fbpx

“Gamescom, je was ook dit jaar fantastisch”

Net als vorig jaar trok ik als one-man-team namens Pragalicious naar gamescom. Op tien uur elf hallen bezoeken, tien games previewen en alles ontdekken/delen met jullie: het was een goed gevuld dagje. Gelukkig was er nog voldoende tijd voor een verplichte braadworst. Al het andere dat van belang was ontdekken jullie hieronder. Knock-out op de foto.

Ik startte m’n dag met open mond in de grootse entertainment-hallen. Elk jaar lijkt er meer afwezigheid te zijn qua grote namen, maar maak je geen zorgen: gamescom kan nog altijd met gemak de Koëlnmesse volproppen met lekkers.

Meteen viel de booth van Xbox op. Je kan er terecht voor een eerste kennismaking met Starfield en Senua’s Saga: Hellblade II. Je haalt er een tijdelijke piratentattoo bij Sea Of Thieves en gaat op de foto in de woestenij van S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart Of Chornobyl. Ook de monsters van The Elder Scrolls Online en de coole bolide van Forza Motorsport trekken de aandacht.

Even verderop kwam ik voorbij SEGA, die vooral met Sonic Superstars uitpakken. Bandai Namco trok deze editie álle registers open. Je vindt imposante, gigantische creaturen van Little Nightmares III en Naruto X Boruto: Ultimate Ninja Storm Connections. Ook de stand van Tekken 8 is heerlijk, met een geweldige foto-optie die ik met plezier nam. Het blijft voor mij deel van gamescom: foto’s nemen die op een dunne lijn balanceren tussen epicness en cringe.

Supercars en megarobots

Een fotomomentje met Warhammer 40.000 later was het hoog tijd dat ik ook eens wat ging spelen. Als eerste op de lijst ging ik bij Ubisoft langs om The Crew: Motorfest te testen. Het was meteen een schot in de roos. De heerlijke kleurrijke vibe en het strakke snelheidsgevoel maken van deze racer eentje om goed in de gaten te houden. Hawaii is nog nooit zo cool geweest.

Meteen hierna ging ik langs bij Bandai Namco om Armored Core 6: Fires Of Rubicon te spelen. De vehicular combat met mechanische robots is imposant, maar lijkt me nog niet optimaal te zitten qua gameplay. Hopelijk verwijten we de robots van morgen niet simpele roestbakken te zijn.

One Punch paspoort

Eenmaal ik de eerste baas van Armored Core 6 verslagen had begaf ik mij naar de wereld van One Punch Man: World. Wat een plezier was deze booth. Ik kreeg bij aankomst een paspoort dat ik moest vullen met drie stempels. Ik sloeg doorheen een muur voor de foto en nadien op een boksbal voor de prestige. Een demosessie later had ik m’n stempels verzameld en ging ik weg met een masker en een badge. De ultieme prijs, een OPM-muismat, was helaas al uitverkocht voor vandaag. Dat gaat snel.

De tractor die ik zag bij Farming Simulator 23 heb ik de voorbije drie jaar ook telkens gezien. Tijd voor een nieuw pronkstukje, jongens. Dan was de speelruimte van Arena Breakout veel cooler ingericht, in typische oorlogssfeer. Helaas was de gameplay een pak minder. Ook bij m’n volgende speelsessie, de turn-based strategy game Classified: France ’44, kon ik niet echt positief zijn. Gelukkig heeft Team17 in het verleden Worms gemaakt, waardoor ze voor altijd m’n respect hebben.  

Te luguber voor het grote publiek

Onderweg naar m’n volgende hal kwam ik een coole gamescom-robot tegen. De stand van Nintendo had veel aan te bieden, maar niet per se mijn favorieten. De rij voor Payday 3 was zelfs op deze persdag al vrij lang. Ik schoof verderop aan om het goed verdoken Mortal Kombat 1 te spelen. De nieuwe fatalities en brutalities, die zijn toch net wat té luguber voor het grote publiek.

Binnenin de booth was er heerlijke bekleding die zelfs een rustige sfeer uitademde. Lekker contradictorisch. Ik nam het op tegen een zeer lieve en aantrekkelijke vrouw uit Roemenië. Ze won de eerste ronde, maar met Johnny Cage herpakte ik me volledig en won ik uiteindelijk 2-1. Bij het verlaten van de booth krijg je een MK-zonnebril, zolang de voorraad strekt!

€1.750 is veel geld

Een mens krijgt op den duur honger. Het duurde dus één veel te dure maar lekkere braadworst en portie frieten met curry vooraleer ik mijn kruistocht verder zette. In de twee gigantische merch-hallen hield ik me dit jaar in. Als je wil, kan je op gamescom kopen tot je een lening moet aangaan. Ik hield m’n portefeuille dit jaar mooi dicht. (Al de gratis goodies onderweg helpen daar ook bij). Het enige item dat ik écht wou, een ¼ scale Lady Dimitrescu van Resident Evil: Village, kostte helaas €1.750. Net boven m’n budget.

De merch-hallen waren dit jaar kleiner ten opzichte van vorig jaar. Ook de retro arena, die ik nadien bezocht, had aan ruimte ingeboet. Er blijft nog ongeveer een halve hal over van wat vroeger één gigantische was. Die vrijgekomen ruimte gaat nu naar indie-developers. Die krijgen des te meer plaats om hun kunstwerkjes ten toon te stellen. Al zie je vaak dat het geen triple A-studio’s zijn, deze games zijn misschien nog het meeste van al met liefde gemaakt.

Tussen het zand en de sterren

Mijn namiddag zette zich verder in de twee exclusieve pershallen. Eerst ging ik langs bij Bandai Namco. Ik kreeg er een presentatie over de eerder vernoemden Naruto, Tekken en Little Nightmares-games maar ook over de nieuwe IP Sand Land van de bedenkers van Dragon Ball. Jumanji: Wild Adventures was er ook, maar blijft niet genoeg hangen.

Nadien trok ik naar de Xbox Business stand voor een uitgebreide deep dive over Starfield. De verwachtingen zijn torenhoog voor deze titel. Of deze gaan ingelost worden weet ik niet, maar de game lijkt absoluut op de goede weg te zijn. Enkel de doodse, starende ogen van Skyrim en Fallout zijn ook nu terug van weggeweest. Ze hebben haast iets prehistorisch romantisch.

Astronautenvoeding

Bij het naar buiten gaan kreeg ik een flesje Starfield-astronautenvoeding met kaneel en koekjessmaak. Qua unieke merch kan dit tellen. Ik passeerde nog langs de internationale hal om eens te piepen naar de nieuwste games uit onder andere Zwitserland, Spanje, Polen, Korea en ook ons eigenste België. Trots tussen alle andere standhouders. Onder andere paradepaardje Hubris VR was opnieuw van de partij.

Als avondeten ging ik langs de Naruto Ramen Streetfood foodtruck. Ik heb het me niet beklaagd. Mijn tocht doorheen de hallen van de Koëlnmesse was compleet. Ik zette me neer dichtbij een bar in Hal 8 en begon alvast met het uitschrijven van enkele previews en specials. En zodoende ook dit overzicht.

De voorbije dagen vonden jullie op deze website al m’n previews en specials over de grootste gameconventie ter wereld. Ook in 2023 is die nog ten zeerste alive and kicking. En braadworsten blijven gewoon keilekker.

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: