“Ik heb maar één advies: GA THE BATMAN KIJKEN!”

The Batman Lies

Als kind van de jaren ’80 ben ik opgegroeid met Batman. De films met Val Kilmer heb ik echter niet héél bewust meegemaakt. Christian Bale was wat mij betreft de enige echte Batman in de Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan. De recente reboots met Ben Affleck in de hoofdrol konden mij, net zoals velen, dan ook niet bekoren.

Toen bekend raakte dat regisseur Matt Reeves een spinoff in het DCEU (DC Extended Universe) zou regisseren met Robert Pattinson in de hoofdrol hield ik toch even mijn adem in. De eerste trailers konden mij ietwat geruststellen, maar heel gerust was ik er niet in toen ik naar de IMAX-zaal in Brussel afzakte voor de persvisie van The Batman.

THE BATMAN Copyright: © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
Waarom Wel?

Géén origin story

Regisseur Matt Reeves koos er bewust voor om het verhaal van The Batman opnieuw te vertellen, dus deze gelijknamige film mag gezien worden als een reboot van een film van nog geen vijf jaar oud. Je kan er over denken wat je wil, maar ik vind het alleszins een gewaagde zet die goed heeft uitgepakt.

We hoeven ons het eerste half uur dus niet opnieuw door het ondertussen bekende verhaal van Bruce Wayne te worstelen. Nee, The Batman neemt je meteen mee in de duistere wereld van Gotham. Bruce Wayne waakt al twee jaar over de straten van deze stad die zich in een neerwaartse spiraal bevind. De ordehandhaving is door en door corrupt en het enige wat de criminelen ietwat schrik aanjaagt is het feit dat Batman zich kan schuilhouden in elke schaduw doorheen de stad, gevoed door wraak.

Al snel wordt duidelijk dat er een nieuwe, sadistische, vijand is opgestaan in Gotham: The Riddler. Na de moord op de burgemeester is het voor iedereen overduidelijk dat hij het gemunt heeft op de elite van de stad. Zo zaait hij niet alleen paniek bij iedereen die zijn zaakjes het liefst regelt in de onderwereld, maar oogst hij ook lof en sympathie bij de hardwerkende man op de straat.

Perfecte casting

Maar laat mij meteen de olifant in de kamer bespreken: Robert Pattinson als Bruce Wayne. Pattinson zet een donkere, harde en getormenteerde Batman neer die verdomd goed weet te overtuigen. Het speelt volgens mij ook in zijn voordeel dat we niet teveel van Bruce Wayne te zien krijgen en dat Matt Reeves ervoor gekozen heeft om hem meer als Batman ten tonele te brengen. En dat kan ik best wel smaken.

Pattinson zorgt ervoor dat zijn Bruce bij mij een pak meer sympathie opwekt dan de succesvolle, glamourboy Bruce van Christian Bale. Hij is geen grote opvallende zakenman, maar iemand die het gewicht van het verlies van zijn ouders op zijn schouders draagt. Die trouwens mee ondersteund worden door Andy Serkis als de butler Alfred. Al zien we hem net iets te weinig.

Dat kan niet gezegd worden van Zoë Kravitz als Catwoman. Zij krijgt meer dan genoeg screentime, al was dat voor mij iets te veel. Maar daarover later meer. Jeffrey Wright geeft op zijn beurt dan weer gestalte aan een van de weinige personages die Batman durft te vertrouwen: politiecommissaris James Gordon.

All hail The Riddler!

De criminele sleutelfiguren uit de onderwereld worden trouwens ook vertolkt door enkele prominente acteurs. In de eerste plaats zien we John Turturro als maffiabaas Carmine Falcone. Om Colin Farrell te herkennen ga je toch twee keer moeten kijken, want hij speelt op immer verbazende wijze de rechterhand van Falcone: Oswald “Oz” Cobblepot aka The Penguin.

Maar dé prijs voor meest magistrale acteerprestatie gaat voor mij naar Paul Dano als The Riddler. Hem ken je misschien van zijn rol als Paul Sunday in There Will Be Blood. De pure wreedheid en tonaliteit die hij in het karakter van de mentaal gestoorde seriemoordenaar steekt is van een topniveau. Ik zou zijn acteerprestatie zelfs op een vergelijkbaar niveau durven leggen als Joaquin Phoenix in The Joker.

Cinematografisch hoogstandje

Uit de trailers en de screenshots bij deze review kan je al afleiden dat The Batman een erg donkere film is. En dit zowel letterlijk als figuurlijk. Maar Reeves weet dit samen met cineast Greig Fraser te vertalen tot een visueel spektakel. Ze spelen met het licht en brede camerastandpunten worden afgewisseld met pure, intieme close-ups. Dit zorgt ervoor dat je de emoties op de gezichten van de personages nog beter kan lezen en alle kudo’s dus voor de acteerprestaties in deze scènes.

Het knappe is dat Reeves dit ook in actiescènes tot een goed einde weten te brengen. De achtervolgingsscène tussen Batman en Penguin deden mij oprecht kippelvel krijgen. De intense, close-up manier van het in beeld brengen van dit soort scène is wat mij betreft subliem.

En dat heeft ook te maken met het feit dat de Batmobile er heerlijk rauw uitziet. Toen de motor voor het eerst werd aangezwengeld gingen mijn oren bijna suizen. Om dan nog maar te zwijgen over de heerlijk dreigende soundtrack van de hand van Michael Giacchino. Hij wist het gekende Batman-deuntje een fantastische eigen twist te geven.

Waarom Niet?

Verplichte nummertjes doen afbreuk aan de sfeer

Hoewel de film bijna drie uur duurt (ja, het is een zit van maar liefst 176 minuten) gaat het verhaal enorm goed vooruit. De rustmomenten en plot twists zijn zorgvuldig gekozen en weten de vaart in het verhaal te houden.

Dat kan jammer genoeg niet gezegd worden van het romantische kantje dat aanwezig is tussen Batman en Catwoman. Het is een traditie dat er elektriciteit is tussen beide personages, maar hier voelt het toch echt wel wat te geforceerd. Vooral het einde deed mijn ogen bijna een 360 draaien in mijn oogkassen. Zeker omdat de scène die zich daarvoor afspeelt zo subliem was. Daarom krijgt The Batman in mijn verdict een extra aftrekpunt…

VERDICT

8

Ik had bij aanvang de nodige twijfels bij de casting van Robert Pattinson als The Batman. Maar na twee minuten waren die twijfels al helemaal weggenomen. Hij zet een meesterlijke Batman neer, eentje die bij mij meer sympathie opwekt dan bijvoorbeeld de geweldige Christian Bale. Maar dé ster van The Batman is toch Paul Dano als The Riddler. De sfeer in The Batman heeft constant iets onheilspellends en hield mij op het puntje van mijn stoel. De stilistische, minimalistische shots verdienen dan ook een dikke pluim, want dit maakt van The Batman echt wel een cinematografisch hoogstandje. Ik heb dan ook maar één advies: GA THE BATMAN KIJKEN!

Pluspunten
+ Cinematografisch knappe film
+ Géén origin story
+ Pattinson overtuigd grandioos als The Batman

+ Paul Dano is een meesterlijke The Riddler
+ Héél erg coole Batmobile

Minpunten
– Liefdesverhaal voelt overbodig
Een film van 176 minuten blijft toch een stevige zit…

The Batman
Regisseur: Matt Reeves
Cast: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, John Turturro, Paul Dano, …
Beschikbaar vanaf 02 maart 2022
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“Ik heb maar één advies: GA THE BATMAN KIJKEN!”'

  1. Hoewel de eerste films “cool” waren toen (was zelfs fan van Kapow 60’s serie) , zijn ze wat gedateerd geraakt. Persoonlijk fan van Chris Nolan maar cinematografisch heeft men tegenwoordig veel meer mogelijkheden er iets werkelijks spectaculairs van te maken, mits een goed verhaal erbij natuurlijk (& OST). Marvel films bevatten voor mij dan weer teveel CGI, tenminste, te opvallende CGI. Een unieke versmelting waar het niet opvalt is ideaal. Geen fan van Robert P. opzich maar mits een goede vertolking kan ik daar wel voorbij kijken.

Reacties zijn gesloten.