“Metro Exodus: Enhanced is het meest gevarieerde en diepgaande deel van de Metro-reeks”

Echt veel goesting om het ondergronds openbaar vervoer te nemen krijg je niet van Metro: Exodus. Om op ontdekking te trekken doorheen desolate, apocalyptische en vijandige gebieden des te meer. Als je gasmasker niet al te veel barsten heeft, ten minste. Al is de lucht nog steeds regelmatig lekker radioactief, Metro: Exodus kwam fris binnen twee jaar geleden. Is het ook op next-gen een topper?

Waarom Wel?

Besneeuwde zandbak

Artyom en z’n kornuiten beginnen met Exodus aan hun derde Metro-avontuur. De benauwde, donkere, vochtige en vijandige metrotunnels zijn helemaal terug, al laten we ze ook snel achter. Na een bombshell van jewelste qua story beat trek je de wijde wereld in. Enfin, het wijde, apocalyptische Rusland.

Samen met je vrouw, haar vader/jouw commandant en je olijke schietbroers wacht een wereld die games zoals Fallout en Mad Max in een sombere blender steekt. Qua omgevingen is er dus meer ervaring dan ooit met prachtige weidse levels die als kleine sandboxes spelen. Exodus blijft lineair maar houdt je handje niet vast.

Bevroren gasmasker

Ook qua gameplay is er niet te veel betutteling. Metro kan best lastig zijn met z’n survival light elementen. Je moet je gasmasker regelmatig opzetten, afgeven, kuisen en onderhouden. Hetzelfde onderhoud keert terug bij wapens en je zit ook met schaarste qua ammunitie en medicatie. Metro speelt een pak trager dan de gemiddelde shooter, wat qua sfeer zeker geen nadeel is.

De nadruk bij de Metro-reeks ligt steeds op het verhaal. De serie is gebaseerd op het gerenommeerde boek “Metro 2035” van Dmitry Glukhovsky en brengt dit epos steeds in een meer intrigerende wereld. Met meerdere verhaallijnen, levels, omgevingen en vijanden is er altijd iets nieuws aan de horizon.

Beklijvende monsters

De sfeerschepping is de grootste kracht van Exodus, waar je nooit echt op je gemak zit. Of je nu tegen monsters, scavengers of soldaten vecht: steeds zit je in een beklijvende setting en heb je een reden tot vechten. Het is soms langer zoeken naar een reden om te blijven rondhangen bij je maten.

Waarom Niet?

Russisch gelul

Als er iemand een fan is van een enorm diepgaand verhaal met een meer dan royale portie cutscenes, dan ben ik het wel. Toch begonnen ze me flink snel te storen in Metro. De voice acting is van een enorm pover niveau, de filmpjes bij momenten erbarmelijk en de dialogen é – norm saai. Meermaals ging ik alvast wandelen terwijl een oninteressante Rus me nog vitale informatie aan het meedelen was. Een werkende gsm-mast om gewoon te sms’en had deze game goed gedaan.

De omgevingen en levels zijn bij momenten meer dan prachtig maar helaas kan hetzelfde niet gezegd worden van de character designs. Die zijn niet slecht maar verre van top, en op PS5 valt dit dermate meer uit de toon. Alles is nét redelijk genoeg. Ook de audio durft soms vreemd te haperen, al zijn er ook genoeg goede momenten.

Haperend geweer

Exodus speelt traag en bij momenten zelfs sloom maar dat hoeft geenszins een negatief punt te zijn. Wat wél stoort zijn de gameplay mechanics die met een goede reden zijn blijven plakken in de jaren 2000. De tijd dat je verschillende knoppen ingedrukt moet houden om met korte filmpjes over/onder de kleinste obstakels te klimmen is toch echt wel passé.

Het gebrek van een groter geheel doet het verhaal soms stilvallen, al zijn de avonturen van Artyom en gezelschap zeker niet saai te noemen. De slome vooruitgang doet genieten van dit goed gemaakte Rusland maar in het geheel zitten meer dan een paar frustraties.

VERDICT

7

Exodus is het meest gevarieerde en diepgaande deel van de Metro-reeks, met knappe levels en omgevingen gesteund door een leuk verhaal en goede survival-light FPS-gameplay. De next-gen upgrade is matig met weinig tot geen merkbare verbeteringen. Character designs zijn nog steeds redelijk slap, de voice acting en saaie dialogen doen je makkelijk in slaap vallen in het ijzige Rusland. De slome gameplay is vaak aangenaam maar gaat hand in hand met gedateerde controls. Niet de beste apocalyps, wel een aangenaam avontuur.

Pluspunten
+ Knappe open levels
+ Coole apocalyptische sfeer met goed verhaal
+ Leuke survival-light gameplay
+ Aangename slow paced FPS…

Minpunten
Weinig te merken van next-gen upgrade
Nog steeds matige character designs
Veel te lange, saaie dialogen
…die enkele oubollige controls meebrengt

Metro Exodus: Enhanced Edition
Beschikbaar vanaf 18/06/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.