“De HP OMEN 15 is een interessante laptop voor de pendelgamers”

Als pc-gamer is het altijd interessant én leuk om de beste en nieuwste hardware in huis te hebben. Jammer genoeg zijn er ook budgettaire beperkingen waarmee we af en toe rekening moeten houden. Bovendien kan een gaming-pc ook heel wat plek innemen, waardoor het soms interessant is om te kijken naar meer draagbare varianten. En dan kom je automatisch bij laptops terecht.

Ik mocht voor jullie de HP OMEN 15 testen die op dit moment rond de 1599 euro kost. Ik kreeg de ek0027nb-variant voorgeschoteld en die is uitgerust met de Intel Core i7-10750H hexacore processor én Max-Q variant van de Nvidia Geforce RTX 2070, een grafische kaart die in staat is om games te renderen met Real-Time Ray Tracing. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Behuizing

Laat mij beginnen met het uiterlijk van de laptop. Want eerlijk is eerlijk: hoe straf de specificaties ook mogen zijn, en dat zijn ze ook, het is ook belangrijk dat je niet verlegen moet zijn wanneer je jouw beest in het openbaar bovenhaalt. En nee, je hoeft hier niets dubbelzinnigs bij te denken.

De behuizing is gemaakt van stijlvol zwart aluminium en dat vertaalt zich meteen in een erg stevige body. Met zijn 2,36kg is deze laptop niet bepaald een lichtgewicht, maar hij voelt daardoor wel heel robuust en stevig aan. Je merkt dat hij perfect in staat zal zijn om dagelijks heen en weer te pendelen, zonder dat je schrik hoeft te hebben dat er deuken in je laptop komen te zitten. Het design zelf vind ik ontzettend strak, zonder dat hij zijn stoere kant verliest. Het holografische OMEN-logo aan de achterkant van het scherm helpt hier zeker een handje bij.

Toetsenbord

Over verlichting gesproken: het spreekt voor zich dat er ook de nodige RGB-lampjes aanwezig zijn. En die zijn te vinden onder het toetsenbord. Jammer genoeg kan je hier niet meteen een discotheek starten, want HP heeft ervoor gekozen om enkel rode ledlampjes onder het toetsenbord te monteren.

Maar de hoofdzaak is natuurlijk hoe het toetsenbord typt. En hier kan ik heel erg positief over zijn. De travel, of hoe diep je de toetsen kan indrukken, is erg aangenaam en door de stevige behuizing buigt het oppervlak ook niet door wanneer je net iets steviger op de ZQSD-toetsen duwt tijdens een potje Call of Duty: Warzone. Daarnaast bevat het toetsenbord ook antighosting-technologie met rollover voor 26 toetsen. Voor mij is er echter een groot minpunt aan het toetenbord: er ontbreekt een numeriek klavier. Dit hadden de technici van HP zeker kunnen toevoegen als ze dit gecombineerd hadden met de Insert- en home-toetsen die wel boven de pijltjes staan.

Scherm

De OMEN 15 beschikt over een Full HD anti-glare IPS-paneel met een verversingssnelheid van 144Hz. Dit heeft als resultaat dat de video’s of games die je op je scherm tovert enorm vloeiend weergegeven worden, zonder enige vorm van lag of schokken.

Dankzij de kleine bezels, de randen rondom je scherm, krijg je bijna alleen maar scherm voor je neus en hoef je dus niet op zwarte behuizing te kijken. HP heeft ervoor gekozen om een 720p HD-webcam in te bouwen. Dit is, zeker gezien het huidige thuiswerk-regime, een dik pluspunt. En doordat deze gewoon zoals het hoort boven het scherm zit, krijg je geen gekke kikvorsperspectieven.

Aansluitingen

Doordat de behuizing vrij ruim is, ongeveer 2cm hoog, passen er ook lekker veel aansluitingen op. Je hebt de beschikking over 4 USB 3.1 poorten waarvan eentje van het type USB-C met Thunderbold ondersteuning. Deze poort kan niet alleen overweg met data, maar hier kan je ook een extern scherm mee aansluiten. Dit kan je ook via de HDMI 2.0-poort o Mini DisplayPort. Verder heb je een volwaardige Ethernet-poort met snelheden tot 1Gbps, altijd handig bij het online gamen, een SD-kaartlezer en een audiojack. Wat betreft draadloze verbindingen kan de OMEN 15 overweg met Bluetooth 5.0 en het snelle WiFi 6 (802.11AX) met snelheden tot 2.4Gbps.

Wat betreft de accu ben ik wel wat teleurgesteld, want bij normaal browsen en kantoorwerk (het typen van deze review bijvoorbeeld) hield de batterij het een kleine 3 uur vol. Bij het gamen kreeg ik al na 45 minuten een melding dat ik mijn oplader moest aansluiten. Dit is best snel en HP had hier wat genereuzer mogen zijn wat mij betreft.

Hardware

En dan zijn we aangekomen bij waarmee deze laptop zo verschilt ten opzichte van de standaard huis, tuin en keuken toestellen. In de eerste plaats beschikt de HP OMEN 15 over de 10e generatie Intel processor, genaamd Ice Lake. Meer specifiek is het de i7-10750H met een variabele kloksnelheid van 2.6GHz tot 5.0GHz die deze laptop tot leven brengt. En om al dat grafische geweld aan te sturen zit er een NVIDIA GeForce RTX 2070 Max-Q in deze laptop met 8GB aan GDDR6-geheugen. Verre van slecht als je het mij vraagt!

En weet je wat het leukste is aan deze kaart? Dat hij dankzij Deep Learning Super Sampling (DLSS) and Real-Time Ray Tracing (RTRT) in staat is om de meest prachtige lichteffecten op je scherm te toveren. Daarnaast heb je nog een erg genereuze 1TB NVMe TLC M.2 SSD harde schijf en 16GB aan DDR4-werkgeheugen onder de motorkap zitten.

Games ervaringen

Wat doet al deze hardware met de games die we erop willen spelen? Wel, laat mij duidelijk zijn dat ik aardig onder de indruk was van de prestaties. Ik had natuurlijk hoge verwachtingen gezien de configuratie, maar de laptop had bijvoorbeeld geen enkel probleem met onder andere Flight Simulator en The Medium. Deze laatste beschikt ook over ray tracing mogelijkheden en dat kon deze laptop ook zonder problemen aan. Al moet ik eerlijkheidshalve wel toegeven dat ik de settings met ray tracing wel wat moest terugschalen van Ultra naar High. Maar ook dan wist de OMEN 15 aardig zijn mannetje te staan.

Het enige wat mij stoorde is dat de ventilator erg aanwezig is. Bij het minste dat je de laptop onder druk zet, gaat de ventilator een tandje hoger draaien en dat is toch best storend te noemen. Ik had gezien de configuratie niet verwacht dat de OMEN 15 fluisterstil zou zijn, maar zo’n ventilatorlawaai had ik nu niet verwacht.

VERDICT

8

De OMEN 15 is zonder enige twijfel een erg interessante. Hij ziet er niet alleen ontzettend strak en stoer uit, maar hij is bovendien ook in staat om recente games als Flight Simulator en The Medium vlotjes te draaien. Als kers op de taart krijg je daar ook nog de Ray Tracing-mogelijkheden bij. Het scherm heeft prima kijkhoeken en kleurweergave doordat er gebruik gemaakt werd van een hoogwaardig IPS-paneel. En doordat er gekozen werd voor een aluminium behuizing, is hij ook een prima pendellaptop om mee te nemen naar school of werk. Enkel had HP een numeriek klavier mogen inbouwen én de ventilator iets stiller mogen maken. Hoe dan ook kan ik deze HP OMEN 15 zonder verpinken aanraden als je op zoek ben naar een laptop waarop je naast de basiszaken zoals tekstverwerking en video’s kijken, ook video’s en foto’s kan bewerken én gamen.

Pluspunten
+ Stevige behuizing
+ Ray Tracing mogelijkheden
+ Prettig toetsenbord
+ Ethernet-aansluiting

Minpunten
Geen numeriek klavier
– Lawaaierige ventilator
– Relatief korte batterijduur

HP OMEN 15
Website: HP.be


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.