“Hood: Outlaws & Legends slaagt erin om een interessante PvPvE brawler met een mooie, grimmige sfeer en leuk teamwork slecht uit te werken”

Hij steelt van de rijken, geeft aan de armen en is verbazend moordzuchtig ingesteld. Zo blijkt althans in Hood: Outlaws & Legends.  De Engelse volksheld Robin Hood komt bijzonder donker voor de dag in deze third person brawler. Ook zijn groep vrolijke volgelingen blijken vooral vrolijk koppen af te hakken in deze online PvPvE. Hoe strak staat Robin’s boog gespannen in deze team based online ervaring?

Waarom Wel?

Aardbeienconfituur

Hood legt de focus exclusief bij online multiplayer in de middeleeuwse Engelse setting. Je neemt het samen met drie compagnons op tegen de Engelse staat en de Sheriff van Nottingham. Er zijn vijf verschillende forten en kastelen om binnen te breken. De schatkamer is jouw doel.

Je dient een manier te vinden om het fort binnen te raken en de sleutel van de schatkist van de Sheriff te stelen. Dit dien je stealth te doen, want de Sheriff is onverslaanbaar en stompt met één welgemikte ijzeren voet je hoofd tot aardbeienconfituur. Bemachtig je de sleutel, dan kan je op zoek naar de schatkamer en de gouden kist. Tot slot moet je de kist heelhuids naar een ontsnappingspunt brengen en omhoog hijsen om je centen te tellen.

Tussen jou en je rijkdom staan naast de Sheriff heel wat CPU’s waaronder boogschutters en bekwame ridders. Ook zij hebben geen zin om te onderhandelen maar zijn wel te verslaan. Als je er niet in slaagt om onder de radar te blijven roepen ze al snel versterking erbij en gaan hele gebieden in lockdown. Een goede mix tussen stealth en combat is dus nodig. Jammer genoeg blijken er ook meerdere groepen vrijgevige weldoeners te bestaan.

De Vakbond Van Vrijbuiters

De vakbond van vrijbuiters heeft helaas geen gezellige theekransjes in dit Engeland. De verschillende dievenbendes lusten elkaar rauw. Je bent dus nooit alleen om die schatkist te claimen. Elke partij Hood gaat tussen twee teams van vier die elks de buit voor hen willen houden. Naast een legioen aan CPU’s moet je dus ook afrekenen met vier andere bad boys uit het bos.

Het ideale team bestaat uit de vier aparte karakters, die elks hun unieke perks, wapens en mogelijkheden hebben. Robin heeft uiteraard z’n boog en ook enkele exploderende pijlen. Marion kan voor een heel handig rookgordijn zorgen. Tooke is je enige maat die zichzelf en anderen kan healen en de gigant Little John krijgt elke ijzeren poort meteen omhoog. Én heeft een schattige hamer.

Grimmig Gezellig

Grafisch ziet Outlaws & Legends er zeker degelijk uit en de sfeer is lekker grimmig. In je outlaw camp kan je na je rooftochten beslissen hoeveel van je buit je aan het volk geeft en hoeveel je voor jezelf houdt. Met je eigen centen kan je cosmetics en nieuwe perks kopen, maar je moet het volk te vriend houden om je kamp te upgraden en nieuwe zaken te unlocken. Enkele van de mechanics die hood brengt zijn zeer interessant.

Hood is duidelijk een zware team based strategy game die een evenwicht zoekt tussen stealth en combat. Helaas helt de balans uiteindelijk snel over naar eentonigheid en frustratie.

Waarom Niet?

Vuilbak Vol Tactiek

Hunt: Showdown bewees twee jaar geleden dat een multiplayer PvPvE enorm amusant, diepgaand en tactisch kan zijn. Elke partij speelde anders uit, ondanks grotendeels dezelfde set-up. Hetzelfde kan op geen enkel moment gezegd worden van Outlaws & Legends.

In de eerste plaats is het enorm lastig om een “goed” partijtje Hood te spelen. Wanneer één speler besluit om een niet-dodelijke whack uit te delen mogen de meeste tactische plannen meteen in de vuilbak. Het begin van een partijtje kan vaak interessant zijn maar heel snel begin je gewoon te meppen op elkander tot iemand ver genoeg raakt met de kist in z’n handen.

Ridderlijk Achterlijk

De gevechten tussen spelers zijn amusant voor even maar strijden tegen de talrijke CPU’s ben je meteen moe. Ik moet al heel ver terugdenken wanneer ik nog zo’n oliedomme enemy AI ben tegengekomen. Soms staren deze ridders je tien seconden aan vooraleer ze besluiten eens met hun zwaard te zwaaien.

Vaak loop je achter een tegenstander aan en verzamel je onderweg een aantal vijanden in je kielzog. Héél vaak zag ik een belachelijke, ridicule marathon passeren waarbij één van m’n maats enkele meters voorsprong had op het ridderlijke peloton. Spawn locaties worden ook bezaaid met vijanden waardoor stealth nooit een eerlijke kans krijgt.

Hersenloos Hakken

Het meest ongenietbare stuk van een online partijtje Hood is het slot. Wanneer je de schatkist begint weg te hijsen dien je dit in een aantal keren te doen. Ga je dood, dan reset de progressiebalk een goed deel. Zonder enige uitzondering eindigde élk partijtje in een belabberd dronken gevecht vol clunky combat aan de extraction point, tot één team eventjes volledig afwezig was.

Ook de oerdomme vijanden racen massaal naar deze finale boksmatch. Met een beetje pech staat de niet te doden Sheriff dus aan jouw kist plezierig koppen in te trappen alsof hij dringend z’n druiven moet pletten voor nieuwe wijn. Dit gaat zo door tot iemand heldhaftig genoeg is om hem weg te lokken en de zeven anderen opnieuw knullig kunnen verder stoten.

Al staat er nog heel wat content gepland, Outlaws & Legends moet eerst werken aan z’n core gameplay. Ik werd alles behalve vrolijk van deze brawler en dat had niks te maken met de geslaagde grimmige sfeer.

VERDICT

4

Hood slaagt erin om een interessante PvPvE brawler met een mooie, grimmige sfeer en leuk teamwork slecht uit te werken. In de praktijk vervalt de stealth snel in een onbedoeld hilarisch stom slaagfestijn. Al zijn de gevarieerde karakters leuk, de balans zit fout en elk partijtje hakken eindigt op dezelfde manier. De frustraties zijn consistent: klunzige combat, slechte hit detection en oerdomme enemy AI. De onverslaanbare Sheriff heeft me maar al te vaak de kop ingetrapt. Wist ik veel dat het uit genade was.

Pluspunten
+ Coole karakters met leuke perks en wapens
+ Mooie setting, grimmige sfeer
+ Kiezen of je jouw buit voor jezelf houdt of aan het volk geeft

Minpunten
Elk partijtje speelt hetzelfde, saaiheid is niet veraf
Stealth quasi onmogelijk, mede dankzij spawns vlak voor vijanden
Hersenloze slaagpartijen zijn onvermijdelijk
– Oerdomme enemy AI
– Storend chaotisch
Zwakke hit detection
Amper één game mode is pover, zélfs voor €30

Hood: Outlaws & Legends
Beschikbaar vanaf 07/05/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.