“Rainbow Six Extraction heeft nog werkpunten maar is co-op zowel uitdagend als plezant”

Meer dan zes jaar geleden zag Rainbow Six: Siege het levenslicht. Doorheen de jaren heeft deze tactical multiplayer shooter een echte cultstatus verworven en ook in 2021 werd deze nog massaal aangekocht. Met Extraction brengt Ubisoft nu een spin-off waarbij de Operators het in een co-op campagne opnemen tegen aliens. Een vrij radicale switch dus die ietwat vreemd aanvoelt. Kan deze Rainbow Six opnieuw verrassen en een unieke shooter-ervaring brengen?

Waarom Wel?

Operators vs aliens

De Rainbow Six-reeks staat gekend als een zeer tactische ervaring, of het nu offline of online is. Extraction brengt een nieuwe ervaring en dropt je in teams van 3 tegen een alien-dreiging genaamd de Archaeans. De buitenaardse wezens zitten inmiddels in New York, San Francisco, Alaska en New Mexico, de locaties die je doorheen de co-op campagne zal bezoeken.

Wie de Operators van Siege nog kent mag ze op nieuwe manieren leren gebruiken. Wie als nieuwkomer met de serie start krijgt een roster vol interessante karakters met unieke abilities. Neem je een scanner mee om vijanden door muren te spotten, wat extra armor of toch een lekker ratelende sentry gun? Je kan maar beter afspreken met je teamgenoten welke combo het beste past bij jullie speelstijl.

Pestbuilen

Wie op zoek is naar een snelle, straight forward shooter ervaring blijft best in een ander melkwegstelsel. Extraction maakt meteen duidelijk dat je zal mogen denken, zwoegen en sluipen als de besten (zoals het Team Rainbow betaamt). Het geeft niet meteen dezelfde kick als een partijtje tegen andere Operators maar de AI-vijanden maken je héél snel het leven zuur. Zelfs op de basismoeilijkheidsgraad is dood & falen alom aanwezig. Er zijn dan ook heel wat game mechanics rond gebouwd.

Na een korte intro die de meest banale alien-invasie ooit nutteloos samenvat kan je beginnen aan je avontuur in drie maps in New York. Elke map is verdeeld in drie delen, elk deel bevat een objective. Deze zijn zeer goed gevarieerd. Soms moet je sluipend vijf trackers plaatsen, soms vijftien pestbuilen vernietigen en dan weer een ijzersterk monster meelokken in een valstrik. Ook heb je sector control, stealth kill, demolition en defend-achtige missiedoelen.

Get to the chopper

Op elk gegeven moment kan je ervoor kiezen om naar een extraction point te rennen. Dit is de belangrijkste mechanic. Je health genereert namelijk niet bij tijdens een partijtje en zelf health pickups zijn tijdelijk. Heb je na twee missiedoelen dus nog maar 31 health en staat de grootste vijand voor de deur? Best die helikopter oproepen dan. Zeker als je weet dat wanneer je sterft je niet enkel progressie verliest (je level kan dus terug zakken) maar ook je Operator tijdelijk kwijtspeelt.

Als je Operator down raakt in combat kunnen je teamgenoten hem nog meezeulen tot aan de chopper om hem gewond te redden. Lukt dit niet dan moet je zélf een reddingsmissie op poten zetten om hem/haar terug uit de klauwen van de aliens te gaan redden. Je zal dus soms Operators MIA zien of injured terug naar de basis krijgen. Kom je met 44 health terug, dan speel je best je volgende partij met iemand anders. Enkel met XP verdien je health points om de rest terug gezond te krijgen.

Teamwork & gunplay

Deze mechanics zorgen ervoor dat je verplicht met elke operator leert spelen en alle technische snufjes leert kennen. Het zit allemaal best goed in elkaar maar is soms onvergeeflijk hard. Als je een partijtje supergoed bezig bent en ineens valt het hele plan in elkaar zal je hard vloeken. Operator vermist, XP in de vuilbak en level down. Het kan zomaar.

De gunplay van Extraction is heel soepel en went snel. De Operators voelen wat minder passend aan omdat sommige perks niet zo sterk tot hun recht komen als in Siege. Teamwork is hét paradepaardje van deze Rainbow Six. Ik zou afraden om de game ooit te spelen zonder in een chat party te zitten. Tenzij je een volle ziekenboeg en enkele “vermist”-flyers wil verzamelen.

Grafisch zit Extraction in dezelfde stijl aan dezelfde sterkte als Siege. Elke locatie heeft een licht unieke toets maar omvervallen van nieuwigheden zal je na de eerste vijf-zes uren niet meer doen. Daar knelt het quarantainepak van Extraction: waarvan raak je écht onder de indruk?

Waarom Niet?

Verkoperspraat

Naarmate je levelt unlock je meerdere maps en kan je verder. Ubisoft belooft dat elk partijtje anders aanvoelt. Tot op bepaalde hoogte klopt dit, al kreeg ik recent ook van Back 4 Blood hetzelfde verkoperspraatje. Er is geen tekort aan content maar zeker ook geen weelde. Je wordt snel richting grinding geduwd. Je zal dezelfde drie maps vaak opnieuw spelen vooraleer je drie nieuwe krijgt.

Ik was enthousiast toen ik de locaties hoorde voor deze titel maar kreeg veel minder variatie dan gehoopt. Heel vaak krijg je enkele corridors binnenskamers die er snel hetzelfde uitzien. In Alaska is er een hoopje sneeuw, in San Francisco schijnt de zon. De soms saaiere maps zijn gelukkig én helaas zeer gevarieerd in vergelijking met de ongenodigde bevolking die erin rondloopt.

Opzegtermijn

Laat me kort en duidelijk stellen hoe het met de vijanden zit in Extraction. Deze aliens behoren tot de meest saaie, duffe, ongeïnspireerde wezens die ik ooit ben tegengekomen in een game. De persoon verantwoordelijk voor hun character design zit duidelijk aan z’n opzegtermijn bij Ubisoft. Je hebt de gekende varianten zoals je deze verwacht maar ze zien er allemaal even gewoontjes uit. Slim zijn ze wel, schoon niet.

Gelukkig zijn de mission objectives zeer gevarieerd want de levels & character designs zorgen voor snelle repetitie. Ik zie mezelf geen tientallen uren in deze game pompen. Co-op is het absoluut plezant en challenging maar veel redenen om te blijven spelen na de eerste lange adrenalinestoot heb je niet.

Spongebob

Instapvriendelijk is Extraction ook niet meteen. Een game mag absoluut een hoge drempel hebben maar bij Rainbow Six wordt het soms nodeloos ingewikkeld aangebracht. Qua tactieken, missiedoelen en mogelijke aanpakken kom je terecht in de grote moeilijke-woorden-show. Ik heb al te vaak liggen lachen met m’n maten omdat we de missie gewoon niet begrepen.

Als een operator gewond raakt en plotseling een beschermende laag krijgt om er uit te zien als Spongebob gingen we al helemaal aan het gieren. De humor was nodig na de moeilijke eerste uren. De voldoening wanneer je een hele map cleart en alle objectives succesvol afwerkt is groot. Er is nog meer dan genoeg ruimte voor verbetering maar Extraction brengt zeker plezier met zich mee.

VERDICT

6

Extraction heeft nog genoeg werkpunten maar is co-op zowel uitdagend als plezant. Teamwork is hét sleutelwoord bij gevarieerde, tactische missiedoelen. De gameplay is vlot, de spelwereld onvergeeflijk. Rainbow Six kan enorm moeilijk zijn, wat des te meer voldoening geeft na een succesvolle partij. Helaas zijn de maps heel gewoontjes en de enemy designs enorm saai en inspiratieloos. Daarbij komt een goede portie repetitie en grinding. De eindeloze replayability is ook hier met een korrel zout te nemen. Co-op aliens knallen is vaak leuk, soms wil je al snel terug in die helikopter.

Pluspunten
+ Tactisch sterk uitgebouwd
+ Leuke, gevarieerde mission objectives
+ Zeer uitdagend met unieke Operators
+ Vlotte gunplay

Minpunten
Zeer saai & inspiratieloos alien character design
Lauwe levels die snel gewoontjes aanvoelen
Snel repetitief, heel wat grinding

Rainbow Six: Extraction
Beschikbaar vanaf 20/01/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Stadia / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.