“Hearthstone blijft een dijk van een game die met Fractured in Alterac Valley weer voor heel wat uren spelplezier zal zorgen”

Hearthstone

Fractured in Alterac Valley is ondertussen de negentiende uitbreiding voor de game sinds het bestaan van Hearthstone. Hoewel ze bij Blizzard sterk investeren in nieuwe modi, blijft de Standard-modus er met kop en schouders bovenuit steken als het aankomt op populariteit (met de Battlegrounds-modus op een nipte tweede plaats) .

Het is dan ook niet logisch dat Fractured in Alterac Valley sterk focust op die Standard-modus met 135 nieuwe kaarten. Enkele weken terug kreeg ik de kans om de nieuwe kaarten een avondje uit te proberen; vandaag een dikke week na release, heb ik ondertussen een beter beeld van de uitbreiding.

In Fractured in Alterac Valley krijgen we het epische slot voorgeschoteld van een seizoen vol geruzie tussen The Alliance en The Horde. Bij het opstarten van het spel krijgen we dan ook meteen een hartverscheurende keuze voorgeschoteld; Horde of Alliance. Uiteraard koos ik voor The Horde (FOR THE HORDE!!!) en kreeg ik meteen een kaart van onze factie-leider Drek’Thar voorgeschoteld. Vervolgens verzamel ik Honor-punten door wedstrijdjes te spelen en die ook te winnen. Alle spelers krijgen vervolgens na 11 januari een diamanten versie van de winnende factieleider-kaart voorgeschoteld. Als dat geen leuk in-game event is…

Return of the Hero Cards

Heel wat uitbreidingen geleden kregen we voor het eerst Hero Cards voorgeschoteld. Deze kaarten vervangen jouw huidige Hero en voorzien jou van enkele leuke extra effecten zoals extra armor, een krachtig wapen of een nieuwe Hero Power. Fractured in Alterac Valley bezorgt ons weer tien gloednieuwe Hero Cards; één voor elke klasse. De Hero Cards zijn verdomd krachtige kaarten en dat blijkt ook uit de opbouw van de meest populaire decks van het moment. Zo is Dreadlich Tamsin een verdomd handig Hero Card in de Owl OTK-decks of is Lightforged Cariel onmisbaar in de Libram-decks van deze tijd.

Bij het openen van jouw booster packs kun je dus maar beter hopen dat er ergens een Hero Card verscholen zit, want daarmee valt of staat deze uitbreiding. Ikzelf had zo het geluk Dreadlich Tamsin te ontdekken; een Warlock-kaart die het Owl OTK-deck op zijn naam heeft geschreven. Zelf speelde ik tot voorheen weinig met de Warlock-klasse, al is dat sinds de komst van Tamsin serieus veranderd. Het OTK deck gaat uit van het Deathrattle-effect van Humongous Owl (deal 8 damage to a random enemy) en het repliceren ervan op zoveel mogelijk kleine minions om vervolgens een kettingreactie aan Deathrattle-effecten te tiggeren. Toegegeven, het vereist wat oefening en niet iedere partij draait even goed uit, maar het is bijzonder bevredigend als alle puzzelstukjes samenvallen.

Verrassende twists

Ook minder doorslaggevende concepten zagen het licht in deze uitbreiding. Zo werd het Honorable Kill-concept toegevoegd. Kaarten die getriggered worden door dit effect, worden pas geactiveerd als een minion wordt gedood door hem aan te vallen met evenveel aanvalspunten als levenspunten van de aangevallen minion. Een schoolvoorbeeld van waar Honorable Kill veel pijn kan doen, is Korrak the Bloodrager. Deze legendarisch minion kan enkel en alleen Honorable gedood worden. Is dat niet het geval, dan wordt Korrak gewoon opnieuw gesummoned.

Daarnaast worden ook Objectives geïntroduceerd voor enkele klassen. Deze Spell-kaarten hebben een effect die drie beurten blijft aanhouden. Wildpaw Cavern is zo’n Objectives-kaart die ik geregeld zie opduiken in Shaman-decks. Deze kaart zorgt er namelijk voor dat je drie beurten lang op het einde van jouw beurt een 3/4-Elemental op je bord krijgt. Behoorlijk handig om het bord te controleren. Het extra Freeze effect is daarbij ook leuk meegenomen in Freeze-decks.

Meer van hetzelfde

Enkele klassen en decks kregen het deksel op de neus. Andere klassen beleefden dan weer een heropleving. Nog andere klassen bleven het gewoonweg even goed/slecht doen. Zo moest mijn geliefde Face Hunter enkele plaatsen inboeten op HSReplay, terwijl mijn Aggro Druid en Pirate Warrior het nog steeds relatief goed doen. Geen tijd of geld om in Heartsthone te pompen? Geen probleem! Er zijn namelijk ook heel wat goedkope kaarten die heel wat schade kunnen berokkenen op het speelveld. Zo heb je de Rare-kaart Irondeep Trogg; een vervelende minion die zichzelf kopieert als de tegenstander een Spell-kaart speelt. Of wat dacht je van de Common-kaart Double Agent die heel wat Rogue-spelers het extra duwtje geeft om de klasse ein-de-lijk uit te proberen.

Net zoals de FIFA’s en Call of Duty’s van deze wereld is er in deze uitbreiding niet veel baanbrekends veranderd. De 135 nieuwe kaarten zij nu eenmaal nodig om de game fris en vers te houden zonder grote changes door te moeten voeren. De Hero Cards kun je hierbij wel als serieuze voetnoot beschouwen; deze zorgen, in tegenstelling tot voorgaande uitbreidingen, voor een extra shockeffect in deze nieuwe meta. Voor de rest blijft Hearthstone een dijk van een game die mij weer ettelijke uren zal weten te boeien.

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.