Microsoft brengt raytracing naar Xbox-versies van Minecraft

Minecraft Raytracing

Het ziet ernaar uit dat Microsoft en ontwikkelaar Mojang binnen afzienbare tijd raytracing naar Minecraft brengen. De optie is namelijk beschikbaar gemaakt voor een beperkt aantal testers in het preview-programma van de populaire game.

In een video die The Verge-journalist Tom Warren op Twitter plaatste is te zien dat er in het settingsmenu een toggle is verschenen waarmee je raytracing kan activeren op je Xbox Series X of S.

Het resultaat is best opmerkelijk te noemen en geeft de blokkerige game realistische lichtinvallen. Vooral bij donkere omgevingen met toortsen is het effect best knap te noemen. Al heeft het inschakelen van raytracing ook consequenties voor de framerate. Al kan je zelf beslissen hoeveel blocks of chunks raytracing wordt gerenderd. Standaard is dit 8 chunks, maar je kan dit zelf aanpassen door middel van een slider.

Raytracing zit al langer in de pc-versie van Minecraft en in 2020 toonde Microsoft al voor het eerst deze optie op hun nieuwste consoles. Hieronder vind je een vergelijking die toen werd vrijgegeven.

Microsoft en Mojang hebben nog niet officieel gereageerd of meer details gegeven over de raytracing mogelijkheden op de Xbox Series-consoles. Wanneer de functie voor iedereen beschikbaar wordt gesteld, is niet bekend. Of raytracing ook naar de PS5-versie van Minecraft komt, is niet bekend.

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.