fbpx

“Crime Boss: Rockay City is een simpele maar eentonige shooter”

Bekijk de cast van deze Crime Boss en je zou je makkelijk kunnen vergissen dat je een jaren ’90 B-film hebt opgezet. Rockay City is de speeltuin van deze shooter die ons zonnige Miami-vibes moet geven tijdens een gewelddadig actiefestijn. Je moet je weg vinden doorheen de gemene onderwereld als nieuwe wonder boy om de grote baas te worden. Nog tijdens de intro breng je de oude baas een eerder explosief bezoekje. Goed begonnen is half gewonnen!

Waarom Wel?
Travis wants to play

Crime Boss brengt de gekende criminele-koning-fetisj zoals we die kennen van games als GTA: Vice City. Qua gameplay moet je eerder denken richting Payday. Meer vergelijkingen ga ik niet aanhalen, omdat beide games die ik hier opnoem en alle anderen die ik kan bedenken veel meer gelaagd zijn. Crime Boss is gewoon een shooter die niet te veel info op je bord wil smijten. Hier zijn geweren, you know what to do. Soms kan simpelheid verfrissend werken.

Je kruipt in de huid van Travis Baker, vertolkt door Michael Madsen. Madsen is geen onbekende in gamelandschap, want naast kaskrakersucces met onder andere Reservoir Dogs en Kill Bill deed hij in gameland al mee aan onder andere GTA 3, Call Of Duty: Mob Of The Dead en de Dishonored-reeks. Travis is een doorwinterde crimineel die z’n zinnen heeft gezet op complete dominantie in Rockay.

Travis doesn’t want to die

Bijgenaamd “The Candyman” gaat Travis te werk om z’n narcotische snoepjes te verkopen, territoria af te nemen van vijanden en andere bendes te bestelen. Een bankoverval en gewapende schermutseling hier en daar, daar zijn we ook niet vies van. Je krijgt een map van Rockay met alle verschillende territoria. Je stelt je eigen team samen en beslist per dag welke criminele activiteiten je onderneemt.

De roguelike-aanpak van Crime Boss werkt wel. Je moet tactisch nadenken hoeveel een operatie kost qua planning, welke crew je meeneemt en hoeveel risico je neemt om maximale winst te behalen. Dood is dood in deze game, dat geldt voor al je soldaten en ook voor jezelf. Als Travis sterft, is het game over. Dan mag je helemaal opnieuw beginnen. Het zorgt soms voor heel wat stress. Je denkt twee keer na vooraleer je met Travis zélf een gevaarlijk territorium instapt.

Travis has famous friends (and enemies)

De meeste missies zijn kort (3-4 minuten) en vervallen quasi altijd in een shootout. Echt veel meer is er niet aan. Ook online hetzelfde verhaal. Madsen is niet het enige grote kanon qua acteerwerk. Ook Danny Glover, Kim Basinger, Chuck Norris, Danny Trejo, Michael Rooker en zelfs Vanilla Ice maken deel uit van de absolute sterrencast. Tijdens het eerste uur knal je al op beats van Body Count en Bomfunk MC’s. Wat een vibe.

Kaas overal

Als je graag kaas lust dan word je in Crime Boss verwend. Dit moet ongetwijfeld de meest cheesy game zijn die ik ooit gespeeld heb. Elke acteur hervalt in verschrikkelijke oneliners die totaal ongepast elke geloofwaardigheid uit het verhaal trekken.

Waarom staat deze alinea dan niet bij de “Waarom Niet?”-sectie? Omdat ik als geen ander geniet van de pracht van overdreven B-films. Crime Boss lijkt bij momenten een parodie, maar I love it.

Rooker speelt een losgeslagen gek met een football-fetisj genaamd Touchdown. Hij spreekt enkel in sportmetaforen. Vanilla Ice is de leider van de rappers en kan geen 2 minuten zonder belachelijke “jouw moeder”-mop. Madsen zelf is een womanizer met de slechte openingszinnen ooit. En Danny Trejo? Danny Trejo is een criminele leider genaamd The Dragon en kitesurft. Trejo is god.

Waarom Niet?
De generatie gaat dood

Het was best uitdagend, mijn liefde voor B-films en geromantiseerde actiehelden niet te laten doorbloeden in m’n objectiviteit. Maar het is helaas snel duidelijk: Crime Boss is verre van een topper. Bij de eerste trailers was er al vrees dat heel het budget naar de casting was gegaan en die gok was absoluut correct. Grafisch is deze game een generatie oud.

Ook de audio is qua geweergeluiden zeer matig. De lip sync laat het ook regelmatig afweten. Een game die rechttoe rechtaan is, daar is niks mis mee. Evil West was onlangs op die manier een absolute diamant. Crime Boss daarentegen is gewoon saai. Elke missie speelt hetzelfde uit, laat je héél kort even schieten en geeft geen enkele diepgang of tactische voldoening. Het tempo valt ook constant terug en de enemy AI is vrij dom.

Chuck had geen goesting

De sterrencast bezig zien doet me deugd en deed me vaak glimlachen. Helaas zijn de prestaties daarom zeker niet goed. De conversaties zijn duidelijk apart opgenomen en voelen enorm onnatuurlijk aan. Sommige acteurs geven duidelijk geen ene reet om intonatie of inleving. Michael Rooker geeft zichzelf 100%, maar Chuck Norris klinkt constant als een ongeïnteresseerde dweil die ondertussen aan het gsm-en is. Écht belabberd.

Geen duur hotel

Zowel offline als online kom je in contact met kleinere bugs. Vijanden die vastzitten, niet inladen of verdwijnen zijn er regelmatig. Gelukkig zijn de missies zo kort dat ze niet vaak een grote impact kunnen hebben. Helaas heeft Crime Boss op geen enkel gebied een grote impact.   En tóch, als je gewoon even gematigd belachelijk plezier wil hebben met een ongelofelijk eentonige knaller: het kan. Ik heb me voor even goed geamuseerd in Rockay City. Aan een lage prijs heeft het wel iets. Een duur hotel moet je niet boeken.

Trailer

VERDICT

5

Crime Boss is een simpele maar eentonige shooter die technisch onafgewerkt is. Het budget is duidelijk naar de sterrencast gegaan, die zeer wisselvallige prestaties afleveren. De sfeer zit verrassend goed maar grafisch is alles zeer matig. De gameplay is heel snel saai en elke missie verloopt op dezelfde manier. Vaak spendeer je geen vijf minuten aan je shootouts tijdens de roguelike campaign die aan een slakkengang voortgaat. Voor een afdankprijs kan je best nog genieten van korte pleziertjes en hilarische B-film momenten. Een sterke game is dit helaas niet.

Pluspunten
+ Enorme sterrencast
+ De charme van een geslaagde B-film
+ Zeer aangenme sfeer
+ Simpele, instapklare FPS
+ Enorm veel kaas (cheesiness)

Minpunten
– Saai en eentonig
Grafisch gedateerd
Sommige acteerprestaties zijn waardeloos (Schaam u, Chuck Norris)
Kleinere bugs, technisch onafgewerkt
Slappe AI

Crime Boss: Rockay City
Beschikbaar vanaf 28/03/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: