fbpx

“Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 next-gen blijft een prachtige moderne remake van een tijdloze klassieker”

Het was dé verrijzenis van 2020. Tony Hawk ontwaakte na een winterslaap van 5 jaar (en het gruwelijke Pro Skater 5) en bracht ons met Pro Skater 1 + 2 één van de strafste skategames ooit. Nostalgie, plezier en uitdaging werden in een verse en vertrouwde mix gegooid en vormden de perfecte kickflip. De remake van de originele twee games is nu ook beschikbaar op PS5. Maakt deze upgrade een al overweldigend sterke sportgame nóg beter?

Waarom Wel?

The Birdman Is Back

De geliefde skateserie die vooral eind jaren ’90 en in de jaren 2000 immens populair was besloot vorig jaar om helemaal back to basics te gaan. Met de remake van de eerste twee titels (Pro Skater & Pro Skater 2) leken ze zwaar in te spelen op de nostalgie-knop, die de laatste jaren al door velen fel verkracht werd. Vicarious Visions toonde echter meesterlijk te kunnen remasteren.

THPS1+2 bracht al datgene terug dat zo geliefd was uit de originele games en zorgde voor een visueel spektakel. Grafisch zag het er prachtig uit en de sterke soundtrack van toen werd nog zwaarder gemaakt met geslaagde nieuwe tracks. De levels zagen er eindelijk uit hoe ze er in onze dromen altijd hebben uitgezien.

Content Overdrive

De formule is even simpel als diepgaand. Je kiest jouw favoriete pro skater (uit een eveneens geüpdatet roster) en gaat ermee aan de slag in een level. Je krijgt 10 challenges gaande van grote combo’s en hoge scores tot level-specifieke tricks en mysteries. Verzamel je genoeg punten doorheen sessies van 2 minuten dan unlock je het volgende level, enzovoort. Met 19 maps, 2 hidden levels én een create-a-park functie is er meer dan genoeg content.

Bovenop alle challenges heb je nog speedruns en skater-specific challenges die je tientallen uren zoet houden. Deze game knalt je terug in de tijd zonder zijn relevantie te verliezen. De controls zijn lekker arcade en de combo’s helemaal over-the-top. Zo kennen we Tony. Elke locatie heeft een eigen flair en een veelvoud aan interessante trick points en eindeloze combo opportunities.

Toegevoegd heb je ook de multiplayer mode die je online laat pochen met al jouw kunnen en er zijn héél wat customization opties. Je skater heeft er nog nooit zo uniek uitgezien met alles gaande van schoenen, shirts en skatedecks tot wieltjes en tattoos. Het belangrijkste voor deze review is natuurlijk hoe goed de upgrade naar PS5 is.

RIP Loading Times

Pro Skater 1 + 2 benaderde al walhalla op PS4 en de PS5-versie brengt nog heel wat verbeteringen mee. De laadtijden zijn, zoals bij elke upgrade dezer dagen, enorm veel sneller. Inladen en restarten duurt drie à vier seconden, terwijl je op last gen al snel een halve minuut moest vloeken na een vroege bailout. Grafisch is alles scherper en met de haptic feedback wordt ook leuk gespeeld.

Het voelt zowat zoals je prachtige skatedeck opnieuw helemaal doen opblinken. Het is nog steeds hetzelfde pareltje maar het ziet er weer allemaal wat flitsender uit. Je PS4-save file kan je ook gewoon overzetten, al doe je dat helaas op een omslachtige wijze.

Waarom Niet?

Geen Volksfeest

Er valt heel weinig op te merken aan de core game van Pro Skater 1 + 2. Het was de wedergeboorte die we nooit verwacht hadden en al snel hadden skatefans over de hele wereld weer uren in het spel gestopt. Het enige aspect dat Vicarious Visions niét had laten meegaan met de tijd was de invulling van de levels. Anno 2020-2021 voelen die vrij leeg aan zonder andere skaters, supporters of meer interactie. Trouw aan het origineel is het wel, al had het anders gemogen wat mij betreft.

Even Zwoel, Niet Zwoeler 

Qua upgrades op de PS5 moet je niet al te veel verwachten. Vooral op grafisch gebied en qua audio spreken we over minimalistische extraatjes. Als je moeite doet om te analyseren zal je het allemaal ietsje scherper vinden maar een groots verschil is er niet. Mede omdat het er vorig jaar nu eenmaal al zo lekker uitzag.

De laadtijden zijn een enorme plus, de haptic feedback eerder hit-and-miss. Hopelijk ligt de focus na deze upgrade volledig op een volgende titel in de franchise. Fans smeken om een gelijkaardige game van Pro Skater 3 + 4, al mogen ze wat mij betreft aan een volledig nieuwe titel beginnen. In ieder geval is Tony nu ook in vol ornaat beschikbaar op PS5. Hij blinkt even fel als op PS4 en dat is héél fel, maar ook niet per se meer.

VERDICT

8

The Birdman is nu ook succesvol geland op PS5 met evenveel stijl als z’n grootse rentree vorig jaar. Pro Skater 1 + 2 blijft een prachtige moderne remake van een tijdloze klassieker. De gameplay is pure arcade fun, de vele levels grote speeltuinen vol verdoken combo’s. Grafisch ziet het er ook op PS5 enorm gelikt uit, al zijn de upgrades ten opzichte van last gen echt wel miniem. Hetzelfde qua audio. De grootste verbetering is veruit – zoals bij velen – de laadtijden. Gedaan met een halve minuut vloeken na een snelle bail. Tony verbaast nog steeds, maar niet méér dan vorig jaar.

Pluspunten
+ Vloeiende gameplay die pure arcade fun brengt
+ Sfeer van het origineel
+ Grafisch nog steeds prachtig, soundtrack nog steeds geil
+ Zeer uitgebreide customization en andere toevoegingen
+ Supersnelle laadtijden (3-4 seconden)

Minpunten
Grafische verbeteringen minimalistisch
Maps voelen anno 2020-2021 soms leeg aan

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 Remake Next-gen
Beschikbaar vanaf 26/03/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Tony Hawk The Game


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

3 gedachten over ““Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 next-gen blijft een prachtige moderne remake van een tijdloze klassieker”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: