fbpx

“Ik was meteen verliefd op Asus’ ROG Strix G18 gaming laptop”

Asus' ROG Strix G18 gaming laptop

Zoals ik in mijn vorige gaming laptop review, die van de HP Victus 16, vertelde heb je gaming laptops in verschillende prijsklassen. De HP Victus 16 omschreef ik als een goedkope krachtpatser. Deze keer kreeg ik de kans om de ROG Strix G18 G814JI-N6079W te testen, met een prijskaartje van 2599 euro. Ik ben dan ook razend benieuwd naar de verschillen ten opzichte van de HP Victus 16.

Na mijn ervaring met de HP Victus 16, waar je in mijn review alles over kan lezen, had ik zin in meer. Ik heb jaren niet echt meer op een gaming laptop/desktop gespeeld omdat ik daar ten eerste het budget niet voor heb, ten tweede consoles veel eenvoudiger vind en ik nog een oude HP Omen had staan. En ik heb nochtans een uitgebreide, maar niet echt recente, pc games collectie via Epic, Steam en EA Play opgebouwd doorheen de jaren.

Dankzij Asus kreeg ik echter de kans om een van hun paradepaardjes te testen. En ja, ik ben zo iemand die zelfs aan de leeftijd van 56 jaar nog opgewonden geraakt als hij kansen zoals deze krijgt. Nu nog de Lotto winnen…

Waarom Wel?
Mijn eerste indruk was…

Amai wat een machine!” Het uiterlijk, het knappe design, de gekleurde lichtjes die over het toetsenbord rolden bij het opstarten, de veranderende verlichting onderaan de carrosserie, het logo van Republic of Gamers dat verwerkt is in het werkblad van de gaming laptop en als kers op de taart het grote, en daar hou ik echt van, 18 inch scherm. Mag ik zeggen liefde op het eerste zicht? Awel ja!

Praktisch

Ik hou van mijn hobby, en ik haat ze! Ik krijg namelijk de kans om twee à drie weken aan de slag te gaan met deze gaming laptop, en daarna moet ik haar terugsturen. Het lijkt wel op die vakantieliefdes uit mijn jeugd. Drie weken genieten en alles geven, en ze daarna nooit meer terugzien. Wat blijft zijn mooie herinneringen…

En die mooie herinneringen had ik deze keer te danken aan Asus’ ROG Strix G18 gaming laptop met onderstaande specs:

 • Windows 11 Home besturingssysteem
 • 13e Gen Intel Core i9-13980HX Processor 2.2 GHz (36M  Cache, tot 5.6 GHz, 24 cores: 8 P-cores en 16 E-cores) met MUX Switch + NVIDIA Advanced Optimus
 • NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop GPU 8GB GDDR6 + ROG Boost
 • 16GB DDR5-4800 SO-DIMM geheugen
 • 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD opslag
 • 18.0″ QHD+ (2560 x 1600, WQXGA) 16:10 240Hz/3ms 500nits anti-glare scherm
 • PANTONE Validated
 • ROG Nebula Display

Ben je een techneut die al de specs tot in de puntjes wil kennen, dan vind je die op de productpagina van deze gaming laptop.

Kleurrijke bink…

De ROG Strix G18 weegt 3 kg, wat toch 600 gram meer is dan de HP Victus 16 die ik eerder testte. Maar dat verschil zit in de stevigheid vind ik. Deze jongen voelt krachtig aan en dat straalt hij uit qua look en feel. Ook qua afmetingen 4O cm x 29,50 cm x 3 cm is hij een tikkeltje groter, maar hij past nog steeds in mijn rugzak, is eenvoudig te verplaatsen en staat heel mooi in mijn nieuwe gaming room. De ROG Strix 18 wil gezien worden!

Als je het mij vraagt is hij nog het mooist in het donker, dit dankzij de RGB-verlichting. Naast het Aura Sync verlichte toetsenbord per toets, dat er groot en briljant uitziet en knippert als het niet in gebruik is, vind je ook kleurrijke RGB-lichtbalken op zowel de achterkant als de voorkant van het chassis. Deze zijn in het nieuwe model voorzien van extra LED’s om een nog sfeervollere gloed uit te stralen.

Ook de sluitklep van het 18 inch schermklep voelt stevig aan, en zal niet wiebelen zoals bij de HP Victus 16. Op de achterzijde van de klep werd trouwens ook, zij het sober, het ROG-logo verwerkt.

…met een groot uithoudingsvermogen

En de batterij? Wel er is een verschil tussen het gamen in het donker en het gamen in het licht. Als je geen gebruik maakt van de fancy RGB-verlichting en andere leukigheidjes die deze laptop te bieden heeft, dan zit je goed voor zo’n negen uur spelplezier. Wat ik best indrukwekkend vind voor zo’n krachtpatser als deze. Maar daar hebben ze goed over nagedacht bij Asus’ ROG-team. Wat research leerde me dat de ROG Strix G18 een grote 90-wattuur batterij heeft, wat al stevig is.

Maar, en hier komt het, de laptop profiteert ook van Nvidia Optimus ondersteuning, die de discrete GPU kan uitschakelen wanneer deze niet nodig is en in plaats daarvan vertrouwt op Intel’s minder energievretende Intel UHD geïntegreerde graphics.

Groot, ruim en overzichtelijk toetsenbord

Nog even iets over het toetsenbord, dat er net als de rest trouwens, fantastisch uitziet. Het bevat een ruim numpad, wat ik superhandig vind, inclusief pijltjestoetsen. Het voelt allemaal ruim, overzichtelijk, bereikbaar en gebruiksvriendelijk aan. Wat me wel stoorde was dat ik een QWERTY-samenstelling had ontvangen, en dat kan mijn AZERTY-brein niet aan. Nu neem ik wel aan dat deze laptops ook over een AZERTY-model beschikken?

Daarnaast zijn er speciale sneltoetsen voor de ventilatormodi (Stil, Prestaties, Turbo), volumeregeling en om je microfoon te dempen. Er is ook een snelkoppeling voor de Armoury Crate app van Asus om de instellingen van de laptop te controleren en te bedienen. Aangezien ik geen technische knobbel heb, besloot ik wijselijk om daar niet aan te gaan prullen.

Het touch pad is dan weer iets kleiner dan bij de HP Victus 16. Het is groot, 13 cm breed en 8 cm diep, en voelt responsief aan bij het gebruik van Windows’ multi-touch gebaren. Het touchpad ondersteunt tikken-klikken of kan fysiek worden ingedrukt om linker- en rechtermuisacties te activeren.

En de webcam? Het ziet er naar uit dat deze ook hier het kneusje van de familie is, net als bij die HP Victus 16. Voor de meesten is de webcam waarschijnlijk prima voor af en toe een Zoom of Microsoft Teams gesprek. Ben je van plan bent om deze gaming laptop vaak te gebruiken voor, bijvoorbeeld Twitch streams, dan is het aan te raden om een externe camera aan te schaffen. Nu ik ben geen Twitcher of YouTuber en mijn collega’s vonden niet dat ik er raar uitzag tijdens meetings. Voor mij is dit dus geen issue.

Big screen gaming ervaring

Ik heb de gewoonte om mijn laptops aan een externe monitor te koppelen om een groter en beter beeld te hebben. Wel, dit is de eerste keer dat ik dit niet gedaan heb. Dat is te danken aan mijn favoriete eigenschap van deze laptop, namelijk het indrukwekkende 18 inch scherm.

Om te beginnen zijn de eigenschappen van dit scherm niet mis: ROG Nebula Display
18-inch, QHD+ 16:10 (2560 x 1600, WQXGA), IPS-level, anti-glare display, DCI-P3: 100.00%
Refresh Rate: 240Hz, Response Time: 3ms, G-Sync, Pantone Validated, MUX Switch +, NVIDIA Advanced Optimus en ondersteuning voor Dolby Vision HDR.

Voeg daar nog eens de NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop GPU en Intel Core i9-13980HX processor aan toe, inclusief een innovatief ontwerp dat de luchtstroom en koeling verbetert, en je hebt een laptop die kan concurreren met de desktop gaming pc’s.

Eerlijk is eerlijk, ik ken niet veel van al die technische specs maar ik zie wat ik zie, ik voel wat ik voel, en ik beleef wat ik beleef. En dan ga ik ook zoeken want ik wil weten hoe dat komt. Zoals ik al zei, 56 jaar, maar nog steeds verrast, enthousiast en vooral gepassioneerd.

En dat eeuwig brandende vuur wordt door gaming laptops en ervaringen als deze alleen maar aangewakkerd.

Tijd voor games

Daar waar de HP Victus 16 zo’n 25 seconden nodig had om mijn Baldur’s Gate 3 save game in te laden, en daarna nog de textures, deed deze snelle jongen er 20 seconden over. En hoefde er daarna niets meer ingeladen te worden. Lekker snel dus. Best logisch waarschijnlijk dankzij de 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD. En over die 1TB gesproken, dat is toch ook geen overbodige luxe. Hoe meer plek op je harde schijf voor games, hoe beter zeg ik dan.

Of BG 3 er mooi uitziet? Wat denk je? Ik had net geen zonnebril nodig om naar de fantastische graphics te kijken. Ook de audio is trouwens fantastisch. De vogeltjes die fluiten, het kabbelende water en de sfeervolle muziek zorgen. voor een intense spelbeleving. Geschreven en ontwikkeld door Larian, dat wel, maar tot leven gebracht op je scherm dankzij Asus ROG Strix 18. De laptop weet hoe hij ogen en oren moet verwennen. Ook dit is weer niet moeilijk dankzij de Nvidia GeForce RTX 4070 Laptop GPU 8GB GDDR6 + ROG Boost natuurlijk.

Dankzij het goed bereikbare en grote toetsenbord kan ik rustig de keys gebruiken om mijn personages te besturen, commands uit te voeren en de camera te draaien. Het plaatje klopt ook hier.

Nog meer games

Nu ga ik eens een gouden oudje testen, en een van mijn favoriete reeksen op pc XCOM 2. Maar ook Jurassic World Evolution en Stranded: Alien Dawn mochten opnieuw schitteren in mijn Steamverzameling.

Beginnen doe ik toch met een nieuwkomer, de soulslike A-RPG Achilles: Legends Untold. Staat in de aanbieding voor 16 euro op Steam, dus ik kon niet sukkelen voor die prijs. Bovendien is die game een mix van Diablo en Titan Quest, overgoten met een soulslike sausje.

Ik besloot meteen de graphics helemaal open te trekken, lees very high en epic. Ik kreeg trouwens de melding dat ik via alt F2 Ansel kon aanzetten. Mooi voor de screenshotters en artiesten die graag met beeld spelen onder jullie. Qua besturing laat de game zich ook vlotjes besturen via het grote toetsenbord. Al beken ik eerlijk dat ik het ook, op aanraden van Achilles zelf, eens probeerde met een controller. Aangezien de ROG Strix G18 meer dan voldoende aansluitingen heeft was dit ten eerste geen probleem, en ten tweede stuurt het spel even vlotjes, misschien zelfs vlotter met een controller. Is deze laptop echt een alleskunner dan? Ik moet het bijna gaan geloven…

En dan heb ik het nog niet gehad over Jurassic World Evolution! Echt? Ik kreeg kippenvel en mijn haren kwamen omhoog op mijn arm tijdens de iconische soundtrack van Jurassic Park en de fenomenale wijze waarop de dino’s hun kooi verlaten en hun weide betreden. Bangelijk moment, echt waar!

Afsluiten doe ik met Alien: Stranded Dawn. Wie de game speelt weet dat een groot scherm toch geen overbodige luxe is als je een goed overzicht wil bewaren. No problemo met het 18inch scherm van deze gaming laptop. Bovendien draaide alles ook proper op 60fps en zag het er allemaal nog eens heerlijk kleurrijk uit, en dit tot in de kleinste details.

En maak je geen zorgen, ook de audio is van de bovenste plank.

Aansluitingsmogelijkheden genoeg

Heeft de Asus ROG Strix G18 gaming laptop voldoende aansluitingen? Eens even kijken… Wat denk je? Ja hoor! Ik lijst ze hieronder even op:

1 x 3.5mm Combo Audio Jack, 1 x HDMI 2.1 FRL, 1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C met ondersteuning beeldscherm / vermogensafgifte, 1 x Type-C USB 4 ondersteuning DisplayPort/Thunderbolt 4, 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A en 1x RJ45 LAN port

Plaats genoeg dus voor een extern scherm, extern toetsenbord, muis, controller en ethernetkabel want bedraad werkt alles beter en sneller.

Waarom Niet?
Goei vraag

Waarom zou je de Asus ROG Strix G18 gaming laptop niet in huis halen? Daar kunnen diverse redenen voor zijn, al liggen die niet aan de kwaliteiten van de laptop zelf, laat dat duidelijk zijn. Enerzijds is er natuurlijk het prijskaartje van 2599 euro. Best prijzig voor een gaming laptop maar je krijgt er wel heel wat kwaliteit en kracht voor in huis. Bovendien kan deze laptop ook zeker een paar jaar mee waardoor je sowieso goed zit.

Misschien ben je ook gewoon tevreden met een gewone gaming laptop die doet waarvoor je hem gekocht hebt of wil kopen. Als jouw favoriete spelletjes daar vlot op draaien en je minder veeleisend bent op het vlak van graphics en componenten, dan is dat uiteraard helemaal jouw recht.

Trailer

VERDICT

10

Heb je het budget, dan is de Asus ROG Strix G18 zonder twijfel dé gaming laptop om in huis te halen. Dit beestje heeft alles in huis wat je kan en mag verwachten van een high level gaming laptop. Ik ben absoluut fan van het grote 18inch scherm. Daarbovenop is er het knappe design waardoor je vrouw niet zal zagen als hij op de eet- of keukentafel staat als je daar gaat gamen. Met andere woorden: hij wil en mag gezien worden, daar zorgt de knappe en sfeervolle RGB-verlichting wel voor. Dankzij de 1TB SSD harde schijf hoef je niet om de haverklap games te deleten om nieuwe te installeren en worden zowel je games als save games snel ingeladen. Op audiovisueel/grafisch vlak presteert hij op het hoogste niveau. En voor wat het waard is: je hoort de ventilatoren haast geen lawaai maken, wat op zich ook al een hele prestatie is. Kortom if you got the cash, dan is dit (toch voor mij) de gaming laptop van je dromen.

Pluspunten
+ 1TB SSD harde schijf
+ 18 inch scherm
+ Knap design
+ Sfeervolle RGB-verlichting
+ Grafische krachtpatser
+ Prijs/kwaliteit

Minpunten
– 720p webcam

Asus’ ROG Strix G18 gaming laptop
Beschikbaar
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)

2 gedachten over ““Ik was meteen verliefd op Asus’ ROG Strix G18 gaming laptop”

 1. heb je voor hetzelfde budget een betere gewone computer? (niet laptop)
  of bespaar je geld door deze laptop te kopen? (zelfde gaming kwaliteiten)
  persoonlijk lijkt 1TB met niet genoeg als je veel gamed..

  1. Hey,

   Ik denk zonder twijfel dat dit de beste gaming laptop van het moment is. Voor deze prijs vind je uiteraard al een stevige gaming desktop. Hangt er vanaf van wat je zelf wil om op te gamen. Ik ben fan van laptops omdat die minder plaats pakken, verplaatsbaar zijn,… Ik zou eerder een laptop dan desktop kopen. Maar dat moet ieder voor zichzelf bepalen natuurlijk. Voordeel van een laptop is dat ie alles aan boord heeft ook. je moet dus geen extern scherm kopen (tenzij je dat zelf wil), geen extern gaming keyboard (tenzij je dat zelf wil),…

   Anderzijds is een desktop natuurlijk makkelijker uit te breiden qua componenten natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.

%d