De gamereleases van juli (F1 2022, Stray, Xenoblade Chronicles 3,…)

Allemaal beestjes! Dat is duidelijk het thema van juli. Een eiland vol vriendelijke kikkers, een beer met z’n eigen Bed & Breakfast, een kat op de vlucht van robots en een leger van Digimon met reden tot feest. We gaan nogal wat mogen aaien en knuffelen deze maand. De gevaarlijkste beesten zijn misschien wel de nieuwe Formule 1-bolides. Ze brullen alvast het luidst.

1 juli

F1 22 (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

De snelste wagens van de planeet knallen naar trouwe gewoonte opnieuw extra hard in F1 22. Deze jaargang is best speciaal, want EA heeft de touwtjes nu écht volledig in handen. De focus ligt op “F1 for everyone” met een resem nieuwe features die de game zeer toegankelijk moeten maken. Naast nieuwe tweaks, circuits en andere snufjes is er nu ook F1 Life. Alle glitter & glamour van de sport wordt vertaald naar jouw villa, kleerkast en unieke fashion in de paddock. In mijn preview was ik lang niet overtuigd van de nieuwe richting van deze gamereeks maar het moment van de waarheid is hier. Een game waarin je als Daniel Ricciardo kan spelen (alias “God”) kan gelukkig nooit écht slecht zijn.

8 juli

Klonoa Phantasy Reverie Series (Switch)

Onze harige vriend Klonoa is 25 jaar! Ze worden toch zo snel groot. De geliefde hond-kat-konijn-hybride kwam in 1997 voor het eerst opdraven. De zijwaartse platformgame werd succesvol met z’n enorm kleurrijke cast & omgeving. Phantomile mag nu, volledig remastered, opnieuw gered worden. Deze Reverie Series brengt Klonoa: Door To Phantomile en Klonoa 2: Lunatea’s Veil samen in één groots avontuur. Grafisch ziet alles er modern uit, de klassieke gameplay is volledig behouden. Wél zijn er nieuwe moeilijkheidsgraden, zodat nieuwkomers zich niet al hun schattige haren uit het hoofd trekken.

Arcadegeddon (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Het zijn potverdikke moeilijke tijden voor de kleine handelaar. Gilly kan er van meespreken. Zijn lokale arcadehal dreigt opgekocht te worden door een gigantische corporatie. Als laatste reddingsboei besluit hij om al zijn arcadegames samen te gieten in één supergame. Dat kan de concurrentie niet echt smaken en die besluiten de game te hacken en een virus te activeren. Deze multiplayer shooter mixt PVP en PVE gameplay met een resem aan verschillende minigames. Er zijn talloze manieren om vooruit te knallen op de leaderboards. Werk samen, zet de ultieme high score en red de lokale arcadehal!

12 juli

Time On Frog Island (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Een vreselijke storm. Een gruwelijke schipbreuk. Een verschrikkelijke landing. En tot overmaat van ramp ben je gestrand op een eiland vol… vriendelijke kikkers? Er zijn ergere plaatsen om te belanden. In Time On Frog Island mag je gezapig aan de slag om jouw schip terug te repareren. In deze platformer trek je op ontdekking in Frog Island en kom je verschillende schatten, puzzels en geheimen tegen. De lokale populatie is niet al te vijandig. Schrik dus niet als je na verloop van tijd eigenlijk helemaal niet meer weg wíl raken. Er zijn heel wat skills die we van een groep kikkers kunnen leren!

13 juli

Loopmancer (PC)

Wat zouden we zijn zonder onze maandelijkse dosis cyberpunk? De gruwelijke gezelligheid van een onzekere toekomst krijgen we in juli in de vorm van Loopmancer. Deze 3D platformer brengt je een stevige dosis roguelite action met brutale melee combat. Als detective krijg je de opdracht om de dood van een beroemde journaliste te onderzoeken. Helaas kost deze taak je al snel je eigen leven. Na het sterven ontwaak je weer in je appartement. Hoe dát in godsnaam mogelijk is, is een extra mysterie. In deze wereld vol body upgrades en extra breinimplantaten vertelt niemand ooit de volledige waarheid. Jouw ingenieus speurwerk zal dus best van pas komen. En dat gigantische zwaard waarschijnlijk ook.

19 juli

Stray (PS4, PS5, PC)

Of Praga z’n hondenboel deze post gaat appreciëren is nog maar zeer de vraag. In het langverwachte Stray kruip je in de huid van een straatkat. Je komt terecht in een wereld vol robots en probeert samen met je drone B12 te ontsnappen. Dit doe je door enkele sierlijke platforming-moves en een goede portie puzzels en breinbrekers op te lossen. In deze cybercity loont het om stealthy aan de slag te gaan. Op andere momenten moet je dan weer zo irritant mogelijk zijn om chaos te creëren. Wordt deze game het ultieme bewijs dat katten eigenlijk écht boosaardige masterminds zijn?

As Dusk Falls (Xone, XsX, PC)

De levens van twee families zijn onoverkomelijk verbonden in dit interactieve drama. In As Dusk Falls krijg je een blik op hoe twee families doorheen 30 jaar niet van elkaar los zien te raken. Alles begint in 1998 met een gewapende overval die volledig fout loopt. Jouw keuzes hebben een onuitwisbare impact op het reilen en zeilen van de gezinsleden. Elke criminele actie heeft z’n gevolgen, aan jou om te beslissen welke opofferingen je maakt. Dit grafisch artistieke verhaal brengt verraad, wantrouwen en consequenties in de spotlight. Een gezellig familiefeest zit er precies niet direct aan te komen.

22 juli

Live A Live (Switch)

Van de prehistorie tot het oude Keizerrijk van China, helemaal tot in de verre toekomst. Live A Live laat je van generatie naar generatie springen waarbij jouw acties uit de geschiedenis merkbaar blijven. Live A Live kwam origineel enkel in Japan uit maar brengt z’n 2D graphics en diepgaande storytelling nu naar de Switch. Deze RPG brengt turn-based combat en uitgebreide dialoogopties. Het origineel dateert al van 1994, wat het vandaag enkel interessanter maakt. Hoe dachten de mensen 26 jaar geleden dat de verre toekomst er ging uitzien? Het is een interessant leven, in ieder geval.

28 juli

Bear And Breakfast (PC, Switch)

Ongelofelijk hoe behulpzaam de beesten deze maand zijn. In deze relaxerende management-game kruip je in de huid van een vriendelijke beer die z’n eigen Bed & Breakfast runt. Hank de beer wil van zijn hutje de ultieme B&B maken en zo geld in het laadje brengen. Hij probeert elke kamer vol prachtig meubilair te krijgen, het perfecte ontbijt te voorzien en ook het bos rondom hem zeer aantrekkelijk te maken. Je komt ook in contact met de lokale bevolking van het bos, die niet altijd even warm lopen van jouw activiteiten. Hank heeft nog veel werk voor de boeg om de hoogste score op Tripadvisor te verkrijgen. Zwoegen voor die vijf sterren.

29 juli

Xenoblade Chronicles 3 (Switch)

Het is niet de eerste keer dat de gruwel van de mens de pracht van de natuur in de weg staat. De landschappen van Aionios zijn prachtig maar de naties van Keves en Agnus zien het enkel als de strijdtonelen van veldslagen. Zes soldaten zetten hun geschillen opzij en besluiten om samen te vechten met als doel de hele wereld te redden. Naast de twee legers zijn er ook wilde dieren en magische mysteries om te trotseren. Deze JRPG wil onder je vel kruipen en je helemaal laten verdwalen in z’n spelwereld. Genoeg actie & verhaal voor tientallen uren.

Digimon Survive (PS4, Xone, Switch, PC)

Ook Digimon viert deze maand z’n 25ste jubileum. Survive moet alle fans reden genoeg tot vieren geven. Een groep tieners raakt verdwaald tijdens een kampeertrip en komt terecht in de wereld van Digimon. Jouw keuzes bepalen de evolutie van jouw monsters, die tegen elkaar vechten in een klassieke 2D-stijl. Een ode aan het origineel, zoals de devs het zelf benoemen. Deze anime belooft in te hakken op alles wat je denkt te weten van vriendschap maar vooral coole gevechten vol met nóg coolere monsters.

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.