fbpx

“MultiVersus is een enorm goede game”

Multiversus

Soms weet je op voorhand deze game wordt niks voor mij. Je schenkt er dan ook geen aandacht aan. Maar als je (zoals ik) een dochter van bijna 14 jaar hebt die ook games speelt en vraagt: ‘papa, ik heb MultiVersus gedownload, heb je zin om dit met mij eens te spelen?’. Dan laat je vader-gevoel je niet in de steek en download je gewoon de free-to-play game ‘MultiVersus’. En toen was ik verkocht…

Waarom Wel?

Gigantische vijver aan content

Als je als ontwikkelaar een samenwerking aangaat met een uitgever als Warner Bros. Interactive Entertainment dan weet je op voorhand al dat je goud in handen krijgt, zeker met zo’n portfolio aan helden en superhelden. De naam van de game MultiVersus geeft al aan, dat er heel wat mogelijkheden uit de bus kunnen vallen. ‘DC Comics’, ‘Looney Tunes’ en ‘Game of Thrones’ zijn nog maar enkele van de tot hiertoe beschikbare franchises die voorkomen in de game.

Bugs Bunny zien vechten tegen Batman, het doet wat met een mens. In mijn geval zie je één van de figuren, die je als kind dagelijks op de beeldbuis zag verschijnen, het opnemen tegen je favoriete superheld. Toch moet je een keuze maken, en je zal voorlopig tussen 18 personages kunnen kiezen, onderverdeeld in vijf classes. Tank, Bruiser, Support, Mage en Assassin.

Iedereen die MultiVersus speelt zal niet alleen de personages herkennen, maar ook de mappen waar de gevechten plaatsvinden. Zo kan je vechten in de Batcave, heb je de Rick & Morty map Cromulons en kan je in het spookhuis vechten uit het Scooby-Doo universum. Elke map is ook voorzien van een prachtige theme song, wanneer je in de Batcave vecht, zal je gevecht ondersteund worden door een mix van Danny Elfmans theme van de Batman film uit 1989. Heerlijk nostalgisch.

Niet zomaar op de knoppen rammen.

Het concept van MultiVersus is op het eerste zicht vrij simpel. Je kiest een personage en je probeert je tegenstander(s) zoveel mogelijk schade toe te brengen. De schade wordt steeds weergegeven onder het desbetreffende personage. Wanneer je rond 100 damage zit, wordt het zeer warm onder de voeten, want de volgende tik kan ervoor zorgen dat je met volle kracht uit het speelveld wordt geslingerd. Zoveel mogelijk op die knoppen rammen dus, en dan is de klus snel geklaard. Vergeet het maar….

Er zullen ongetwijfeld spelers zijn die deze manier hanteren, maar er schuilt zoveel meer achter deze combat. Je kan je tegenstander(s) zowel horizontaal, als verticaal uit het speelveld kegelen. Je kan zowel op de grond, als in de lucht aanvallen uitvoeren. In principe heb je twee aanvalsknoppen en bepaal je de verschillende moves door een richting uit te kiezen. Je kan ook charged attacks uitvoeren. De kunst in MultiVersus schuilt in de combinaties die je uit je personages kan halen.

Taarten gooien of raketten afschieten, het kan allemaal

Het zou een beetje saai zijn, als je enkel met je vuisten kan slaan. De vele personages, waarmee je nu kan spelen hebben allemaal een karrenvracht aan atributen tot hun beschikking. Zo kan je met Bugs Bunny taarten gooien, raketten afschieten of je hamer of baseball bat bovenhalen. Met Superman kan je natuurlijk vliegen, heatvision en ice breath gebruiken en enorme slagen verkopen.

Natuurlijk moet je ook de slagen kunnen ontwijken, dit doe je dan weer aan de hand van dodges. Je kan ook niet constant dodgen, dit moet je dus ook steeds in het vizier houden. Je kan dit zien aan de hand van een metertje dat je ook onder je personages ziet. Wanneer je door je tegenstander(s) naar het einde van de map wordt gekatapulteerd, kan je ook via dodges voorkomen dat je niet uit het speelveld verdwijnt. Elk personage heeft ook nog andere mogelijkheden om te voorkomen dat ze vroegtijdig uit de map worden geslingerd. Morty kan een portaal openen waar hij zijn hoofd door steekt om te kijken waar hij terecht kan komen, via een symbool kan je dan veiligere oorden opzoeken.

Wanneer je 1 vs 1 speelt moet je proberen je tegenstander twee keer uit het speelveld krijgen. Als je met iemand samenspeelt kan je 2 vs 2 spelen en dan komt de tactiek helemaal bovendrijven. Ik heb al heel wat potjes samengespeeld met mijn dochter, en we zijn ondertussen vrij goed op elkaar ingespeeld. Wanneer zij een aerial attack uitvoert verwittigt ze me op voorhand, zodat ik op deze actie kan anticiperen. Oftwel doe ik dezelfde actie, zodat de tegenstander helemaal de hoogte in wordt geschoten of besliste ik met vb. Superman om deze ‘vogel voor de kat’ al vliegend in mijn armen te pakken en een fikse slag te verkopen, zodat we deze nooit meer terug zagen.

Best of the best

Als je 2 vs 2 speelt moet je trachten de tegenstanders er vier keer uit te spelen. Wie dit lukt is de winnaar en kan je eventueel nog een rematch spelen, zodat de verliezer wraak kan nemen. Het wordt dan een best of three, tenzij de stand 1-1 wordt en één van de teams beslist geen rematch te spelen. Als je een ware strijd hebt gestreden, kan je steeds (als je deze ter beschikking hebt) een toast geven aan je tegenstanders of teamgenoot. Hierdoor toon je het respect dat je hebt voor desbetreffende personen.

Door te spelen verdien je goud. Dit goud kan je gebruiken om personages te kopen. In het begin krijg je één personage (Wonder Woman) ter beschikking en worden er tot hiertoe steeds vier personages voor een periode van één week gratis aangeboden. Personages waar je meespeelt stijgen in level. Elk personage krijgt ook rewards tot en met level 15, dan heb je de mastery level bereikt. Je kan dan nog steeds verder levelen met dat personage, maar dan ontvang je geen rewards meer. Je zal op deze manier voor elk personage profile icons, badges, gold en perks verdienen.

Perks!

Er zitten in MultiVersus dus perks, deze zorgen ervoor dat je personage sterker wordt. Er zijn drie verschillende kleine perks, aanvallende, verdedigende en utility perks. Hoe hoger het level van je personage, hoe meer perks je kan toepassen. Een totaal van drie kleine perks per personage is mogelijk. Je kan als je er even bij stilstaat, echt maffe combinaties creëren. Op een bepaald level kan je ook een signature perk gebruiken. Deze zorgen er dan weer voor dat je speciale moves dat tikkeltje meer kunnen.

Er spelen zich een heleboel tactische aspecten af in deze MultiVersus en dat had ik nooit gedacht. Wie denkt om steeds dezelfde knop in te drukken, is er ook aan voor de moeite. Na een tijdje zullen deze aanvallen bijna geen schade meer aanrichten, dus verplichten ze de spelers er toe om je goocheldoos boven te halen. De meeste gevechten die ik tot hiertoe al heb gespeeld, waren steeds enorm spannend. Je kan in een 2 vs 2 op momenten 3-0 achterstaan, maar uiteindelijk nog winnen met 4-3. Een loopje naar de dochter voor een high five en allebei met gebalde vuist de overwinning vieren. Heerlijke taferelen in het gezellige Melsele.

Elk personage speelt anders

Wie het nodige goud uitgeeft (tussen 1500 en 3000 per personage) krijgt een mooi aantal personages ter beschikking. Met de vijf classes heb je steeds een verschil in spelen. Zelfs de personages van dezelfde class spelen anders. Wie een nieuw personage wil kopen, kan echter eerst even in The Lab gaan oefenen. Zo kan je zien of dit personage bij je speelstijl hoort. Zo verhinder je ook dat je je goud onnodig opsoupeert. Na het kopen van een personage kan je het ook opnemen tegen bots. Dit is ook ideaal om je personage te leren kennen en te spelen tot je je eerste perk kan toepassen, zodat je iets sterker in je schoenen staat om het op te nemen tegen tegenstanders van vlees en bloed.

Wie met vier vrienden MultiVersus wil spelen kan dit aan de hand van couch co-op of eventueel het aanmaken van een online custom game. In deze modus kan je zelf de regels bepalen. Ik kan me voorstellen als je deze game in couch co-op speelt er ongetwijfeld voorwerpen gaan sneuvelen ten huize de organisator…

Iedereen kan in principe met deze MultiVersus aan de slag, want het is free-to-play. Natuurlijk wordt er een Battle Pass aan deze formule gekoppeld, maar dat beslis je nog steeds zelf of je hiervoor geld wil neertellen. Je kan dagelijks zes missies voltooien om de progressie van je Battle Pass te versnellen. Wekelijkse uitdagingen zijn ook van de partij. Ik ben al enorm blij dat deze game geen enkele vorm heeft van pay-to-win. Wat ook zeer belangrijk is aan deze MultiVersus, is het feit dat ik me ontzettend amuseer met de game.

Waarom Niet?

Morty, Morty, Morty en ja nog eens Morty…

Tot zover ben ik enorm verrast door deze MultiVersus, maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Mijn idee dat deze game een button basher was, heb ik netjes onder de mat geveegd. Helaas word je op bepaalde momenten ondergedompeld in chaos. Het is minder dan ik wederom dacht, maar als alle spelers hetzelfde personage kunnen kiezen, dan kan ik jullie verzekeren dat de verkramping op mijn oog terugkeert. Gelukkig zijn de personages dan wel omringd door een bepaalde kleur, maar vanaf iedereen op hetzelfde moment zijn atributen bovenhaalt, is het hek volledig van de dam.

Wel een Battle Pass kopen, maar…

Dat je een Battle Pass kan kopen is ondertussen geen verrassing meer in dit soort games. Als je natuurlijk over zo’n gigantische content kan beschikken, zou je goed zot zijn dit niet te doen. In het eerste seizoen is de maximum level van de Battle Pass 50. Je hebt hiervoor drie maanden tijd, dus op zich geen probleem. Wat ik echter opmerkte was dat je op geen enkel level Gleamium kan terugverdienen. Gleamium is de resource, waarmee je onder andere de Battle Pass en variants (skins) kan kopen.

Anderzijds krijg je natuurlijk ook nieuwe personages, die je kan kopen met het goud dat je verdient door de game te spelen. Misschien dat ontwikkelaar Ready Player First op deze manier denkt de weegschaal perfect te balanceren. De game zit ook nog steeds in zijn beta-fase, dus alles is nog mogelijk voor de toekomst van MultiVersus.

De connectie in sommige potjes zorgde geregeld voor frustraties. Ik speel de game op PlayStation 5, maar toch nam ik de proef op de som met de PC-versie te spelen. Opvallend genoeg bleek dit op PC zo goed als onbestaande. Wederom is MultiVersus nog steeds in beta-fase, dus ik ben er zeker van dat deze kleine puntjes nog opgelost geraken.

VERDICT

8

MultiVersus is een enorm goede game. Het speelt naar mijn bescheiden mening veel beter dan Super Smash Bros. Het portfolio dat het door de samenwerking met Warner Bros. heeft is gigantisch groot. Als je even op het World Wide Web gaat kijken, kunnen er voor de tot hiertoe twintig miljoen spelers op MultiVersus zeer mooie tijden aanbreken. Buiten enkele kleine negatieve puntjes is MultiVersus het proberen waard, ook gewoon omdat de game gratis is. Ik ben in elk geval hooked aan deze meer dan aangename verrassing.

Pluspunten
+ Karrenvracht aan content
+ Nostalgische momenten met heel wat personages
+ Meer dan enkel knoppen rammen
+ Free-to-play
+ Pay-to-win nergens te bespeuren
+ Enorm plezant
+ Uitdagend en sfeervol

Minpunten
Voorlopig geen Gleamium terug te verdienen
Iedereen kan hetzelfde personage kiezen
Af en toe connectieproblemen

MultiVersus
Beschikbaar vanaf 19/07/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: