“Far Cry 6 – Pagan: Control brengt een sterke roguelite met knappe storytelling”

Enkele maanden geleden werd ik aangenaam verrast door de eerste downloadbare uitbreiding voor Far Cry 6: Vaas: Insanity. De roguelite formule waarin de meest memorabele villain in de reeks z’n eigen gedachten moet ontsnappen bleek een heerlijke afwijking van het gekende Ubisoft/Far Cry-stramien. Deze Pagan: Control doet als tweede DLC exact hetzelfde. En dat heeft zo z’n voordelen, maar ook enkele duidelijke nadelen.

Waarom Wel?

Welkom in het fucked up brein van Pagan Min

Net zoals bij Vaas: Insanity duik je onder in het gestoorde brein van een iconische Far Cry-slechterik. Als Pagan Min, de narcistische klootzak waartegen je strijdt in Far Cry 4, herbeleef je de feiten van die bewuste game als een soort koortsdroom op anabolen. Wie ooit de vierde mainline titel in de reeks speelde, zal zich dan ook meteen thuisvoelen in de kleurrijke setting van deze DLC. Aan jou om the mind of Pagan Min te ontsnappen. Dit doe je – alleen of met een partner in co-op – door verschillende challenges op te lossen in de absurde spelwereld. Wie erin slaagt te ontsnappen, kan alles vlotjes overdoen op een hogere moeilijkheidsgraad in een nieuw unlocked mind level.

Knappe storytelling en verslavende gameplay

Net zoals bij de vorige downloadbare uitbreiding van Far Cry 6 mengt Pagan: Control environmental storytelling succesvol met een verslavende gameplay loop. Stukje bij beetje ontdek je meer van de spelwereld, unlock je nieuwe wapens door challenges succesvol tot een einde te brengen en unlock je buffs in de vorm van tokens. Sterf je, dan reset je progress. Gelukkig kun je traits permanent unlocken waardoor iedere playthrough net een tikje vlotter gaat.

Ik stond wederom versteld van de knappe en origineel gebrachte verhaalelementen die de makers in de spelwereld wisten onder te brengen. Zo moet je een breinbrekende toren beklimmen die in een hoek van 90 graden op de rest van de spelwereld staat, of ontdek je een heus klooster dat zich op de bodem van een meer schuilhoudt. In zulke iconische locaties ontdek je meer over Pagan’s kijk op de gebeurtenissen en het verhaal van Far Cry 4. Sterk gebracht, als je het mij vraagt.

Waarom Niet?

Meer van hetzelfde

De keerzijde van de medaille is dat – hoewel ik de opzet van deze DLC ten zeerste kan smaken – je deze keer weer exact hetzelfde krijgt als met Vaas: Insanity. Toegegeven, alles kreeg een nieuw jasje, er zijn enkele nieuwe wapens en abilities, en de makers laten je weer los in een absurd knap uitgedokterde spelwereld. Maar het roguelite concept was in mijn ogen voldoende voor één downloadbare uitbreiding. Voor mij mocht Far Cry nog wat meer experimenteren met andere genres om de boel fris te houden. Op deze manier benadert Ubisoft de DLC van de reeks op dezelfde manier als waarop het de serie zelf aanpakt: steeds dezelfde gameplay loop bieden, maar in een andere context.

Pas echt leuk voor Far Cry 4-spelers

Net zoals bij Vaas: Insanity gaat deze downloadbare uitbreiding ervan uit dat je Far Cry 4 eerder al gespeeld hebt. Wat – in tegenstelling tot Far Cry 3 – niet het geval was voor mij. Het feit dat ik de vierde mainline game in de reeks geskipt heb, resulteerde in een onverschilligheid van mezelf tegenover veel plot points die uit de doeken werden gedaan in Pagan’s mind trip. Dat neemt niet weg dat ik van de gameplay en creatieve vorm van storytelling genoten heb, maar dat deed ik des te meer bij de vorige DLC, waar ik wel mee was met wat er vooraf gebeurde.

Dat maakt het des te meer zonde dat je deze uitbreiding enkel kan spelen als je de Season Pass voor Far Cry 6 koopt. Daarin zitten Vaas: Insanity, deze uitbreiding en het aankomende Joseph: Collapse (gebaseerd op Far Cry 5) standaard samen. Enkel de DLC kopen waar je zelf de originele game van gespeeld hebt, is momenteel geen optie.

VERDICT

7

Pagan: Control brengt je exact hetzelfde als wat de vorige Far Cry 6-DLC Vaas: Insanity bracht: een sterke roguelite met knappe storytelling vanuit het standpunt van een iconische Far Cry-villain. De spelwereld die de makers hiervoor in elkaar flansten, is er weer eentje om duimen en vingers bij af te likken en de roguelite gameplay loop blijft een verrassend verslavend iets. En toch had ik Ubisoft liever een ander genre zien toepassen op de Far Cry-formule om wat meer diversiteit te brengen onder de downloadbare uitbreidingen voor hun jongste telg. Ook heb je als niet-Far Cry 4-speler weinig boodschap aan het verhaal dat deze uitbreiding vertelt.

Pluspunten
+ Weer een knappe spelomgeving om te ontdekken
+ Roguelite gameplay loop blijft een verslavend iets
+ Het Far Cry 4-verhaal door de ogen van Pagan Min

Minpunten
Had liever een ander spelgenre de Far Cry-makeover zien krijgen
Verhaal en personages missen impact als je Far Cry 4 niet speelde

Far Cry 6 – Pagan Min-DLC
Beschikbaar vanaf 11/01/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Stadia / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.