fbpx

“Spider-Man: Across the Spider-Verse is een modern, meeslepend, visueel kunstwerk”

Spider-Man Across The Spider-Verse

In 2018 maakten we kennis met Spider-Man: Into the Spider-Verse, een unieke animatiefilm waarin we kennis maakten met de jonge Miles Morales. De film was enerzijds uniek door zijn visuele stijl, maar ook omdat het een ontzettend straf verhaal had. Nog voordat we kennismaakten met het multiversum in Spider-Man: No Way Home, kregen we al een heleboel verschillende Spider-Men op ons scherm geserveerd. We moesten dus zo’n vijf jaar geduld uitoefenen om dit langverwachte vervolg te kunnen bewonderen. En ons geduld werd meer dan beloond!

Over de details van het verhaal ga ik het zeker niet hebben in deze review. Maar spoilers 100% vermijden is niet evident. Wil je volledig spoilervrij naar de bioscoop? Dan raad ik je toch aan om de eerste alinea over te slaan!

Waarom Wel?

Het verhaal

Wie toch beslist heeft om deze alinea te lezen, ga ik niet teleurstellen door grote plot twists neer te pennen. Wat ik wél kan meegeven is dat Miles het allesbehalve makkelijk heeft als tiener. Zijn ouders hebben hoge verwachtingen van zijn studies, maar hij worstelt zelf enorm hard met zijn tweede leven als Spider-Man. Bovendien mist hij zijn collega’s/vrienden die aan het eind van de eerste film elk terug naar hun universum gingen. Zo ook de mysterieuze, maar ontzettend coole Gwen Stacy.

Wanneer ze plots opnieuw opduikt om Spider-Man zijn nieuwste aartsvijand Spot op te jagen, begin Miles zijn avontuur pas echt. Hij wordt meegesleurd in het multiversum en maakt daar kennis met de Spider Society. Dit is een team van Spider-mensen die het multiversum in stand moeten houden. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als de meningen over het ‘hoe’ danig verschillen.

In Spider-Man: Across the Spider-Verse zien we naast enkele oude bekenden ook voor het eerst enkele nieuwe gezichten voorbij komen. De meest prominente rol is hier weggelegd voor Miguel O’Hara (Spider-Man 2099) die van stem wordt voorzien door niemand minder dan Oscar Isaac.

Visueel spektakel

Visueel gaat Spider-Man: Across the Spider-Verse nog een stap verder dan zijn voorganger uit 2018. De unieke comic book stijl is nog steeds aanwezig, maar flitst nog meer van het scherm. Dat kan enerzijds zijn omdat ik de film op het gigantische IMAX-scherm in Kinepolis Brussel mocht aanschouwen samen met andere Belgische pers. Maar het heeft vooral te maken met het feit dat de animatiestudio het hele proces nog heeft verfijnd én geoptimaliseerd.

De openingsscène alleen al is om duimen en vingers van af te likken door het gebruik van verschillende texturen en technieken. Zo zien alle personages er fantastisch uit, net zoals de omgevingen. Ook fans van Spider-Man in film- of comic book vorm komen zeker aan hun trekken dankzij de vele cameo’s die je verspreidt over de hele film terugvindt. Tot slot is het zo ontzettend fijn om te zien dat de makers zich allesbehalve serieus durven nemen en over een grote dosis zelfspot beschikken.

Het is smullen van begin tot het eind van dit 136 minuten durende spektakel.

Waarom Niet?

Te grote moraalridder

Ik heb enorm genoten van Spider-Man: Across the Spider-Verse. Het verhaal dendert lekker door en blijft steeds boeiend. Het is dan ook jammer dat er soms net iets te veel op de rem wordt geduwd om de verplichte morele levenslessen af te rammelen. Dat is iets wat eigen is aan Spider-Man, maar het gebeurde hier naar mijn mening net iets te veel.

Al kan het ook zijn dat de regisseurs dit zo ingepland hebben om mensen geen epileptische aanvallen te geven. Want man, het lijkt er toch echt wel op alsof de film last heeft van ADHD. Dat past natuurlijk perfect in de stijl, maar het is bij momenten wel een aanval op al je zintuigen. Je bent bij deze gewaarschuwd.

VERDICT

8

Is Spider-Man: Across the Spider-Verse beter dan zijn voorganger? Neen, maar je moet hem wél gezien hebben. Het is van bij start tot einde een visueel spektakel waardoor ik het bijna moderne kunst zou durven noemen. Het verhaal zuigt je meteen mee, maar wordt iets te vaak gepauzeerd voor de obligate morele lessen. Dat de film afsluit met een gigantische cliffhanger is een trend waar ik het absoluut niet mee eens ben, maar het doet mij hoe dan ook uitkijken naar 2024 wanneer het vervolg, Spider-Man: Across the Spider-Verse, in de bioscopen geslingerd wordt.

Pluspunten
+ Prachtige visuele stijl
+ Verhaal knalt lekker door
+ Heerlijke humor en zelfspot
+ Massa’s cameo’s

Minpunten
– Wat een cliffhanger aan het eind!
– Niet voor hoog sensitieve personen

Spider-Man: Across the Spider-Verse
In de bioscoop vanaf 31/05/2023
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: