“Tales of Arise doet een gooi naar de titel van beste RPG van het jaar”

Tales of Arise

Rond het einde van de zomer maakten alle leden van de Pragalicious redactie een top 3 van de games waar ze dit najaar het meest naar uitkijken. Bovenaan mijn lijst staat in dikke vette letters: Tales of Arise. Kan de ondertussen 17de game in deze JRPG serie nog vernieuwen? Het antwoord is volmondig ja.

Waarom Wel?

Langlopende franchise

Een review van een Tales game start altijd met een stukje geschiedenis. Arise is namelijk niet de eerste game in deze langlopend franchise en het zal zeker ook niet de laatste zijn. De allereerste telg uit de Tales familie zag het levenslicht in 1995 en heette Tales of Phantasia. De JRPG verscheen toen alleen in Japan en dat op de nogal obscure console: de Super Famicom. In Europa moesten we echter nog een goeie 10 jaar wachten alvorens we Phantasia konden spelen op de Gameboy Advance.

Van de PS1 tot de WII en van de Gamecube tot de PS5. In de twee decennia die hierop volgen, krijgt elke populaire console zijn eigen Tales game. Het is een franchise die de harten van JRPG’s fans over de hele wereld al jaren sneller doet slaan en met Arise levert Bandai Namco zijn allerbeste Tales game af.

Fantastische world building

Japanse RPG’s staan erom bekend om vaak gigantische werelden te creëren. Met eigen regels, vreemde inwoners en uiteraard met conflicten. In Arise belanden we in het midden van een strijd tussen twee rivaliserende volkeren: de Dhana en de Renan. Wanneer Alphen -een Dhana slaaf die geen pijn kan voelen- weet te ontsnappen uit het werkkamp stoot hij op Shionne: een adellijke Renan dame die enorme pijnen veroorzaakt bij iedereen die haar wil aanraken. Het paar lijkt alvast voorbestemd voor mekaar. Samen zweren ze een halt toe te roepen aan de slavernij door de vijf kwaadaardige Renan generaals te verslaan. Maar uiteraard kunnen ze dat niet alleen. Op hun avonturen -waar je gerust 50 tot 60 uur zoet mee zal zijn- ontmoeten ze allerhande kleurrijke personages, variërend van vriendelijk tot gevaarlijk.

Tales of Arise neemt zijn tijd om alle hoofdpersonages een geloofwaardige back story te geven en dat doet wonderen voor de emotionele binding. In typische Tales stijl wordt dat knap weergegeven via ‘skits’: korte dialogen tussen de personages die net uit een manga geplukt lijken. Ze zijn trouwens geheel vrijblijvend. Heb je dus gewoon zin om te knokken dan kan dat zeker. Op ieders maat en op ieders tempo, dat is trouwens de rode draad doorheen de hele game en dat maakt dat Tales of Arise het perfecte startschot is voor nieuwkomers.

Gelaagde complexiteit

Arise biedt een ervaring aangepast aan het niveau van elke speler, een kenmerk dat vele van de allerbeste games met mekaar delen. Ben je een gamer die vooral van een goed verhaal houdt? Dan is er voor jou de auto-battle mode. Hierbij neemt de AI alle gevechten van je over en hoef je dus helemaal niks te doen. Behalve dan met wijd open mond staren naar het visuele vuurwerk op je scherm.

Heb je al wat meer ervaring in het JRPG-genre dan kan je kiezen voor een semi auto-battle mode waarbij je de controle neemt over bepaalde aspecten. De echte pro’s gaan natuurlijk voor de volledige controle.  Het combat systeem is overigens de absolute top in zijn genre. Niet alleen kan je tot 4 personages individueel besturen, samen ontketenen ze krachtige boost aanvallen of magische Mystic Artes. Arise neemt je stap voor stap mee in zijn combat evolutie en legt laag boven laag op zijn gevechten. Ze mogen dan wel niet de meest originele zijn, het geheel loopt wel als een geoliede machine. Ik keek telkens reikhalzend uit naar mijn volgende encounter, klaar om weer iets nieuws te proberen. Het maakt het grinden zoveel leuker. Net zoals de vele cut scenes optioneel zijn, is het levellen dat ook. De main quest kan je makkelijk uitspelen zonder al te veel extra werk. De sidequests daarentegen zijn van een ander kaliber, die zijn gemaakt voor de echte fans. Zo zal je als rasechte Monster Hunter op jacht gaan naar Gigants. Gigantische beesten zoals de naam doet vermoeden die het beste van je hele partij zullen vragen. Wederom het bewijs dat Tales of Arise een uitdaging biedt voor wie het zoekt, maar nieuwe spelers niet frustreert met een te hoge moeilijkheidsgraad of te complexe customisatie opties.

Technisch sterk, vlotte speelervaring

De 17de Tales game is niet alleen de beste op het vlak van story telling en combat. De game is op technisch vlak onberispelijk. De laadtijden zijn, op de PS5 alleszins, nagenoeg onbestaande. De laadschermen verdwijnen zo snel dat ik amper de tijd heb om de nuttige tips te lezen. Geen texture popping, geen lag tijdens grafische ‘zware’ scènes. Helemaal niks, geen vuiltje aan de lucht. In tijden van Cyberpunk releases en day one patches is dit bijna niet te geloven. Maar toch is het zo.

Tales draait niet alleen vlot, de game speelt ook vlot. Het is een schoolvoorbeeld van hoe je een verouderd genre in een modern jasje steekt. Als een volleerd ninja ontwijkt Arise elke valkuil van het genre. Geen eindeloze backtracking, voldoende save- en fast travel points, geleidelijke leercurve. Elke seconde die je doorbrengt met Alphen en Shionne voelt op maat gemaakt. De game past zich aan in functie van hoe jij wil spelen en niet andersom.

Waarom Niet?

Kleine details

Arise benadert de perfectie, maar schiet net te kort. Het zijn kleine soms onbelangrijke details die het geenszins een slechte game maken maar die wel het spel weerhouden om het meesterwerk te worden dat het verdient te zijn. Zo vraagt de manier waarom je de map leest wel wat denkwerk. Je kiest je quest, er verschijnt een marker en hop, je trekt er op uit. Maar eens de game je over verschillende maps heen stuurt wordt het moeilijk om te weten waar je net naartoe moet reizen. Wanneer je alleen de main quest volgt, is de map eenvoudig. Maar wanneer je later de moeilijkere side questen wil aanpakken verandert die map in een nodeloos complex doolhof. Dat verdient een beter design.

De enige valkuil waar Tales of Arise in trapt is die van de stereotiepe RPG questen. Je kent ze wel: monster terroriseert dorp of magische sleutel nodig om magische poort te openen. Het mist originaliteit maar zorgt wel voor herkenbaarheid voor nieuwkomers. Dat noemen ze dan een zwaard dat langs twee kanten snijdt.

Tenslotte had er wat meer variatie mogen zitten in de combat. Zoals vaak de gewoonte is in anime, hebben de hoofdpersonages een coole naam voor hun supermoves. Ook in Arise roepen Alphen en Shionne uit volle borst: Swallow Blade of Lighting Thrust net voordat ze hun aanval loslaten op hun hulpeloze prooi. Erg badass en héél Japans, maar wanneer er 4 personages door mekaar zitten te krijsen dan wordt het wel een chaotische kakofonie. En zeker tijdens de langere gevechten wordt de veelvuldige herhaling al snel irritant. Het breekt de game niet maar er had wel beter over nagedacht kunnen worden.

VERDICT

9

Het zijn fantastische tijden voor JRPG-fans. Na het geweldige Final Fantasy VII: Intergrade is er nu Tales of Arise. Een game die niet alleen de franchise nieuw leven inblaast maar die daarnaast ook de concurrentie omverblaast. Bandai Namco legt de lat voor zichzelf erg hoog maar voldoet met Arise aan alle verwachtingen. Het eert het rijke verleden, respecteert de fans van het eerste uur en zorgt voor een moderne game ervaring die zowel kwaliteit als kwantiteit biedt. Wie nooit een Tales game speelde of wie zijn eerste stappen in het Japanse role playing genre wil zetten, vindt in deze game het perfecte startpunt. De mix van een meespelend verhaal, verfijnde combat en prachtige graphics maken van Tales of Arise dé beste RPG van 2021.

Pluspunten
+ Combat is eenvoudig en toch complex
+ Emotioneel verhaal zonder goedkoop te worden
+ Technisch vlekkeloos

Minpunten
Dialogen tijdens de combat zijn altijd dezelfde
Typisch JRPG-verhaaltje
De map is verwarrend

Tales of Arise
Beschikbaar vanaf 08/09/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.