fbpx

“De Sony INZONE H5 is een fantastische gaming headset”

Sony INZONE H5 Gaming Headset

Sony heeft sinds vorig jaar een nieuw hardwaresegment dat zich specifiek richt op gamers. Dat doen ze niet onder de PlayStation-vlag, maar onder de noemer INZONE. Ik mocht van Sony mijn oor te luister leggen in de INZONE H5-headset, die werkt op pc en natuurlijk de PlayStation-consoles.

Waarom Wel?
Stevig lichtgewicht

Wat meteen opvalt wanneer je de Sony INZONE H5 uit de doos neemt, is hoe licht deze headset is met slechts 260 gram. Met dit lage gewicht boet Sony gelukkig niet in op de bouwkwaliteit, want die is uitstekend. De oorschelpen zijn lekker groot, de hoofdband is van kunstleder en de kussens op de oorschelpen zijn van een luchtdoorlatend mesh. Dit zorgt ervoor dat je de headset zonder problemen urenlang kan ophouden, zonder dat je oren klammig worden.

Ook het design kan mij absoluut bekoren. De zwarte variant die ik mocht testen ziet er ontzettend strak uit en schreeuwt niet dat het een gaming headset is. Verwacht dus geen flitsende RGB-lampjes, maar een mooie, mat zwarte headset waarmee je gezien wil worden.

Alles erop en eraan

Op de oorschelpen vinden we de nodige kloppen en wieltjes terug om de headset te bedienen. Ik ben alvast ontzettend blij dat het Japanse bedrijf gekozen heeft voor fysieke knoppen en niet voor touchbediening of iets dergelijks. Wanneer je aan het gamen bent, wil je feedback van wat je doet. En dat bekom je nog steeds het best met échte knoppen. 

Verder is er een USB-C connectie aanwezig om de headset op te laden, zelfs tijdens het gamen. Moest je na 28 uur, want zo lang gaat de headset mee op een lading, toch geen stopcontact in de buurt hebben, kan je altijd de 3.5mm audio aansluiting gebruiken. Beide kabels zijn trouwens netjes meegeleverd. 

Uitstekende kwaliteit

Het belangrijkste aan een gaming headset is natuurlijk de kwaliteit van de audio. Wie Sony kent, weet dat ze uitstekende headsets op de markt brengen en dat is met deze INZONE H5 zeker niet anders. Het geluid klinkt best vol voor een gaming headset en dankzij de Spacial Audio hoor je goed wat er rondom je gebeurd. De bassen zijn iets minder aanwezig, maar vind ik prima voor een gaming headset. In de handige INZONE App op pc kan je trouwens het geluid nog aanpassen in de equalizer. Helaas is deze app (nog) niet beschikbaar op Mac.

Voor de microfoon heeft Sony gelukkig gekozen voor een boomstick-variant. Hierdoor zit de microfoon lekker dicht bij je mond en dat klinkt sowieso altijd beter dan headsets waarbij de microfoons zitten weggewerkt in de oorschelpen. De kwaliteit van de microfoon is bovengemiddeld te noemen waardoor je helder klinkt zowel tijdens het gamen als tijdens je Zoom-meetings voor het werk. Wil je even niet gehoord worden? Dan kantel je de microfoon simpelweg omhoog.

Waarom Niet?
De juiste compromissen

Deze INZONE H5 kost zo’n €150, wat een uitstekende prijs is voor de kwaliteit die Sony ons hiermee voorschotelt. Dat wil ook zeggen dat ze keuzes hebben moeten maken in het al dan niet toevoegen of laten vallen van functies. Of dit échte minpunten zijn, hangt af wat je exact zoekt in een headset. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat je eventueel mist.

Zo ontbreekt bluetooth in deze INZONE H5 waardoor je hem dus niet meteen zal kunnen gebruiken als audioheadset. Of je moest nog een smartphone hebben met een 3.5mm aansluiting. De meegeleverde dongle is dan weer eentje met een standaard USB-A aansluiting en dus niet de ondertussen bijna standaard USB-C. En ook actieve noise cancelling ontbreekt. Iets wat de duurdere H9 wél heeft.

Trailer

VERDICT

9

Sony levert met de INZONE H5 een fantastische gaming headset af die uitblinkt in prijs/kwaliteit. Ik vind hem persoonlijk beter dan de Pulse 3D Headset van PlayStation zelf, al kost die de helft van deze H5. Het draagcomfort is subliem en ook de geluidskwaliteit is boven gemiddeld. Dat onder andere bluetooth en ANC ontbreken, hoeft de pret niet te bederven. Zeker niet voor deze prijs.

Pluspunten
+ Hoog draagcomfort
+ Bovengemiddelde geluidskwaliteit
+ Uitstekende microfoon
+ Lange batterijduur
+ Fysieke knoppen
+ 3.5mm audio aansluiting
+ Spacial Audio
+ Werkt perfect op PS5

Minpunten
– Bluetooth ontbreekt
– Geen ANC
– INZONE App niet op Mac

Sony INZONE H5
Competibel met PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: