fbpx

“LEGO 2K Drive barst van het potentieel”

LEGO 2K DRIVE

Het was voor mij ook al jaren een groot mysterie: waarom duurde het zo lang voordat er een LEGO racegame werd gemaakt? Ok, er bestaat een online game met de naam LEGO Speed Champions, maar ik heb het hier over een grote AAA-titel. Verrassend genoeg kwam 2K met de verlossing en serveert het ons de game met misschien wel de minst originele naam ooit: LEGO 2K Drive.

Waarom Wel?

Karten maar!

Laat me meteen met de deur in huis vallen: het racen in LEGO 2K Drive is wreed plezant! Je kan de races vergelijken met die in Mario Kart waarin je ook power-ups moet verzamelen om zo de race in jouw voordeel te beslechten. De interessante twist hier is echter dat je met drie voertuigen tegelijk rijdt. Afhankelijk van de ondergrond verandert je bolide van uiterlijk. Op asfalt rij je met een normaal type racewagen, wanneer je off-road gaat schakel je automatisch over naar een 4×4-type en als je het ruime sop kiest, bestuur je in een flits een vette speedboot. Het wisselen gaat automatisch en ontzettend snel, een effect dat eigenlijk bijna nooit gaat vervelen.

Het spreekt voor zich dat je ook best je drift-skills wat bijschaaft om zo nauwe bochten als een echte pro te nemen. Je boost bouw je op door de omgeving te slopen. Dat klinkt op het eerste zicht nogal raar, maar in de praktijk werkt dit verrassend goed én bevredigend. Niets is leuker om digitale LEGO-blokjes uit elkaar te zien spatten om daarna net op tijd naar de eerste plek te boosten.

Open-wereld LEGO-speeltuin

Het belangrijkste onderdeel van deze LEGO 2K Drive is de Story Mode. Hierin is het de bedoeling dat je het schopt tot de grootste en belangrijkste racecoureur aller tijden door de Sky Trophy te winnen. Hiervoor moet je uiteraard een karrenvracht aan races rijden. Het coole is dat je een grote speeltuin ter beschikking krijgt die verdeeld is over vier verschillende zones. Je start in het ‘normale’ Turbo Acres om zo je weg te vervolgen naar Big Butte County, Prospecto Valley en tot slot het spookachtige Hauntsborough. Elk van deze zones is ontzettend knap vormgegeven en tot in de kleinste details afgewerkt.

Maar het belangrijkste is dat je ontzettend veel te doen hebt in deze vier werelden. Want naast het standaard racen moet je ook verschillende zijmissies en opdrachten voltooien om zo voldoende XP te verdienen. Deze missies zijn best grappig, maar worden jammer genoeg na een tijdje nogal vervelend omdat je voelt dat het rijsysteem zich niet meteen leent om bijvoorbeeld nauwkeurig te rijden om enkele kippen te verzamelen.

Digitale LEGO Master

Als LEGO-fanaat was ik ook razend benieuwd of ik me in-game ook zou kunnen uitleven met mijn favoriete plastic blokjes. Tot mijn tevredenheid kon ik me in de Garage helemaal uitleven om de meest knotsgekke auto’s te bouwen in de uitgebreide editor. Je kan hier bouwwerken creëren voor de drie verschillende autotypes die in de game zitten en dat met zowat alle mogelijk denkbare blokjes die er bestaan.

Je zou bijna kunnen zeggen dat je het complete LEGO-assortiment in deze 2K Drive terug vindt. Al moet ik toegeven dat de editor zelf toch wat gewenning vraagt omdat de mogelijkheden zo groot zijn dat het best complex kan worden. Hierdoor vrees ik dat de ongeduldige gamer of de jeugdige gamer hier niet geweldig veel tijd in zal spenderen.

Waarom Niet?

Meer geld, alstublief!

Het wordt stilaan een vaste afspraak als we het over een game vanuit de 2K-stal hebben: microtransacties. Ook deze LEGO 2K Drive ontsnapt er jammer genoeg niet aan. Via de in-game winkel kan je namelijk heel wat upgrades en blokjes aanschaffen die je kan gebruiken om je voertuigen mee te pimpen. Uiteraard kan je deze ook verdienen met in-game geld, maar dan moet je meestal zo ontzettend lang grinden dat de verleiding er snel komt om toch maar even echt geld te gebruiken. En dan is er ook nog de Drive Pass die ontzettend hard gepusht wordt met geplande content tot en met de lente van 2024.

Daar ligt nu net het grootste probleem volgens mij. LEGO 2K Drive richt zich namelijk op de jongste gamers (en hun ouders). En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het verdomd lastig is om nee te zeggen tegen je kinderen. Doordat de in-game store zo aanwezig is, zullen kinderen meer dan eens de vraag stellen aan hun ouders om toch niet héél even die creditcard boven te halen om dat ene coole onderdeel aan te schaffen. Het is te vergelijken met die Kinder-eieren die aan élke supermarkt kassa staan te blinken. Probéér maar eens néé te zeggen als je elke drie minuten zo’n spreekwoordelijke kassa passeert…

VERDICT

7

LEGO 2K Drive wist me aangenaam te verrassen. Het racen zelf is ontzettend leuk en de manier waarop je bolide zich automatisch aanpast aan de verschillende ondergronden blijft tof om te zien. Toch vrees ik dat de game op de lange termijn niet gaat overleven tegenover die andere grote kartgame. En da’s jammer, want er zit ontzettend veel potentieel in deze titel. Benieuwd hoe de toekomstige updates gaan uitpakken, en of 2K al aan het werken is aan een opvolger die verder bouwt op deze fijne fundering.

Pluspunten
+ Leuke, open wereld
+ Racen is écht leuk
+ LEGO-auto’s bouwen

Minpunten
– Nadruk op in-game winkel
– Kort verhaal

LEGO 2K Drive
Beschikbaar vanaf 16/05/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“LEGO 2K Drive barst van het potentieel”'

  1. Deze stond op mijn verlanglijstje maar ik heb jammer genoeg geen geldboompje staan. De 2K naam gaf mij al een weinig positief voorgevoel (en de verschillende versies). Voordien had altijd ik zoiets van, met een Ultimate editie doe je wat profijt maar met EA Grid Legends was de DLC eerlijk gezegd erg matig en wordt deze game tegenwoordig bij een ton waspoeder (waar is de tijd 🙂 ) weg gegeven. FH5 heeft met de laatste DLC en huidige toevoegingen nog even het voordeel van de twijfel maar ook daar wordt het warm. Zelfs GT7 is een grindfest waar ik nu ook niet meer vrolijk van wordt. Oefent voor de spiegel: neen, neen, neen, … zeg ik u 🙂

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: