“De PS5, Pulse 3D-headset én DualSense-controller vormen het perfecte trio wanneer je op zoek bent naar de totale spelervaring”

Naast consoles en controllers heeft PlayStation sinds jaren ook een eigen lijn headsets. En het moet gezegd, die zijn van een uitstekende kwaliteit. Maar bij een next-gen console met alle audiovisuele toeters en bellen op, hoort natuurlijk ook een headset die dit alles tot zijn recht brengt. Hoog tijd om aan de slag te gaan met de PlayStation Pulse 3D-headset voor een flinke portie oorverwennerij.

Laat ons meteen beginnen met een aangename eigenschap, namelijk de prijs. Voor nog geen 100 euro haal je Sony’s nieuwste in huis, en kan je hem draadloos aansluiten op zowel je PlayStation 4 (Pro) als je fonkelnieuwe PlayStation 5. Weet ook dat deze headset reeds een flinke poos beschikbaar is, maar wij hebben nu pas een exemplaar in handen om te testen.

Waarom Wel?

Strakke, stijlvolle en informatieve verpakking

Niet alleen onze oren willen verwend worden, maar ook onze ogen, en zeker wanneer we op zoek zijn naar een mooie in het oog springende verpakking in de winkelrekken. En dat lukt ook want Sony’s nieuwste zit ook nu weer netjes verpakt in een mooie kubusvormige doos, maar er is 1 groot verschil. In tegenstelling tot vorige PlayStation-verpakkingen die altijd blauw waren, is deze helemaal wit. Enkel aan de bovenkant waar het handvatje zit, is de verpakking blauw. Zou al dat wit dat iets te maken hebben met de kleur van de headset?

Op de voorkant van de verpakking een afbeelding van de headset, met natuurlijk de vermelding dat het gaat om de Pulse 3D draadloze headset. En dat die geschikt is voor zowel PS4 als PS5. Mooi meegenomen dus als je beide consoles thuis hebt staan. Op de linker zijkant niet alleen een afbeelding van de sneeuwwitte, het hoeft niet altijd zwart te zijn, Pulse 3D, maar ook de vermelding dat hij compatibel is met PlayStation VR.

Op de achterzijde vinden we heel wat nuttige info. Zo lezen we dat de ingebouwde batterij oplaadbaar is, dat hij over easy-access besturing beschikt, dubbele verborgen microfoons, een 3.5 mm jack, verfijnde oorkussens en een draadloze adapter. Niet slecht als je het ons vraagt. En bovenaan staat volgende slogan: “Hoe games horen te klinken”, en dat klinkt mij alvast al als muziek in de oren.

Tot slot is er nog de rechterkant van de verpakking waar we het volgende te lezen krijgen: “Afgestemd op 3D-audio op PS5-consoles”. Na dit alles gecheckt te hebben heb ik zin om de verpakking meteen open te scheuren, de koptelefoon op te zetten en asap aan de slag te gaan met Returnal. Waarom Returnal? Omdat volgens PlayStation deze game perfect aantoont waartoe de 3D Pulse in staat is. (Voor de goede orde: ik scheur nooit een verpakking aan stukken, het is maar dat je het weet.)

Wat je ziet is wat je krijgt

Dat ziet er allemaal niet slecht uit. Hoog tijd om de doos te openen en kennis te maken met de Pulse 3D. Pakjestijd! Alles zit netjes verpakt in zijn eigen kartonnen verpakking. Voor de leken onder ons, en voor een keer hoor ik daar niet bij, is er alvast een snelstartgids. Niet dat het installeren of besturen van de headset rocket science is hoor, laat dat meteen duidelijk zijn voor de niet zo technisch ingestelde gamers. Dan zoals op de verpakking vermeld uiteraard de 3.5 mm jack, de draadloze USB-adapter en een oplaadkabel om de headset op te laden via USB op je PS4/5 of pc. En last but not least de headset zelf natuurlijk. En wat ziet die er lekker, groot en stevig uit…

Sta me toe hem kort even te beschrijven. Hij voelt alvast iets steviger en groter aan dan mijn huidige PS4 Gold-headset, en ook ergonomischer. Zoals gezegd is de harde plastieken helemaal wit en heb je, of wat had je gedacht, twee grote, stevige oorschelpen (gemaakt van schuim en kunstleer) die zacht aanvoelen (en die nadat ik hem even had opgezet) perfect rond mijn oren passen. Onder de plastieken hoofdband zweeft er nog een zwarte, zachte, rubberen band voor extra comfort. Alle besturing zit op de linker oorschelp. En dan heb ik het over de volumeregelaar, chat- en gamebesturing, een monitor waarmee je je eigen stem kan horen (ideaal voor gamers die graag naar hun eigen zwoele stem luisteren), de stroomschakelaar (ja je moet hem wel zelf aanzetten natuurlijk), twee verborgen microfoons mét ruisonderdrukking zodat je mekaar beter verstaat, een mute toets om de microfoons aan/uit te zetten en een USB type C-ingang om je headset op te laden. En natuurlijk niet vergeten de ingang om je 3.5 mm jack aan te sluiten. Last but not least een discreet LED-lichtje om te zien of je headset aan/uit staat.

Kort iets over de chat-toets. Deze dient om ofwel de game stiller te zetten dan de andere spelers, of de andere spelers stiller te zetten dan de game. Handig voor als die ene vervelende vriend, die je om de een of andere reden niet kan/mag, negeren voor de zoveelste keer zijn beklag doet over iets in-game. (In mijn geval zou dat mijn gezaag zijn over campers/snipers in Cold Wars multiplayer) Kort samengevat dus de ideale headset voor zowel competitieve gamers die zich niet te veel willen laten afleiden door babbelkousen, als voor de socialere gamers die wel graag lullen, praten en moppen tappen tijdens het gamen. Reken mij maar bij die laatste groep want als Razer en ik Cold War/Warzone spelen dan lijkt het wel alsof wij twee gamende roddeltantes zijn.

Ik heb zowel tijdens het gamen als tijdens het voorbereidend werk en het schrijven van deze review de headset constant gedragen. En ik moet zeggen dat, en geloof me ik heb een groot hoofd, ik geen seconde last heb gehad van extra druk of zweterige oren. Zelfs na een marathonsessie van vier uur gamen kan ik met een gerust hart stellen dat ik op den duur (haast) niet meer voelde dat ik deze headset aanhad. Hij is, zoals ik al eerder zei, groter en steviger dan mijn Gold-headset maar hij voelde absoluut comfortabel en zacht aan. So far so good dus!

Nog snel een tip: is de batterij van je headset leeg? No problemo! Sluit hem aan met de bijgeleverde kabel op je PS4/5-controller en je kan weer probleemloos verder spelen. Batterij dus best even testen voor je begint. Dit doe je door de chat-en de volume-toets samen in te drukken. De batterij zelf zou goed zijn voor zo’n 12 uur onderbreken gamen, maar ik maak daar voor de zekerheid 10 van.

En iets wat je zeker niet mag vergeten: door zijn looks en design past hij perfect bij je fonkelnieuwe, al even sneeuwwitte PS5-console natuurlijk.

Klinkt als een muzikale familie beren in de oren…

Maar dan moest het beste nog komen, hoe klinkt de headset, of beter hoe laat hij geluid, muziek en stemmen klinken? Mag ik enthousiast uitpakken met het woord fenomenaal? Mijn Gold-headset klonk op zich al beregoed maar maak daar voor deze Pulse 3D maar een hele familie beren van. Verdorie zeg!

Mij werd aangeraden om de Pulse 3D te spelen/te reviewen met de nieuwe PS5-exclusive Returnal omdat deze game de features van de Pulse 3D optimaal gebruikt. Dus dan doen we dat ook. Qua algemene indruk, over zowel de stereo als de surround sound, heb ik alvast niet te klagen. Een mooie extra, en hier meteen ook een van de redenen waarom hij zijn prijs van net geen 100 euro (in mijn ogen) meer waard is dan de concurrentie, is de toevoeging van nieuwe functies zoals de 3D Tempest Audio.

Laat me eerst even het begrip 3D Tempest Audio verklaren: deze techiek maakt virtueel surround-geluid mogelijk dat niet alleen van voren, links, rechts en achter lijkt te komen, maar ook van boven en onder. Opgelet, vergeet zeker niet de 3D-audiofunctie van Sony in te schakelen in je PS5-systeeminstellingen als je hier gebruik van wil maken.

Het zorgt er wel voor dat het spelen van Returnal, in combinatie met de mogelijkheden van de DualSense-controller en die van de Pulse 3D voor een totale beleving zorgt. De sfeervolle muziek, de mooie graphics en de speciale (geluids)effecten komen optimaal tot hun recht. Ik werd nog meer dan anders helemaal meegezogen in de sfeer en de settings van de game. Deuren die openen en sluiten, zeker wanneer ze in lockdown gaan, tegenstanders die in alle hoeken en kanten spawnen en voeg daar ook nog de verschillende geluidseffecten aan toe. Het leek bij momenten, zeker wanneer ik in het donker speelde, alsof ik Selene was en echt in het spel zat. Ik geef toch toe dat ik me een paar keer flink verschoten heb toen, vooral achter mij, vijanden opdoken of deuren sloten met een luide metalen klank.

Maar probeer hem, net als ik, ook eens met andere PS5-titels. Zeggen dat hij games als het ware tot leven brengt, is misschien wat overdreven, maar ik zal er niet ver naast zitten. Ga in Spider-Man: Miles Morales maar eens in het midden van Times Square staan, gewoon staan, en luister naar je omgeving. Ook Demon’s Souls moet je eens proberen, dat is pas echt creepy qua sfeer. Daar voelde ik me echt ongemakkelijk in die duistere gangen en kerkers. Het leek wel alsof ik van alle kanten in de gaten gehouden werd. Echt heel creepy. Net als in Control Deluxe Edition trouwens dat plots meer aanvoelde als een horror-game dan een paranormale shooter.

Stel je echter eens voor wat dit alles gaat geven met Resident Evil Village… Ik doe het nu al in mijn broek van de schrik…

Waarom Niet?

Familie? Boer zoekt vrouw? Blind Getrouwd? Euhm?

Er valt niet echt te klagen over de Pulse 3D, integendeel. Het zit hem in de (kleine) details. Ik zou willen beginnen met het feit dat hij geen ondersteuning biedt voor Bluetooth. Het komt er dus toch wel op aan om zorg te dragen voor je USB-dongle, waardoor je eigenlijk automatisch altijd 1 USB-poort minder ter beschikking hebt op je console. Daarnaast is er op de headset zelf ook geen toets om de 3D-audiofunctie aan en uit te schakelen. Je zal dus altijd via je systeeminstellingen moeten gaan als je deze functie aan/uit wil zetten. Ik heb hem gewoon ingeschakeld nu, en laat dat gewoon zo staan uit gemakzucht. Weet trouwens dat de 3D-ondersteuning standaard ingeschakeld staat.

Zoals gezegd werken de twee microfoons zoals dat hoort, maar is er geen volledige onderdrukking voor achtergrondgeluiden. Als mijn vrouw dus naar Familie kijkt, of een andere hoogstaande VTM-reeks zoals Blind Getrouwd of Boer zoekt vrouw, dan zullen mijn gaming buddies daar altijd wat stukjes van oppikken. Want ja, ik game ook in de woonkamer, met headset op natuurlijk. Klagen ze daar over? Nee! Lachen ze me daarmee uit? Ja! Want zo zijn ze wel die buddies…

Last but not least moet ik ook wel zeggen dat de kwaliteit van de microfoons niet echt van een hoogstaande kwaliteit is. Waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat het slecht is. Laat me zeggen dat het voldoet, niet meer maar ook niet minder.

VERDICT

9

Kort samengevat: de PlayStation 5, Pulse 3D-headset én de DualSense-controller vormen het perfecte trio wanneer je op zoek bent naar de totale spelervaring. Met zijn looks en design kan het niet anders dan dat de headset ontworpen werd om te passen bij je PS5-console. De 3D-functie is een absolute meerwaarde en ook de audio klinkt als muziek in de oren. Sommigen hebben liever een boommicrofoon dan de ingebouwde versie zoals hier het geval is, en daar valt iets voor te zeggen. Heb je geen geld voor een soundbar of ander type home cinema systeem, dan is de Pulse 3D een meer dan waardig alternatief. Verder leg ik graag nog eens de nadruk op het feit dat hij comfortabel zit en je absoluut geen last zal hebben van zweetoren. Wat mij betreft is het alvast de beste headset op de markt die je als PS5-gamer in huis kan/moet halen. Voor de prijs moet je het zeker al niet laten.

Pluspunten
+ Zit comfortabel
+ Looks en design passen perfect bij je PS5 en DualSense-controller
+ Uitstekende audiokwaliteit
+ 3D is een absolute meerwaarde
+ Prijs

+ Mooie en verzorgde afwerking
+ Makkelijk te installeren en te bedienen

Minpunten
– Kwaliteit van microfoon niet altijd optimaal
– Pikt achtergrondgeluiden op
– Batterij gaat maar 12 uur mee
– Draag zorg voor je USB-dongle

PlayStation Pulse 3D-headset
Beschikbaar vanaf 10/11/2020
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)