“Racefans van beesten op twee wielen hebben met RiMS Racing een enorm diepgaande simulator”

RiMS Racing

Je van niks iets hoeven aan te trekken en gewoon lekker scheuren op twee wielen over het asfalt. Als dát is wat je zoekt, dan is RiMS Racing niks voor jou. Deze simulator doet je over elke bocht, elke curve en elk onderdeel nadenken. Het voelt aan als de coolste leerschool ooit waar je enorm diepgaand je motorfiets ontleedt. Is er ook plezier op deze leerschool?

Waarom Wel?

Liefde op twee wielen

Ontwikkelaar Nacon bracht in het verleden al twee redelijke motorracegames op de markt met de TT Isle Of Man-serie. Deze reeks bracht een simcade die zowel arcade fun als diepgang opzocht. RiMS gaat puur voor het simulatie gevoel. Wie op zoek is naar een snelle, simpele racer draait best in een grote bocht hieromheen of crasht nog beter de andere kant op. Wie écht alles wil weten over z’n bike en uren wil finetunen is aan het perfecte adres.

In RiMS kan je aan de slag met de snelste officiële tweewielers van de grootste merken. Eenmaal je jouw rider en bike hebt gekozen en gecustomized duik je idealiter in de career mode. Dit is de grootste en meest uitgebreide mode van de game. Er wachten 70 events op jou, elks met hun eigen vereisten, opbrengsten en unieke doelstellingen. Altijd alles winnen is niet nodig: op sommige momenten probeer je zoveel mogelijk skill te tonen of zo min mogelijk te crashen.

Sim, simmer, simst

Hoe meer succes, hoe meer geld. Cash is king in RiMS als je jouw motor tot het ultieme woeste beest wil uitbouwen. Je koopt upgrades, demonteert elementen en steekt nieuwe componenten in de kleinste gaatjes. Je kan gerust urenlang monteren en demonteren in je garage tot je de perfecte combo hebt gevonden om je balans ideaal te brengen en je remschrijven perfect af te slijpen.

Je zal ook meer doen dan enkel deze upgrades kopen. Het monteren moet je ook zélf doen, aan de hand van minigames en kleine on-screen opdrachten. Ook tijdens races kan je statistieken raadplegen dat het geen naam heeft en elk onderdeel apart onder de loep nemen. Ook geef je aanwijzingen aan je pitcrew tijdens pitstops. Rijder, mecanicien, monteur, manager: je bent het allemaal.

Bloody beenhard

RiMS gaat diép maar het belangrijkste blijft natuurlijk het gevoel op de baan. Er zijn alvast genoeg tracks om op te scheuren, gaande van Zolder tot de woestijn van de USA. Het snelheidsgevoel is goed aanwezig terwijl je pietje precies je toetsen nét genoeg indrukt om die bocht vlijmscherp aan te snijden. Grafisch ziet het er allemaal ok uit, zonder meer.

De soundtrack steelt meer de show. The Bloody Beetroots staan garant voor héél lekkere beats die je volledig in focus houden maar vooral een coole bad-ass vibe geven. De songs van RiMS passen perfect binnen het geheel. Deze racer verliest helaas wel af en toe z’n grip. Dat mag je vrij letterlijk nemen.

Waarom Niet?

Lappen poppen

Heel wat elementen van het simulatie-genre slaat Nacon met de nagel op de kop. Het enige wat niét professioneel overkomt zijn de aanrakingen met het asfalt. Crashes zijn over-the-top met ragdoll physics die nauwelijks te geloven zijn. Ik heb enorm vaak kaduuk gelegen van het lachen bij de gruwelijk grappige dodelijke crashes van m’n piloot.

Soms kan de kleinste aanraking met een zijkant of onderkant van het parcours genoeg zijn om je met een dubbel geplooide rug te katapulteren richting het gat in de ozonlaag. Andere momenten kan je een tegenstander zes keer tegen 150km/u porren zonder dat er één van beiden een krimp geeft.

Levenloos

De houterige, quasi onbestaande reacties van het publiek maken de slapstick volledig af. Grafisch zijn de randaspecten verre van geweldig. Het is geen domper op de feestvreugde voor deze game maar het haalt je wél regelmatig uit de professionele sfeer. Tot je weer voor een uur in je garage duikt.

VERDICT

7

Racefans van beesten op twee wielen hebben met RiMS Racing een enorm diepgaande simulator. Je bent niet enkel racer maar ook mecanicien, monteur en manager in deze game waar de garage evenveel belang heeft als het asfalt. RiMS brengt enorm veel oog voor detail in een uitgebreide career mode. Er is genoeg keuze qua events, motors, upgrades en eindeloze tuning-opties. De matige graphics worden ondersteund door een geweldige soundtrack. Crashes en ragdoll physics zorgen voor pure slapstick en halen je regelmatig uit de zone maar doen deze knappe sim niet total loss gaan. 

Pluspunten
+ Diepgaande simulator met belachelijk veel oog voor detail
+ Uitgebreide career mode met eindeloze tuning options en gevarieerde challenges
+ Mecanicien, monteur, manager, racer: je bent het allemaal
+ Lekkere soundtrack van The Bloody Beetroots

Minpunten
Hilarische, ridicule crashes met misplaatste ragdoll physics
Grafisch eerder matig

RiMS Racing
Beschikbaar vanaf 19/08/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.