Nieuw patent-aanvraag suggereert dat Sony al aan een nieuwe PlayStation werkt

Hoewel het gros van de gamers moeite heeft een PlayStation 5 te scoren, kijkt Sony PlayStation vooruit naar wat de volgende stap in hun hardware-aanbod kan zijn. Een patent-aanvraag dat het Japanse bedrijf in oktober indiende wijst op een nieuwe console die onder andere ontworpen is om cloudgaming te ondersteunen.

Het patent, waarvan ik zelfs geen poging ga doen de ingewikkelde structuur te begrijpen, werd voor het eerst gespot door industry-insider Zuby_Tech, die het via Twitter deelde.

De aanvraag gaat over een schaalbare gameconsole CPU/GPU-design voor een particuliere spelconsole met cloudgaming-capabilities. Hieruit kunnen we twee belangrijke elementen afleiden: het gaat om console die gebruik maakt van twee APUs (een combinatie tussen CPU en GPU, wat met andere woorden de rekenkracht van een processor en grafische kaart bundelt) én die ontworpen is om aan cloudgaming te doen.

Het twee APU-deel wijst erop dat de nieuwe console krachtiger zal zijn dan de consoles die momenteel op de markt zijn. De kans dat Sony werkelijk aan een PS6 werkt is eerder onwaarschijnlijk, maar een PlayStation 5 Pro lijkt geen absurde piste.

Het cloudgaming-gedeelte is misschien wel interessanter. Games vanuit de cloud spelen beperkt eerst en vooral de nood van lokale opslag, wat het aantal lokaal geïnstalleerde bestanden drastisch kan reduceren. Ook kan dit wijzen op een sterkere focus op gamestreaming, zoals we die misschien kunnen verwachten in de Game Pass-competitor die Sony vermoedelijk aan het uitwerken is. Gelijktijdig met de aanvraag van dit patent heeft Sony ook haar backwards competability-patent een update gegeven. De kans bestaat dus dat dit gebruikt zal worden om backwards compatibility features te ondersteunen.

Hou er zeker rekening mee dat patent-aanvragen niet meteen wijzen op zaken die effectief het levenslicht zien. Bedrijven vragen wel vaker patenten aan voor ideeën zonder daar verder iets mee te doen. De kans is dus groot dat Sony gewoon wat mogelijke pistes aan het verkennen is en daarbij enkele ideetjes vasthoudt zonder enige concrete plannen.

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.