fbpx

“De next-gen versie van Crash Bandicoot 4: It’s About Time is zonder twijfel de beste versie die je kan spelen”

Crash Bandicoot 4 It's About Time

Na jaren geduld oefenen, en misschien ook het geloof verliezen in een nieuwe game, bracht Activision in oktober 2020 eindelijk Crash Bandicoot opnieuw tot leven. De game kreeg de toepasselijke ondertitel It’s About Time mee en werd door de fans met open armen ontvangen én gesmaakt.

Gezien het feit dat Crash Bandicoot 4 zo dicht tegen de launch van de PlayStation 5 en Xbox Series X|S op de markt kwam, was het best verrassend dat Activision de lippen stijf op elkaar hield over een eventuele next-gen versie. Tot enkele weken geleden, want vanuit het niets werd het nieuws de wereld ingestuurd dat Crash Bandicoot 4: It’s About Time dan toch een next-gen versie zou krijgen. En dat werd verdorie tijd…

In deze review wil ik vooral de focus leggen op de next-gen aanpassingen die ontwikkelaar Toys For Bob doorvoerde voor de 25e verjaardag van onze favoriete buideldas. Maar ik wil toch even schetsen wat voor game Crash Bandicoot exact is. Moest je dat nog niet weten natuurlijk. Laat de schattige en kleurrijke uitstraling je niet misleiden want Crash Bandicoot-games zijn verdomd lastige games. Niet dat ze niet leuk zijn om te spelen, integendeel. Maar ze zoeken het randje op qua balans tussen spelplezier, moeilijkheid en frustraties. Je zal bij je eerste doorloop van een level vrijwel altijd het loodje leggen. En meer dan eens!

Laat je dit niet afschrikken. Crash Bandicoot 4 is net zoals vanouds een geweldig leuke én uitdagende platformgame waarbij de ontwikkelaar de magie uit de jaren ’90 perfect weet te vertalen naar 2021. Daarbij zochten ze naar het recept wat Crash zo uniek en plezant maakte, integreerden ze dezelfde platvloerse humor én voegde het team enkele interessante nieuwigheden toe. Denk daarbij aan het lopen over muren en het slingeren aan touwen. Kortom, als je fan bent van platformgames, dan moest je deze Crash Bandicoot 4 al lang uitgespeeld hebben. Of je zou stiekem op die next-gen versie gewacht hebben, wat een heel goed idee was eigenlijk.

Waarom Wel?

Scherper en vlotter dan ooit

Waarom zou je de next-gen versie kopen of de gratis update binnenhalen voor je PlayStation 4- of Xbox One-versie? Om de game te kunnen spelen in zijn volle 4K-glorie. Het moet gezegd, de game spatte van mijn 4K-televisie en het was een waar plezier om Crash te zien rennen, springen, vallen en weer opstaan. Toegegeven, de game zag er op de vorige generatie consoles ook al geweldig uit, maar in 4K ziet alles er net dat ietsje scherper uit.

Maar het belangrijkste verschil is ongetwijfeld het feit dat de game nu in 60fps speelt, in plaats van de 30fps op de vorige generatie consoles. En deze framerate haalt de game op elk moment, ook wanneer het heerlijk hectisch en chaotisch wordt. Alles blijft ontzettend vlot draaien.

Sneller dan zijn schaduw

Een ander aspect dat synoniem staat voor de nieuwe generatie consoles is het feit dat games een pak sneller laden. Dat is bij deze Crash Bandicoot 4: It’s About Time absoluut ook het geval. Waar de game op PlayStation 4 zijn tijd nodig had om de levels in te laden, had mijn PlayStation 5 telkens maar een seconde of 4-5 nodig om mij klaar te zetten om aan een nieuwe level te beginnen. Dit geldt ook voor de momenten wanneer je sterft. Voor je het weet zit je terug in de actie en kan je jouw avontuur vervolgen.

En deze flitsend snelle laadtijden zijn ook een extra incentive om ervoor te zorgen dat je alle verborgen diamanten en andere collectibles binnenhaalt. Want voor je het weet is er een nieuw level geladen en kan de actie opnieuw beginnen.

Hulp als je het nodig hebt

Toen de interface van de PlayStation 5 werd voorgesteld, werd er heel wat tijd besteed aan de zogenaamde Activity Cards en de nieuwe Game Help-functie. Met de Activity Cards stelt je PlayStation 5 je een ideaal pad voor om de game 100% uit te spelen. En zit je vast of vind je die ene verborgen diamant maar niet? Dan kan je gebruik maken van de ingebouwde helpfunctie.

Het is mooi om te zien dat grote ontwikkelaars als Activision gebruik maken van deze exclusieve features van de PlayStation 5. Het is zeker geen sinecure, maar het zorgt wel voor een betere spelbeleving.

Waarom Niet?

Weinig liefde voor de DualSense

Ondanks het feit dat de game vlotter speelt én er beter uitziet dan op de vorige generatie consoles, zijn er toch ook enkele zaken aan te merken op deze next-gen Crash. In de eerste plaats is het zo dat er weinig tot geen gebruik gemaakt wordt van de adaptieve triggers van de DualSense controller. Nu is het zo dat de basisgame an sich al heel weinig gebruik maakte van de triggers, maar het blijft een jammere zaak.

Enkel wanneer je met Tawna haar haak of Cortex zijn ray gun schiet, merk je dat de triggers weerstand bieden. Als je de krachten met je maskers veranderd met je rechtertrigger in plaats van het driehoekje dan voel je geen weerstand. Dat zal waarschijnlijk een bewuste keuze zijn, maar het is ontzettend jammer. Ook het gebruik van de haptische feedback had volgens mij een pak gedetailleerder en subtieler mogen zijn.

VERDICT

9

De next-gen versie van Crash Bandicoot 4: It’s About Time is zonder enige twijfel de beste versie die je kan spelen van het spel. In 4K en met een framerate van 60 frames per seconde speelt de game als een droom. Ook de véél kortere laadtijden zijn een absoluut voordeel. Het is dan ook jammer dat de mogelijkheden van de DualSense-controller op PlayStation 5 niet ten volle worden benut. Desondanks kan ik je alleen maar aanraden om deze game in huis, of opnieuw van onder het stof, te halen.

Pluspunten
+ Bliksemsnelle laadtijden
+ Prachtig in 4K
+ Onwaarschijnlijk vlotte gameplay in 60fps

Minpunten
– DualSense niet volledig benut

Crash Bandicoot 4: It’s About Time
Beschikbaar vanaf 12/03/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: www.crashbandicoot.com


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“De next-gen versie van Crash Bandicoot 4: It’s About Time is zonder twijfel de beste versie die je kan spelen”'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: