fbpx

“In deze special beschrijf ik wat pc gaming zo uniek maakt”

December is traditioneel gezien een vrij dure maand. Maar voor velen onder ons zit er een eindejaarspremie aan te komen of staat er een mooie som geld van de Kerstman op jou te wachten. Het ideale moment dus om eindelijk die gaming pc aan te schaffen die je al zo lang wilt of waarvoor je al even aan het sparen bent. In deze special beschrijf ik wat pc gaming zo uniek maakt, welk type pc voor jou is en wat de grote verschillen met console zijn.

Exact vorig jaar rond deze tijd stelde ik mijn allereerste gaming pc samen. Het enige positieve dat de hele coronapandemie mij had opgebracht, was het feit dat ik aardig wat geld aan de kant kon zetten om eindelijk die felbegeerde gaming pc te kopen. En tot op de dag van vandaag heb ik mij dat nog geen seconde beklaagd.

Voor iemand die sinds zijn zesde levensjaar (en ik ben er nu 33) alleen maar op console had gegamed, was de sprong naar pc gaming vrij groot. Vergelijk het met heel je volwassen leven in een Ford rond te rijden om dan de overstap naar Mercedes te maken. Vrij snel had ik door dat mijn PlayStation-console de komende maanden eerder als decoratie ging dienen. Afhankelijk van hoeveel je kan en wil spenderen aan een gaming pc, is het verschil met console toch aanzienlijk. Waarom ik pc boven console verkies, verneem je hieronder.

Zelden next-gen op console

De voornaamste reden dat ik ben overgeschakeld naar pc gaming is dat de hele aanloop naar next-gen gaming op console vrij misleidend is geweest. Termen zoals 60 fps, ray tracing, 4K en VRR werden door Sony en Microsoft door de strot geramd. Op PlayStation 4 draaiden 95% van de games op 30 fps of maximaal 40fps. Gamen op 60 fps had ik letterlijk nog nooit ervaren. Met de komst van de PlayStation 5 en Xbox Series X|S kwam daar verandering in. Eindelijk werd de magische kaap van 60 fps bereikt. Gamen voelde nog nooit zo vloeiend aan.

Echter moet hier één grote kanttekening bij gemaakt worden. Wie ervoor kiest om op console op 60 fps te gamen, moet er tevreden mee zijn dat de game in 1080p-resolutie of geüpscalede 4K-resolutie wordt afgespeeld. Verkies je om de game op jouw 55-inch tv volledig tot zijn recht te laten komen door de game in echte 4K-resolutie af te spelen, dan zal je tevreden moeten zijn met 30-40 fps. Wie ray tracing inschakelt, is er helemaal aan voor de moeite. In dit geval zal de performance verre van optimaal zijn. Op PlayStation 5 en Xbox Series X|S is het dus altijd kiezen tussen performance of resolutie. Het is nooit een combinatie van.

Op uitzondering van een aantal titels voelt gamen op PlayStation 5 en Xbox Series X|S niet echt next-gen aan. Het gaat hier dan voornamelijk om exclusives zoals Forza Horizon 5, Demon’s Souls, Returnal, Horizon Forbidden West, The Last of Us Part One en God of War Ragnarök. Third party games zoals bijvoorbeeld Assassin’s Creed Valhalla bieden op current-gen consoles nauwelijks een meerwaarde. En veel exclusives brengen Sony en Microsoft jaarlijks niet uit.

Pc vs. console

Het grootste pluspunt aan pc gaming is dat ik nooit meer hoef te kiezen tussen performance en kwaliteit. Gamen in 4K-resolutie met ray tracing ingeschakeld op meer dan 60 fps is letterlijk een nieuwe wereld die open gaat. Veel titels die ik voorheen op console speelde, voelen op pc aan als een compleet nieuwe game.

Dit gegeven is natuurlijk niet onlogisch. Een pc beschikt namelijk over veel krachtigere hardware. Hoe krachtiger je grafische kaart en processor, hoe beter je een game zal kunnen laten draaien. Op console heb je hierin geen keuze en beschikt iedereen over dezelfde hardware. Een next-gen console kost momenteel € 650,00. Dat is voor het volledige toestel inclusief een controller. Het is algemeen geweten dat Sony en Microsoft geen winst maken op de verkoop van hun consoles aangezien de verkoopprijs gelijkstaat met de productieprijs. Op dat vlak doet console het veel beter dan pc. De prijzen van grafische kaarten swingen momenteel de pan uit en zijn hallucinant hoog. Voor enkel mijn grafische kaart betaalde ik vorig jaar het driedubbele van een PlayStation 5-console.

Omdat Microsoft en Sony geen winst maken op de verkoop van hun consoles, moeten zij hun winst elders halen. En dat doen ze voornamelijk door hoge prijzen aan te rekenen voor hun games. Hier doet pc het dan weer veel beter. Het valt op hoeveel goedkoper games op pc wel niet zijn. Bovendien zijn er altijd wel ergens hoge kortingen bij Steam of in de Epic Games Store.

Iedereen herinnert zich wel de kritiek die Sony kreeg om € 79,99 aan te rekenen voor The Last of Us Part One. Deze game verschijnt in maart 2023 ook voor pc. Hier betaal je € 59,99 en dit voor dezelfde game die op grafisch vlak nog veel meer zal bieden. Het geld dat je meer uitgeeft aan hardware, win je beetje bij beetje terug door het aankopen van goedkopere games. PC Game Pass geeft bovendien toegang tot een karrevracht aan games en dit voor € 9,99 per maand.

Veel mogelijkheden voor ieders budget

Heel wat mensen denken dat de aankoop van een pc peperduur is maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kan gaming pc’s indelen in drie categorieën: low-end pc’s (prijsklasse € 1.000,00 – € 1.500,00), mid-end pc’s (prijsklasse € 1.500,00 – € 3.000,00) en high-end pc’s (prijsklasse € 3.000,00 – € 4.500,00). Het zou je verbazen hoeveel kracht en mogelijkheden een low-end pc heeft. De prijzen van de nieuwste grafische kaarten van Nvidia en AMD (de GeForce 40-series en Radeon RX 7900-series) zijn hallucinant hoog en behoren tot de high-end klasse. Deze prijzen zullen niet snel zakken aangezien er heel veel vraag naar is.

Het grote voordeel hiervan is dat de ‘vorige’ generatie van grafische kaarten (de GeForce 30-series en Radeon RX 6000-series) hierdoor flink in prijs gezakt zijn. Deze kaarten behoren tot de mid-end en zelfs high-end klasse. Het is vandaag de dag dan ook een goed moment om zo een 30-series of 6000-series kaart aan te kopen. Aangezien pc-onderdelen makkelijk te vervangen zijn, houdt niets jou tegen om in de toekomst jouw grafische kaart te upgraden wanneer de prijzen wat gezakt zijn.

Zoveel keuze… help!

Er zijn momenteel heel veel verschillende grafische kaarten op de markt. Voor nieuwkomers kan dit heel verwarrend en ingewikkeld zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor type gamer je bent en voor welk type games je een pc wilt aankopen. Ook je monitor speelt hierin een grote rol.

De meest populaire games zijn ongetwijfeld Fortnite, Call of Duty Warzone, Apex Legends, Valorant en andere free to play shooters. Als jij een gamer bent die vooral dit soort games speelt, is er goed nieuws. Bij first person shooters wil je namelijk zoveel mogelijk fps halen en zijn grafische details minder belangrijk. Dit betekent dat het volstaat om deze games in 1080p-resolutie te spelen. Ray tracing kan je hier gerust uitschakelen waardoor je zelfs met een low-end pc aan makkelijk 100 fps en meer geraakt. Voor dit soort games heb je ook geen 4K-monitor nodig maar volstaat een 1080p- of 1440p-monitor met 144hz. Deze monitoren zijn in overvloed op de markt aanwezig en zijn heel betaalbaar.

Wie meer single player games speelt is beter af met een mid-end pc. Dit omdat je meer wilt genieten van de graphics en minstens 60 fps wilt halen. Vooral gedetailleerde open world games zijn enorm veeleisend. Denk hierbij aan Cyberpunk 2077, Marvel’s Spider-Man Remastered, The Witcher 3: Wild Hunt,… Mid-end pc’s zijn geschikt voor gamen op 1440p-resolutie waarbij gemikt wordt op een framerate van 60 fps of meer. Afhankelijk van de game die je speelt, kan zelfs ray tracing ingeschakeld worden en/of kunnen alle grafische settings op hoog/ultra geplaatst worden. Je kan natuurlijk ook altijd de resolutie verminderen naar 1080p om nog meer fps te halen. Een 1440p-monitor met 144hz of meer is hier zeker aangeraden. Ook deze monitoren vallen heel goed mee in prijs.

High-end pc’s zijn gericht op gamers die het allemaal willen: 4K-resolutie, ray tracing en minstens 60 fps. Wie vandaag een high-end pc koopt, hoeft zich de komende vier tot vijf jaar geen zorgen te maken. Hij of zij zal elke game probleemloos op de hoogste settings kunnen afspelen. Hier hangt wel een stevig prijskaartje aan vast. Een 4K-monitor met 144hz is hier een vereiste en deze zijn vrij duur. De beleving die je krijgt van gamen op een high-end pc is wel het absolute Valhalla voor gamers.  

Nvidia vs. AMD vs. Intel

Op de consolemarkt is het PlayStation vs. Xbox. Op de pc-markt zijn er drie grote spelers aanwezig nl. Nvidia (voor GPU’s), AMD (voor CPU’s en GPU’s) en Intel (voor CPU’s en in mindere mate GPU’s).

Laten we het eerst hebben over de grafische kaarten (GPU’s). Nvidia en AMD zijn hier de grootste spelers. Intel heeft zich onlangs ook op deze markt gesmeten maar persoonlijk zou ik altijd kiezen voor Nvidia of AMD. Je zal snel merken dat het prijsverschil tussen Nvidia en AMD vrij groot is. Nvidia is duurder maar levert over het algemeen ook betere prestaties. Bovendien maken veel games gebruik van Nvidia’s DLSS-techniek. Dit is een techniek die Nvidia ontwikkeld heeft om de prestaties van je pc te helpen verbeteren, zelfs wanneer je de game met hoge settings speelt. AMD heeft ook een soortgelijke techniek ontwikkeld (Fidelity FX) maar veel minder games maken hier gebruik van.

Op vlak van processors (CPU’s) zijn er twee spelers: AMD en Intel. Wanneer Intel met de sterkste CPU op de markt komt, doet AMD het een aantal maanden later beter en andersom. Het is dus moeilijk om in te schatten welk merk nu het beste is. Kies je voor een GPU van AMD, dan zou ik persoonlijk ook kiezen voor een CPU van AMD. Er zijn hier eigenlijk geen regels of standaarden. Een enorme impact op je prestaties zal een CPU ook niet hebben wanneer je jouw pc enkel gaat gebruiken om te gamen. Je GPU blijft het belangrijkste. Gebruik je jouw pc ook om bijvoorbeeld te streamen, dan is een sterke CPU zeker aangeraden.

Hier een overzicht voor elke build

Low-end GPU’s Nvidia: GeForce RTX 3050, 3060, 3060 Ti

Low-end GPU’s AMD: Radeon RX 6500 XT, RX 6600

Low-end CPU’s Intel: Core i5

Low-end CPU’s AMD: Ryzen 5

Mid-end GPU’s Nvidia: GeForce RTX 3070, 3070 Ti

Mid-end GPU’s AMD: Radeon RX 6650 XT, RX 6700, RX 6750 XT

Mid-end CPU’s Intel: Core i7

Mid-end CPU’s AMD: Ryzen 7

High-end GPU’s Nvidia: GeForce RTX 3080, 3080 Ti, 3090, 3090 Ti, 4080, 4090

High-end GPU’s AMD: Radeon RX 7900 XT, RX7900 XTX

High-end CPU’s Intel: Core i9

High-end CPU’s AMD: Ryzen 9

Conclusie

De aankoop van een gaming pc is ongetwijfeld de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Gamen was nog nooit zo leuk en zag er nog nooit zo goed uit. Indien het jouw eerste pc is, zal de aankoop duurder zijn dan deze van een console maar je krijgt er wel veel meer voor terug. Een beperkt budget hoeft ook geen belemmering te zijn om in de toekomst de pc van jouw dromen samen te stellen. De prijzen van GPU’s kunnen er binnen een jaar namelijk flink wat anders uitzien omdat er in tegenstelling tot consoles vaker nieuwe modellen op de markt komen. De multifunctionaliteit, combinatie van hoge resolutie en fps en de algemene spelervaring zorgen ervoor dat ik pc altijd zal verkiezen boven console. Al heb ik nog steeds veel liefde voor mijn PlayStation 5 om titels zoals The Last of Us Part I en God of War Ragnarök op launch te spelen.

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon op deze aardbol zijn die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.

%d bloggers liken dit: