Lees eens een boek: ’50 games die je gespeeld moét hebben’

In mijn jongste jaren waren er nog geen videogames, en dus las ik heel veel boeken, vooral comics en stripverhalen. In de jaren tachtig ontdekte ik videogames en ging er een hele nieuwe en wonderbaarlijke wereld voor me open. Mijn verhalen kwamen letterlijk tot leven op het scherm, en ik kon ze zelf sturen. Waanzin!

Ik heb in die meer dan 35 jaar dat ik al spelletjes speel zot veel games gespeeld. Iconische games, legendarische titels met fantastische verhalen of spelervaringen.

Volgens Ronald Meeus, die vroeger voor 9lives en GUNKmagazine geschreven heeft, zijn er echter 50 games die je absoluut moet gespeeld hebben. Al die games bracht hij samen in een nieuw boek genaamd, drie keer raden, “50 games die je moét gespeeld hebben”.

Hij maakte zijn keuze uit games uit de late jaren zeventig tot aan het begin van dit nieuwe decennium. Van de meest rudimentaire en bekende titels als Space Invaders en Super Mario Bros, die de absolute basisingrediënten van het medium introduceerden, tot minder bekende exploten als Impossible Mission en Hacker, die tientallen jaren geleden al de honger van gamemakers lieten zien om hun spelers een nieuwe en unieke entertainmentervaring te leveren.

Van cathartische kleppers als Doom en Street Fighter II, waarin de speler eventjes helemaal loos kan gaan, tot spellen die tactisch inzicht vergen, zoals Civilization en StarCraft. Van blockbusterervaringen à la Halo 3 tot verhalende games als Mass Effect 2. En van kleinere pareltjes als Limbo, waarvan de makers terugkeerden naar de absolute bron van hun medium, tot de overweldigende interactieve werelden van games als Red Dead Redemption II.

Absolute klassiekers worden hier en daar afgewisseld met een eigenzinnige keuze van de auteur.

Het boek is binnenkort overal verkrijgbaar, maar nu al te bestellen via https://boeken.cafe/boek/50-games-die-je-gespeeld-moet-hebben-ronald-meeus

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)