“Pc-ports van PlayStation-exclusives kwamen er door aanhoudende vraag van de ontwikkelaars zelf”

God Of War Ragnarök

Sinds 2020 kunnen pc-gamers eindelijk meegenieten van enkele fantastische games uit de exclusieve PlayStation-catalogus. Een keuze die – aldus Cory Barlog van God of War-faam – voornamelijk gekozen werd door Sony na het aanhoudend aandringen van enkele studios zelf.

Het begon met de port van Horizon: Zero Dawn en een reeks Quantic Dream-games. Intussen kunnen we ook aan de slag met Death Stranding, Days Gone en recent de God of War-reboot uit 2018. In het kader van de pc-release van die laatste game, sprak Game Informer met de game director ervan: Cory Barlog. Die vertelde dat de pc-ports van enkele vooraanstaande PlayStation exclusives er mogelijks kwamen doordat onder andere hij en een reeks andere ontwikkelaars onder de Sony-vlag erop bleven aandringen.

“I think it was the collective of studios all over saying this is a really good idea. We should be looking into this,” vertelde Barlog. “Eventually, I think it reached that tipping point. When we had sent so many suggestion box suggestions that they were like, ‘I’m tired of hearing all this. Fine, we’ll do this.’ It’s a process. We’re still figuring it out as a company and as individual studios how to do this and what the process and strategy will be.”

De pc-release van console exclusives brengt een hele hoop voordelen met zich mee: niet alleen kan een breder publiek aan de slag met de titels, zij met een krachtige gaming pc genieten ook een betere spelervaring. Denk aan hogere framerates aan een hogere resolutie en in sommige gevallen ook meer detail in de visuals.

De pc-releases lijken Sony in ieder geval geen windeieren te leggen. De ports worden over het algemeen als degelijk aanvaard en genieten positieve feedback. Kijk maar naar de God of War pc-review die z’n RTX 3080 heerlijk heeft laten zweten op de visuals van Santa Monica Studio’s parel. Dit jaar kunnen we trouwens nog een port van de Uncharted-games verwachten.

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.