gamescom snack: “Wat Skate was tegenover Tony Hawk’s, is Session: Skate Sim tegenover Skate”

Toen Skate uitkwam zovele jaren geleden noemden sommigen het “Tony Hawk’s voor pro’s”. Session legt de lat nog een pak hoger en probeert Skate voor pro’s te worden. Ik was relatief snel weg met de controls tijdens de demosessie op gamescom maar mentaal was het wel aanpassen.

Session vertrouwt volledig op waarheidsgetrouwe physics. Je linker analog is je linkervoet, je rechter analog je rechtervoet. Als je van stance veranderd moet je dus ook in spiegelbeeld de controls toepassen. Een ollie doe je bijvoorbeeld dus door je achterste voet naar beneden te duwen, meteen gevolgd door je voorste naar boven.

Sprake van punten, combo’s of challenges is er helemaal niet. Je kan skaten op enkele legendarische locaties in onder andere New York en Philly. Het grote genot is vooral die perfecte trick landen en die dan op een geile manier in beeld brengen. Met Fisheye-lenzen en een uitgebreide editor mode maak je jouw eigen skatefilms. MTV anno 2002 of oude CKY-skatefilms lijken helemaal terug te keren.

Het probleem is dat deze game enorm niche wordt aangebracht. Échte skatefans zullen dit absoluut smaken, want voor nog meer realisme kan je enkel zelf op je board stappen. Het ontbreken van een story mode of andere incentives (buiten een leuke skateshop) kan voor een kaal gevoel zorgen.

Afwachten dus of deze kaalheid een breekpunt wordt wanneer de game volgende maand uitkomt.

Ontwikkelaar Crea-ture onderstreept nog eens dat dit geen skategame is maar wel een skate sim. Niche voor de winst!

Session: Skate Sim dropt op consoles op 22 september.

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.