NES- en SNES-ontwerper Masayuki Uemura (78) overleden

Wat mark Cerny is voor de PlayStation 5, dat was Masayuki Uemura voor Nintendo en in het bijzonder voor Nintendo’s NES en SNES. Meer nog, zonder hem was er misschien nooit sprake geweest van Mario, Zelda, Metroid of Miyamoto? Of van gaming zoals we dat vandaag kennen…

Uemura kwam in 1972 bij Nintendo als ingenieur bij Sharp, net toen het bedrijf zijn eerste stappen zette in de wereld van interactief entertainment. De Famicom, die in het westen de NES werd, was zijn kindje. Hij begon in 1981 aan het systeem te werken nadat Hiroshi Yamauchi, president van Nintendo, hem de opdracht had gegeven een apparaat te ontwikkelen waarmee arcadegames op een tv konden worden gespeeld.

Uemura wist zich al snel op te werken tot manager van Nintendo R&D2, waar hij de NES en de SNES, produceerde.

Uemura verliet Nintendo in 2004 voor een carrière als professor aan de Ritsumeikan University in Kyoto. Zijn collega’s daar brachten het tragische nieuws van zijn overlijden naar buiten, en onthulden dat hij op 6 december is overleden.

We willen onze oprechte dankbaarheid uitspreken aan Uemura, niet alleen voor de ontwikkeling van het Ritsumeikan University Game Research Center, maar ook voor het leveren van een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de game-industrie,” laat de universiteit weten.

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)