 2 het resultaat van diezelfde developers die het budget en vertrouwen kregen van hun werkgever om loos te gaan in het vervolg. Het resultaat is meer van dezelfde geniale puzzels, maar dan met net iets meer nieuwe elementen (denk: lazers en meerdere soorten kubussen voor verschillende doeleinden) én een zowaar nog beter uitgewerkt verhaal. Eentje waar zelfs een topcast op intekende met klinkende namen als Stephen Wheatley, J.K. Simmons en Nolan North.

Werkelijk alles aan deze twee games blijft rotsvast overeind. Portal (2007) en haar sequel 2011) zijn niet alleen gracieus oud geworden. Ze zijn er ook geen haar minder vermakelijk op geworden.

GLaDOS heeft nog steeds geen update nodig

Niet alleen de games, maar ook de iconische antagoniste GLaDOS ging er de voorbije vijftien jaar niet op achteruit. Deze beruchte A.I. levert beide games het merendeel van hun snedige humor op en ik blijf gniffelen terwijl ze me koeltjes de grond in probeert te boren met welgeplaatste oneliners. Het valt op: deze games zijn – ondanks dat het verhaal op zich secundair is aan het puzzelplezier – steengoed geschreven. En dat merk je voornamelijk door jouw interacties met GLaDOS. Wat. Een. Villain.

Draait vlotter dan alle platen op Tomorrowland samen

Toegegeven, de games hebben intussen wat jaren op de teller. Je zou verwachten dat een console als de Nintendo Switch behoorlijk vlotjes uit de voeten kan met titels van deze leeftijd. En toch zien we maar al te vaak povere ports met bakken vol glitches, bugs en inconsistente framerates. Niet zo met Portal: Companion Collection. Docked of in handheld: je geniet steeds een botergladde 60 FPS, respectievelijk in 720p en 1080p. En dat voor beide titels.

Die stabiele prestaties wijzen echter niet op een ondermaatse grafische kwaliteit. Ik blijf me verbazen in hoe goed de titels die indertijd met de Source Engine gebouwd werden eruit blijven zien. Op Switch kunnen zowel de eerste Portal en zéker Portal 2 vol trots tussen de releases van de laatste vijf jaar staan. Enorm indrukwekkende prestatie.

Ideaal spel voor de Switch

Er was één duidelijke reden waarom deze ports me over de streep trokken opnieuw hun breinbrekende levels te doorlopen: de Nintendo Switch. Deze hybride console leek me het ideale platform om deze games te spelen en ik moet toegeven, dat is hij ook gewoon. On the go puzzelen is de max, je kan de games gemakkelijk pauzeren én ze kosten je nog geen twintig euro. Oké, de eerste titel is misschien wat kort, maar door de toevoeging van enkele bonuslevels valt dat tegenargument al snel in het water.

Waarom Niet?

Euh …

Om het dan over con’s te hebben voor dit pakket. Goh, die zijn er niet echt. Er is momenteel één issue bij Portal 2 waardoor je steeds de melding krijgt niet verbonden te zijn met de server nadat je jouw Switch even in rest mode hebt gezet. Maar dit lijkt me iets wat snel gepatcht zal worden. Verder zou je kunnen stellen dat er weinig meerwaarde is voor iedereen die de games al eens gespeeld heeft. Maar laten we eerlijk zijn: de eerste game is vijftien jaar oud. De tweede elf jaar. Hoe recent heb jij nog Portal gespeeld? In alle waarschijnlijkheid niet recent genoeg om nu niet opnieuw te kunnen verliefd worden. Dus jah … Geen con’s dus, wat mij betreft.

VERDICT

9

Heb je nog nooit Portal of Portal 2 gespeeld? Heb je een Nintendo Switch? Wat zit je dan nog te lezen?! Kopen die handel! Heb je wel al eens Portal en Portal 2 gespeeld, dan lijkt dit me een fijne manier om ernaar terug te keren. De humor in beide titels blijft on-point en het gameplayconcept is nog steeds om duimen en vingers bij af te likken. En voor de lage prijs waaraan de bundel gelanceerd werd (€18.99) kun je al zeker niet sukkelen.

Pluspunten
+ Gameplay blijft top
+ Humor nog steeds goed
+ Topcast in Portal 2 scheert hoge toppen
+ Ideaal voor op de Switch
+ Draait zeer vlotjes zowel docked als in handheld mode (beide 60FPS)
+ Games zien er grafisch nog steeds goed uit

Minpunten
Eerlijk? Ik kan er geen bedenken

Portal: Companion Collection
Beschikbaar vanaf
01/04/2021
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.

%d