fbpx

BREAKING: Microsofts overname van Activision Blizzard geblokkeerd door Britse concurrentiewaakhond

Boby Kotick Activision Blizzard

De sterren stonden eerder deze week ontzettend gunstig voor Microsoft in hun poging om Activision Blizzard over te nemen. Maar het finale verdict van de Britse concurrentiewaakhond CMA is onverbiddelijk.

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) heeft namelijk een negatief oordeel geveld over de bijna 70 miljard kostende overname van Activision Blizzard door Microsoft. De concurrentiewaakhond zegt dat het twijfels heeft of de aangeboden oplossingen door Microsoft voldoende zullen zijn om een monopolie te vermijden op de cloudgaming markt.

Zo heeft Xbox-opperhoofd Phil Spencer meer dan eens verklaard dat Microsoft zich zal inzetten om Call of Duty voor de lange termijn naar PlayStation te brengen. Bovendien sloot Microsoft een verrassende 10-jarige deal om de serie naar Nintendo-consoles te brengen.

Sony wrijft zich ongetwijfeld in de handen na deze uitspraak, want het Japanse concern verzette zich in het verleden met hand en tand tegen de deal uit schrik om Call of Duty te verliezen.

Microsoft geeft de strijd echter niet op en gaat in beroep tegen de uitspraak.

Hieronder vind je een stuk uit de verklaring van de CMA:

On cloud gaming, our assessment is different. Microsoft already has strong advantages in this market. It owns Windows, which is by far the leading PC operating system, and the operating system on which most PC games run; it has significant cloud infrastructure and systems through Azure and Xcloud; and it has a strong gaming base through its Xbox ownership and a portfolio of leading games. No other cloud gaming operator has this combination of advantages. Some of these strengths are already reflected in Microsoft’s current UK market share of cloud gaming of between 60-70%.

Activision games such as Call of Duty, Overwatch, and World of Warcraft are among the most popular content available on consoles and PCs. We found that Activision’s games are likely to be important to cloud gaming services in the future. While Activision has so far not offered its games on a cloud gaming service, the evidence shows that it will have strong incentives to do so, particularly given the significant growth projections for cloud gaming. We concluded that, without the merger, Activision games would become available on cloud gaming services in the UK in the near future.

We have therefore concluded that combining Activision’s strong portfolio of games with Microsoft’s current multiple cloud gaming strengths would enable Microsoft to harm current and emerging cloud gaming competitors by withholding Activision games from them and, unlike in the case of consoles, we have not found that there are any material reasons to stop it doing this.

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: